فناوری‌هایی به جای موس و صفحه کلید

شنبه ، 25 بهمن 1393 ، 09:16

بانکی دات آی آر: نحوهٔ ارتباط انسان با رایانه‌ها و لپ‌تاپ‌ها، از چند دههٔ گذشته تاکنون تغییر اساسی نداشته است. صفحه‌کلید حتی پیش از به وجود آمدن کامپیوتر وجود داشت و اولین موس در سال ۱۹۴۶ اختراع شد. Track pad (صفحه لمسی کوچک زیر صفحه لپ‌تاپ) نیز بیست‌ویک سال پیش برای اولین بار در لپ‌تاپ Apple PowerBook 500 بکار رفت. بااینکه رایانه و کاربرد آن در طی این سال‌ها تغییرات زیادی کرده ولی نحوهٔ کار با آن مثل قبل است.

به گزارش یک پزشک، در یک سال گذشته، واقعیت مجازی پیشرفت بسیار زیادی کرده و دستگاه‌هایی عرضه‌شده‌اند که با نمایش تصویر جلوی چشم، گویی انسان را به درون دنیای مجازی می‌برند که شخص می‌تواند درون آن حرکت کند. امروزه ساعت‌ها و عینک‌ها نیز به رایانه مجهز شده‌اند.

علاوه بر صفحهٔ نمایش لمسی بر روی لپ‌تاپ‌ها و رایانه‌های All in One، تکنولوژی‌هایی در حال رشد است که به رایانه امکان می‌دهد حرکت در فضای اطرافش را تشخیص بدهد و از آن فرمان بگیرد.
این فناوری‌ها هنوز در مراحل آزمایشی هستند و خیلی جای پیشرفت دارند. ولی به نظر می‌رسد در آیندهٔ نزدیک، ارتباط ما با لپ‌تاپ‌ها و رایانه‌های رومیزی تغییرات اساسی بکند و رایانه‌ها به این سطح از تشخیص محیط اطرافشان برسند که بدون احتیاج به موس و صفحه‌کلید بتوان با آن‌ها کار کرد.

بازی‌های رایانه‌ای بیشترین نقش را در پیشبرد فناوری‌های تشخیص حرکت ایفا می‌کنند. هم‌اکنون ابزارهایی مثل Xbox Kinect در بسیاری از خانه‌ها یافت می‌شود که به‌وسیلهٔ آن می‌توانید بدون در دست گرفتن دستهٔ بازی، با Xbox بازی کنید. ولی ابزارهایی که کار کردن با یک رایانه را بدون احتیاج به هیچ ابزار جانبی ممکن می‌کنند هنوز در مرحله‌ای نیستند که بتوانند تمام کارایی‌های موس و صفحه‌کلید را ارائه کنند.

RealSense فناوری است که باعث می‌شود رایانه بیشتر با محیط اطرافش ارتباط برقرار کند و هوشمندتر بشود. Intel در نمایشگاه CES سال ۲۰۱۴ از این تکنولوژی رونمایی کرد. یکی از سخت‌افزارهایی که در تکنولوژی RealSense مطرح است، دوربینی است که همانند چشم انسان عمق را تشخیص می‌دهد. این دوربین هم‌اکنون بر روی برخی تبلت‌ها، لپ‌تاپ‌ها و رایانه‌های جدید نصب شده است. یکی از ویژگی‌های دوربین RealSense این است که تنها با دیدن یک شیء می‌تواند آن را اندازه‌گیری کند. این کار را می‌توانید با تبلت Dell Venue 8 7000 امتحان کنید.

این دوربین به خاطر دید ۳ بعدی و داشتن عمق، می‌تواند حرکت اجسام در فضا را تشخیص دهد. یعنی رایانه‌ای که به این تکنولوژی مجهز باشد به حرکت سر و دست کاربر در محیط پاسخ می‌دهد. هم‌اکنون چند برنامه و بازی آزمایشی در رایانهٔ Dell Inspiron 23 و لپ‌تاپ‌های Lenovo B50 و Acer Aspire V17 وجود دارد که عملکرد این دستگاه را تأیید می‌کند.

تشخیص سه‌بعدی اجسام در فضا کاربردهای فراوانی دارد. به‌عنوان یک مثال ساده، وقتی با اسکایپ تماس تصویری برقرار کرده‌اید، RealSense می‌تواند تصویر شما را از پس‌زمینه جدا کند و پس‌زمینهٔ دلخواهتان را قرار دهد. چون بین تصویر شخص و آنچه با او فاصله دارد تفاوت قائل می‌شود.


کاربرد دیگر RealSense‌ می‌تواند در اسکن سه‌بعدی اجسام و سپس ایجاد یک نمونهٔ چاپی توسط چاپگرهای سه‌بعدی باشد.

ممکن است به نظر برسد RealSense و Xbox Kinect عملکرد مشابه دارند ولی Kinect از دوربین‌های مادون‌قرمز برای تشخیص کاربر استفاده می‌کند. درصورتی‌که دوربین RealSense از چند دوربین برای ایجاد تصویر ۳ بعدی از محیط استفاده می‌کند.


HP Sprout یک رایانهٔ All in One است که به جای موس و صفحه‌کلید از یک صفحهٔ بزرگ لمسی به همراه یک مجموعهٔ پروژکتور و دوربین بالای مونیتور استفاده می‌کند. البته صفحه کلید و موس به همراه این دستگاه فروخته می‌شود.


این مجموعه HP Illuminator نامیده می‌شود. گزینه‌ها و محیط کار توسط پروژکتور بر روی صفحهٔ لمسی نمایش داده می‌شود. یعنی صفحهٔ لمسی می‌تواند به صفحه‌کلید، پیانو یا حتی صفحه‌ای برای نقاشی تبدیل شود. در HP Illuminator یک دوربین بسیار باکیفیت به همراه دوربین Intel RealSense وجود دارد که اجسام سه‌بعدی و حرکات دست کاربر را تشخیص می‌دهد.

یک قابلیت جالب این دوربین‌ها، اسکن هر چیزی است که بر روی صفحهٔ لمسی قرار دهید. می‌توانید عکس‌ها و یا حتی اجسام سه‌بعدی واقعی را بر روی صفحهٔ لمسی قرار دهید تا توسط دوربین‌های Illuminator اسکن شوند. با این قابلیت‌ها، احتمالاً افرادی که کارهای گرافیکی و طراحی انجام می‌دهند از HP Sprout استقبال خواهند کرد.

اگر تشخیص حرکت سر و دست‌ها توسط RealSense برایتان کافی نیست، شرکت SteelSeries با همکاری Tobii Technology در حال ساخت یک دستگاه تشخیص نگاه است!

این دستگاه ابتدا برای این بود که به معلولین کمک کند بتوانند با حرکت چشم‌هایشان با رایانه کار کنند اما اکنون شرکت SteelSeries می‌خواهد این تکنولوژی را تحت عنوان Sentry به دنیای بازی‌ها بیاورد.


فعلاً عملکرد Sentry به این صورت است که در حین بازی، نگاه بازی‌کننده را دنبال می‌کند. فایدهٔ Sentry این است که بدانید یک بازیکن حرفه‌ای به چه چیزهایی در صفحه نگاه می‌کند. افراد زیادی در دنیا علاقه‌مند به حرفه‌ای شدن در بازی‌های رایانه‌ای گروهی هستند و بازی کردن حرفه‌ای‌ها را تماشا می‌کنند. Sentry به آن‌ها کمک خواهد کرد که یاد بگیرند چطور حرفه‌ای‌تر بازی کنند.

البته Sentry بعدازاین می‌تواند کارهای مفیدتری نیز انجام دهد! برای مثال در بازی‌های رایانه‌ای برای برداشتن یک شیء یا حرکت دوربین می‌توانید با چشم‌هایتان به رایانه فرمان بدهید. یا حتی نگاه کردن به قسمت‌های خاص می‌تواند به‌خودی‌خود یک بازی باشد.

از میان تمام دستگاه‌های مطرح‌شده، تنها Leap Motion به‌صورت گسترده در جهان و حتی در ایران فروخته می‌شود.

Leap Motion دستگاه کوچکی است که بر روی میز قرارگرفته و تا شعاع یک متری بالای سرش حرکت دست را تشخیص دهد. آنچه Leap Motion را از Kinect و دیگر دستگاه‌های مشابه متمایز می‌کند، دقت بسیار بالای آن است. Leap Motion می‌تواند حرکت انگشتان را با دقت ۰.۰۱ میلی‌متر دنبال کند.

متأسفانه Leap Motion با تمام بخش‌های سیستم‌عامل سازگار نیست و تنها چند برنامهٔ نمایشی دارد. مثل Fruit Ninja یا Google Earth که می‌توانید مثل یک کرهٔ جغرافیای واقعی در دستتان بگیرید و با انگشتانتان حرکتش دهید.

Leap Motion تکنولوژی تشخیص حرکت را یک گام به جلو برده و هم‌اکنون در یک مدل از لپ‌تاپ‌های HP Envy 17 قرار داده‌شده است. ولی کارایی این دستگاه هنوز آن‌قدر خوب نیست که بخواهید برای کار با رایانه‌تان بخرید. این دستگاه به ما امیدواری می‌دهد که در آینده تکنولوژی‌های تشخیص حرکت به مرحله‌ای از دقت و کارایی برسند که بتوان روی عملکرد آن‌ها حساب کرد

دستیار صوتی ویندوز ۱۰

آیفون از سال ۲۰۱۱ تاکنون دستیار صوتی به نام Siri دارد که فرمان‌های شخص را اجرا کرده و به سؤال‌هایش جواب می‌دهد. گوشی‌های اندروید همین کار را با Google Now انجام می‌دهند. جدیداً گوشی‌های ویندوز فون نیز به دستیار صوتی به نام Cortana مجهز شده‌اند و اکنون هر سه سیستم‌عامل باهم رقابت می‌کنند.

Cortana می‌تواند کارهایی مثل تماس با شخص خاص، ارسال پیام، تنظیم قرار ملاقات بر روی تقویم، تنظیم آلارم، نوت برداری، پخش موسیقی، پیدا کردن نام آهنگ در حال پخش، پیدا کردن آدرس بر روی نقشه، پیدا کردن جواب برخی سؤالات و … را انجام دهد. البته طبق مقایسه‌های انجام‌شده Google Now این کارها را بهتر و با دقت بیشتری نسبت به Siri و Cortana انجام می‌دهد.

تاکنون هیچ دستیار صوتی برای سیستم‌عامل ویندوز بر روی رایانه‌ها وجود نداشته ولی Cortana به‌طور پیش‌فرض در ویندوز ۱۰ وجود دارد. لذا برای برخی کارهای ساده مثل جستجو کردن در رایانه، تماس با اسکایپ یا برای پیدا کردن جواب برخی سؤالات ساده احتیاجی به موس و صفحه‌کلید نخواهید داشت و می‌توانید این‌چنین کارها را صرفاً با دستورات صوتی انجام دهید.

► استراتژی جدید مایکروسافت
بانکی: پیشخوان روزنامه های اقتصادی امروز، ۲۵ بهمن ◄

مطالب مرتبط
بنر