سطل زباله‌های سخنگو در شهرهای آینده

سه شنبه ، 7 بهمن 1393 ، 10:56

بانکی دت آی آر: بدون شک رویای آینده دنیای دیجیتال «اینترنت اشیاء» است. اتصال هر چیزی به اینترنت. این حرف من یا یک پیشگو و براساس حدس و گمان نیست. آمار و ارقام این‌طور می‌گویند. در نمایشگاه CES 2015 بیش از ۹۰۰ غرفه محصولاتی برای IoT ارائه دادند.
درآمد بخش IoT به گزارش ۱پزشک، اینتل در سال ۲۰۱۴ ده برابر بخش‌های موبایل و سرگرمی بوده است. تلویزیون‌های جدیدی که شرکت‌ها معرفی کردند از سیستم‌عامل‌های موبایل بهره می‌گیرند که پیش‌زمینه‌ای برای اتصال هر چیزی به تلویزیون است. و ده‌ها نمونه دیگر که همگی ما را به یک «اینترنت اشیاء» در چند سال آینده می‌رسانند. در این میان، هنوز مفهوم درستی از IoT نداریم و تصورمان اتصال چیزهایی در خانه مانند یخچال و چند لامپ حبابی به اینترنت است. شرکت کوال‌کام را با پردازنده‌های معروفش روی اسمارت‌فون‌ها می‌شناسیم. این شرکت نیز مانند تمام رقبایش نمی‌خواهد بی‌خیال از کنار رویای دنیای آینده به راحتی بگذرد و دوست دارد پردازنده‌های اسنپ‌دراگون را علاوه بر اسمارت‌فون، روی ساعت‌های هوشمند، عینک‌های هوشمند و هر چیزی که به اینترنت متصل خواهد شد، ببیند. در ادامه می‌خواهم سه کاربرد جذاب این پردازنده‌ها را روی وسایلی نام ببرم که می‌توانند تصویر ذهنی‌مان از یک شهر هوشمند آینده و اینترنت اشیاء را تغییر دهند.


سطل زباله‌هایی که خنگ نیستند

شرکت Bigbelly سطل زباله‌هایی طراحی کرده و برای آزمایش در شهرهای مختلف به کار گرفته است که هوشمند هستند و شاید بهتر است بگوییم زبانی برای سخنگویی دارند. در این سطل‌ها از مودم‌های Gobi 3G کوال‌کام و GPS استفاده شده است. شهری را تصور کنید که در آن هزاران سطل زباله به یک نقطه مرکزی متصل می‌شوند و اطلاعات آنلاین و زنده‌ای مانند «پر شدم و نیاز به تخلیه دارم» یا «نیاز به جداسازی و بازیافت دارم» را مخابره می‌کنند. از راه دور می‌توان در این سطل‌ها را قفل کرد یا هشدارهای امنیتی صادر کرد. این دستاورد را پردازنده‌های کوال‌کام به ارمغان آوردند. مودم این شرکت با یک سلول خورشیدی بزرگ در بالای سر سطل زباله تغذیه می‌شود. تمام سیستم دیجیتالی این سطل در محلی نصب و تعبیه شده است که از برخورد با زباله‌های تر دور باشند و آسیبی نبینند. این سطل‌ها در مکان‌های عمومی و پر ترافیک استفاده می‌شوند که اشغال زیادی مانند دستمال و فنجان قهوم و کاغذهای تبلیغاتی دور ریخته می‌شوند و نیاز به تخلیه سریع وجود دارد. شرکت Bigbelly از این طریق صرفه‌جویی مالی قابل توجهی کسب می‌کند چون نیاز به سرکشی‌های مداوم برای تخلیه سطل‌های زباله ندارد. همچنین، شهروندان همیشه با سطل‌هایی خالی روبرو می‌شوند و دیگر اشغال روی پیاده‌رو یا کنار سطل نمی‌ریزند. این سطل‌ها از نظر بهداشتی و سلامتی افراد محله نیز قابل توجه هستند چون از جمع شدن موش و گربه در لابه‌لای اشغال‌ها جلوگیری می‌کنند. شاید در آینده این سطل‌ها بتوانند انواع زباله را نیز بازیافت و جداسازی کنند یا اینکه نسبت به بوی بد یا اشغال مایع واکنش نشان بدهند!


چراغ‌های LED خیابانی برای گوش دادن به صدای شلیک گلوله

بسیاری از شهرها در حال تغییر دادن چراغ‌های قدیمی استفاده شده در پیاده‌روها و خیابان‌ها و جایگزین کردن چراغ‌های LED هستند. در این میان، شرکت کوال‌کام یک کیت افزودنی را با پردازنده‌های اسنپ‌دراگون و مودم ۳G توسعه داده است که به سادگی روی این چراغ‌های LED نصب می‌شود. این چراغ‌ها نیز مانند سطل‌های زباله می‌توانند اطلاعاتی را به یک نقطه مرکزی در شبکه بفرستند. مثلاً خراب شدن چراغ یا از کار افتادن یک قطعه را گزارش می‌دهند. براساس این گزارش می‌توان تصمیم گرفت یک تیم متخصص یا یک تعمیرکار معمولی برای رفع عیب روانه شود. اگر یک میکروفون به این چراغ‌ها افزوده شود، می‌توانند صدای محیط اطراف را شنود کنند. صدای افرادی که زیر تیر چراغ برق در حال صحبت هستند یا صدای شلیک یک گلوله! کوال‌کام می‌گوید در حال توسعه میکروفونی است که فقط بتواند صدای شلیک گلوله را تشخیص داده و سریعاً به مرکز هشدار دهد. سرعت عمل چراغ خیلی بیشتر از افراد حاضر در محل حادثه است. این شرکت می‌گوید نگرانی از بابت نقض حریم خصوصی افراد وجود ندارد ولی شاید آدم‌های بدگمان (پارانوئید) باور نکنند. احتمالاً این چراغ‌ها برای شهرهایی از آمریکا که تیراندازی در شب‌های آن اتفاقی معمولی است، طراحی شده‌اند!


ماشینی با تراشه‌های اسمارت‌فون

شرکت کوال‌کام در ادامه هجوم به بازارهای جدید به سراغ خودروهای هوشمند نیز رفته است. این شرکت خیلی علاقه‌مند است در این بازار نیز جای پا بگیرد و البته باید در ابتدا بیشتر با شرکت انویدیا هماهنگ شود. آخرین اقدام این شرکت در این زمینه، ارائه یک خودروی مفهومی از شرکت کادیلاک است که از تراشه Snapdragon 602A استفاده می‌کند. تمام سنسورها، دوربین‌ها و مودم‌های داخلی خودرو به این پردازنده متصل و با استفاده از سیستم‌عامل آندروید هدایت و رهبری خواهند شد. این سیستم‌عامل آیینه‌های دیجیتالی، چراغ‌های جلو و عقب، دوربین‌های نشان دهنده نقاط کور، کنترلرهای حرکتی و هر چیزی دیگر را راهبری می‌کند. در این ماشین از یک سیستم ارتباطای بی‌سیم وای‌فای مبتنی بر DRSC برای ارتباط با خارج از خودرو یا دستگاه‌های موبایل استفاده شده است. مزیت این سیستم امکان برقراری اتصال در هر شرایط و شبانه‌روز است. این سیستم ایمنی خودرو را افزایش می‌دهد و به راننده می‌گوید به جلو توجه کند یا خودرو را متوقف نماید. مانند بتمن در فیلم شوالیه تاریکی می‌توانید با تلفن همراه سیگنال‌های وای‌فای را پیدا کنید و بعد به خودروهای دیگر هشدار دهید یا اینکه ازشان کمک بخواهید. خودروهای دیگر نیز با سیستم DRSC می‌توانند شما را در کولاک پیدا کنند. روی این سیستم انواع هشدار برای جلوگیری از تصادف یا نزدیک شدن به یک محل ترافیکی یا اطلاع از نقاط کور جاده و موقعیت پیش‌رو در نظر گرفته شده است.


داستان تازه شروع شده است

اینترنت اشیاء یک مفهوم کلی است که می‌تواند در ذهن هر فردی تصوری خاص را ایجاد کند و غالباً سخت می‌شود بیانش کرد. در یک جمع، اگر بپرسید اینترنت اشیاء چیست، هرکسی نظری می‌دهد و بیشتر برداشت و مثال‌های خودش را بازگو می‌کند. شاید چند نمونه بالا از کوال‌کام نشان بدهد چگونه هرچیزی می‌تواند به اینترنت متصل شود. وقتی در ماشین دارید رانندگی می‌کنید، در پیاده‌رو قدم می‌زنید یا در ایستگاه اتوبوس منتظر رفتن به محل کارتان هستید، اینترنت اشیاء زندگی را برایتان ساده‌تر می‌کند. این همان رویای آینده دنیای دیجتال است. یک پردازنده اسمارت‌فون از درون قاب گوشی بیرون بیاید و روی چیزهای دیگری سوار شود و آن‌ها را به اینترنت متصل کند.

► اثرات دنیای مدرن برای مغزهای ما
بانکی: پیشخوان روزنامه های اقتصادی امروز، 7بهمن ◄

مطالب مرتبط
بنر