بنر

بنر
آشنایی با مشاغل: آشپز
شنبه ، 27 آبان 1396 ، 18:25

 

 

اگر عاشق آشپزی هستید و واقعا از آن لذت می برید، این شغل برای شما مناسب است.

انسان ها به تجربه خوردن غذاهای مختلف و متنوع اهمیت زیادی می دهند. در هر کشوری مردم دوست دارند با فرهنگ غذایی کشورهای دیگر آشنا شده و غذاهای آنها را امتحان کنند. این تنوع تنها به معنای ورود غذاهای ملل دیگر به هر کشوری نیست. بلکه تغییرات خاص و گاهی کوچک در غذاهای محلی هر کشور نیز می تواند این تنوع را برای مردم ایجاد کند. علاوه بر این به دلیل شاغل بودن بسیاری از مردان و زنان، تمایل به استفاده از غذاهای رستوران و فست فودها افزایش یافته است. همه این موارد ضرورت وجود آشپزهای ماهر و متبحر را بیشتر می کند.

آشپزی هنر تبدیل مواد خام به انواع غذاهای خوشمزه و مطبوع است. آشپز فردی است که این هنر را به خوبی دارا می باشد.

آشپز با استفاده از روش های مختلف آشپزی، غذاها را آماده می کند. در آشپزخانه های بزرگ، معمولا گروهی از آشپزها کار می کنند و یک سرآشپز بر کار آنها نظارت دارد. سرآشپز کلیه کارهای آشپزخانه را مدیریت و کنترل می کند.


ساعت کاری آشپز معمولا طولانی و فشرده و از صبح تا نیمه شب خواهد بود که البته بسته به محل کارش می تواند متفاوت باشد. بیشترین حجم کاری او در آخر هفته ها و روزهای تعطیل می باشد زیرا مشتریان بیشتری در این روزها دارند.


ویژگی های آشپز:
مدیر و مدبر است: این ویژگی برای سرآشپزها ضروری است. آن ها باید در هر شرایطی قادر به کنترل آشپزخانه باشند و بتوانند به مشتریان پاسخ قانع کننده ای بدهند.
خلاق و خوش ذوق است: آشپزی نه تنها یک شغل بلکه یک هنر است. با داشتن این خصوصیت ها آشپز زودتر در کارش پیشرفت می کند؛ چرا که مشتری ها دوست دارند غذایی خوش طعم، متقاوت و زیبا بخورند.
سرعت عمل بالایی دارد: آشپز باید بتواند مقدار زیادی غذا را در زمان کوتاهی آماده کند؛ بنابراین سرعت عمل از یژگی های اصلی این افراد است.
منظم است: رعایت نظم برای یک آشپز حرفه ای از ملزومات است.
باحوصله است: اگر آشپز با حوصله آشپزی نکند، غذایش خوشمزه نخواهد شد.
توانایی کار تیمی: به خصوص در آشپزخانه های بزرگ


وظایف آشپز:
آشپز غذاها را با کمک روش های مختلف تهیه می کند. در آشپزخانه های بزرگ معمولا هر آشپز مسئول یک نوعی از غذاها مانند نان ها، کباب ها، سوپ ها و یا پلوها می باشد. وظایف اصلی آشپز عبارتند از :
•    انتخاب مواد اولیه مناسب و تازه (وظیفه سرآشپز)
•    شناخت مواد اولیه و خواص آن ها
•    آماده سازی مواد اولیه مانند شست و شو، خرد کردن، پوست گیری و ...
•    ترکیب مواد اولیه با یکدیگر
•    تهیه و پخت انواع غذا
•    کشیدن غذا در ظروف مناسب همراه با تزئینات زیبا (انتخاب ظرف، تنظیم مقدار غذا، طراحی و آراستن غذا)
•    رعایت دستورالعمل های بهداشتی، ایمنی و سلامت




تحصیلات لازم و نحوه ورود به شغل:
بسیاری از آشپزها در گذشته به صورت تجربی وارد این شغل شده اند. اما امروزه آشپزی یک حرفه تخصصی شده است. برای ورود به این شغل باید تخصص و دانش لازم را آموخت.

علاقه مندان می توانند پس از گذراندن سال اول متوسطه، وارد رشته کاردانش شده و در رشته آشپزی تحصیل کنند. در صورت تمایل به رفتن به دانشگاه، می توانند در دانشگاه علمی و کاربردی در رشته آشپزی تا مقطع کارشناسی و یا در دانشگاه های دیگر در رشته مدیریت هتلداری که آشپزی زیرمجموعه آن است ادامه تحصیل دهند.

افرادی که در رشته های دیگر تحصیل کرده اند و یا نمی خواهند به دانشگاه بروند، می توانند در آموزشگاه های زیرنظر سازمان فنی و حرفه ای دوره های مختلف آشپزی را دیده و مدرک معتبر دریافت کنند. مدرک سازمان فنی و حرفه ای ایران در سطح بین الملل اعتبار داشته و بسیاری از کشورها آن را قبول دارند.

در کنار موارد بالا که دانش آشپزی را به علاقه مندان منتقل می کند، کسب تجربه در موفقیت آشپز بسیار مهم و موثر است. با کار عملی و تجربه است که او مهارت لازم را در آشپزی کسب می کند. بنابراین اگر فردی در خلال دوره های آموزشی، بتواند در جایی کار عملی کرده و آشپزی کند، در موفقیت آینده او بسیار تاثیرگذار است.



فضای شغلی:
فضای این کار محیط آشپزخانه هاست که اغلب گرم و مرطوب و در زمان های سرو غذا خیلی شلوغ است. همه آشپزها  باید همیشه لباس های واحد رنگ روشن و کلاه مخصوص آشپزی را به منظور رعایت نکات بهداشتی، به تن داشته باشند.


پیشرفت شغلی:
درست است که کلاس های آشپزی اساس کار را به شما آموزش می دهند، اما تجربه در این شغل، معلم نهایی است. در حقیقت کسب تجربه راه اصلی پیشرفت در این شغل است و با کسب تجربه می توانید تبحر و مهارت لازم را به دست آورید. البته در مسیر ارتقای شغلی، تحصیلات مرتبط و گذراندن دوره های آموزشی می تواند شما را با طیف گسترده ای از غذاها آشنا کند و مهم تر از آن، فرهنگ حاکم بر محیط های حرفه ای تر را به شما نشان دهد. در این شغل در نهایت می توانید سرآشپز شوید.
آشپز معمولا کار خود را به عنوان دستیار یا کارآموز شروع می کند. در این سطح زمان زیادی را باید در آشپزخانه بوده و معمولا وظیفه آماده کردن مواد اولیه مانند شست و شو، خردکردن مواد و ... به عهده دارد. با کسب تجربه بیشتر، آشپز بخشی از آشپزخانه می شود. در مرحله بعدی دستیار سرآشپز شده و در غیاب او آشپزخانه را اداره می کند. در آخر نیز به عنوان سرآشپز، مسئول تهیه و به روز کردن منوها و نظارت بر تهیه غذاها خواهد بود.

آشپز می تواند در مکان های مختلف از جمله هتل ها، رستوران ها، فست فود ها، مراکز تهیه غذا و یا آشپزخانه های صنعتی کار کند. با داشتن تجربه و صلاحیت کاری کافی می تواند سر آشپز یا مدیر آشپزخانه شود. همچنین می تواند مدیر رستوران شده و به صورت کیترینگ با سازمان ها و شرکت های مختلف قرارداد ببندد.   آشپز می تواند به طور مستقل کار کرده و برای خود رستوران، فست فود یا مرکز تهیه غذا راه اندازی کند.

آشپزهای ماهر و با تجربه که دوره های آموزشی لازم را گذرانده اند، می توانند با اخذ مجوزهای لازم آموزشگاه های آموزش آشپزی تاسیس کرده و به علاقه مندان این شغل آموزش دهند.

آشپزهای با سابقه و متبحر که برخی مدارک بین المللی آشپزی را نیز دارند، می توانند در سایر کشورهای جهان فرصت های شغلی خوبی را برای خود ایجاد کرده و در ازای آن درآمد مناسبی نیز کسب کنند.

ادامه دارد...

 

 

 

آشنایی با مشاغل: آتش نشان

آشنایی با مشاغل: مهندس هسته ای

آشنایی با مشاغل: پویانما (انیماتور)

آشنایی با مشاغل: امدادگر

آشنایی با مشاغل: کارشناس هواشناسی

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

► آشنایی با مشاغل: مدیریت رستوران
اهمیت عضویت بانک ها در شبکه های مجازی ◄

 
پابلیکا
بنر
بنر

افراد حاضر

ما 453 مهمان آنلاین داریم