سفره ایرانی/با دنیای بی نظیر غذاهای تبریز آشنا شوید

پنجشنبه ، 16 دی 1389 ، 13:34

غذا یک فرایند اجتماعی  ونشانگر بسیاری ویژگی های حاکم در هر جامعه می باشد از این رو عادات غذایی تاحد زیادی بیانگر فرهنگ ,نگرش و البته میزان درآمد افراد هر جامعه است.

به گزارش بانکی دات آی آرسلیقه و آَشپزی بانوان تبریز و به طور کلی مردم آذربایجان نزد ایرانیان زبان زد است در این گزارش تلاش شده شما را با برخی از معروفترین غذاهای سنتی تبریز که بی شک یکی از  جاذبه های این شهر تاریخی و زیبای کشور است آشنا کنیم.

 

کوفته تبریزی

 



مواد لازم :

سبزی معطر : ۲۵۰ گرم خرد شده

لپه : دو استکان

برنج : یک استکان

گوشت چرخ کرده : ۳۰۰ گرم

نمک و فلفل : به میزان لازم

تخم مرغ خام : یک عدد

تخم مرغ پخته : یک عدد

گردو : نصف استکان

زرشک : نصف استکان

پیاز : دو عدد

طرز تهیه :


لپه و برنج را میگذاریم تا بپزد، گوشت را با پیاز خوب میکوبیم بعد از اینکه لپه و برنج پخته شد به مخلوط گوشتمان اضافه میکنیم بعد از اینکه خوب کوبیدیم نمک و فلفل و سبزی را به آن اضافه کرده و با دست خوب ورز میدهیم. بعد از آن تخم مرغ خام را به آن میزنیم و دوباره با دست خوب هم میزنیم.

یکی از تخم مرغ های پخته را بر میداریم و مواد را دور آن میپیچیم تا اندازه ای که از قالب دستتان کمی بزرگتر شود.

کمی گردو و زرشک را برمیداریم و به دور آن مواد کوفته را میپیچیم.

سس کوفته :

پیاز را سرخ میکنیم ، رب را در آن سرخ میکنیم و بعد کمی زردچوبه میزنیم و آب میریزیم تا خوب بچوشد

بعد از ده دقیقه جوشیدن کوفته ها را یکی یکی به کمک کفگیر در آن میریزیم. بعد از انداختن هر کوفته صبر کنید آب که دوباره به جوش آمد کوفته بعدی را اضافه کنید. سس آن باید مقداری باشد که روی کوفته ها را بگیرد  در قابلمه را نگذارید .تا بعد از یکساعت در سس خوب پخته شود. نیم ساعت مانده به اینکه کوفته ها آماده شود سیب زمینی را خوب میشوئیم و در سس ریخته تا بعد از نیم ساعت آنها هم به همراه کوفته آماده شود.



نکته های ضروری :

۱- گوشت کوفته بهتر است مخلوط گوساله و گوسفند باشد چون چربی باعث نمیشود که کوفته سفت شود

۲- سبزی انواع کوفته ها میتواند تره، جعفری، گشنیز، شوید، ترخون و مرزه باشد(سبزی کوفته تبریزی فقط تره و مرزه میباشد)

۳- برنج کوفته باید به حالت کته پخته شود که چسبندگی بیشتری داشته باشد

۴- کوفته دستورهای مختلفی دارد در تبریز در داخل کوفته پیاز داغ، زرشک، گردو، بادام؟،کشمش میریند



به همین سادگی ؟؟

نه سخت بود ولی خیلی خوشمزه شد.

البته یک نوع از کوفته تبریزی هم هست که داخلش یک مرغ درسته قرار می دهند که البته من اسمش رو میزارم کوفته شاخ دار اما خیلی خیلی خوش مزه است باور کنید.

********************************

آش دوغ یا دوغاش

 



مواد لازم :

سبزی (تره و شوید) : نیم کیلو پاک کرده

دوغ : ۴ لیتر

برنج : ۶ استکان

گوشت چرخ کرده : ۳۰۰ گرم

نخود : یک لیوان

نعنا و پیاز داغ : به میزان لازم

زردچوبه و نمک : به اندازه کافی

این آش در مناطق مختلف ناحیه آذربایجا به شیوه های متفاوت تهیه می شود و صد البته به هر شکلی که تهیه شود بسیار خوش مزه است.

طرز تهیه :


گوشت چرخ کرده را با پیاز و نمک و زردچوبه ورز میدهیم و به صورت قلقلی در می آوریم. برنج را در آب  در ظرفی جداگانه تا اندازه ای میپزیم که له شود . نخود هم جدا در ظرفی دیگر پخته شود . گوشتها و دوغ را در برنج پخته شده میریزیم و به محض ریختن دوغ مدام باید آش هم بخورد درغیراینصورت دوغ در برنج به صورت گوله و تکه تکه شده در می آید . پس باید اینقدر هم بزنیم تا به جوش بیاید . بعد از اینکه آَش به جوش آمد ، نخود ، سبزی و نعناداغ و پیاز داغ را به آن اضافه میکنیم . ۱۵ دقیقه تا ۲۰ دقیقه بعد از اضافه کردن سبزی آش آماده است .

 

*************************************

آش گوجه فرنگی تبریز ( آش آبغوره )




مواد لازم


لپه ( یا لوبیا چشم بلبلی ) یک پیمانه

برنج :نصف پیمانه

بلغور : نصف پیمانه

سبزی شامل جعفری و تره به میزان مساوی : دو لیوان

آب مرغ یا گوشت : 5 لیوان

آبغوره : نصف لیوان ( میتونید این مقدار رو کمتر یا بیشتر کنید )

گوچه فرنگی : یک کیلو

نعناع خشک : 2 قاشق غذاخوری





طرز تهیه



لپه رو یکی دوساعت خیس کنید چند بار آبش رو عوض کنید بعد بلغور رو هم بهش اضافه کنید نیم ساعت هم با بلغور بخیسانید بعد آبکش کرده و بریزید در آب مرغ و بزارید روی گاز وقتی لپه نیم پزشد برنج رو به این مخلوط اضافه کنید تاکاملا پخته شده و برنج ها بشکفند ( اگه ازلوبیا چشم بلبلی استفاده کردید اون رو جدا گانه بپزید ، بلغور و برنج رو با آب مرغ بپزید وقتی برنج کاملا شکفت لوبیای پخته رو بهش اضافه کنید ) ، پوست گوجه ها را با استفاده از آب داغ بگیرید بعد اونها رو بریزید تو میکسر تا حسابی پوره بشون ، پوره گوجه فرنگی و سبزی رو هم به اش اضافه کنید و اجازه بدید سبزی ها پخته شده و آش جابیفتد ( درهرمرحله اگه احساس کردید آش سفت شده میتونید آب جوش یا آب مرغ به آن  اضافه کنید ) درانتها نمک و آبغوره رو به آش اضافه کنید یه جوش که زد نعناع رو بریزید داخلش هم بزنید و  ازروی  گازبر دارید.

این آش آنقدر خوشمزه ست که ازخوردنش سیر نمیشید.

البته بعضی ها هم گوجه را از دستور غذایی حذف می کنند که باعث سبز شدن آش می شود.

 

**************************************

دلمه برگ مو تبریزی


مواد لازم

برگ مو: تقریبا" یک کیلو ( ممکنه بیشتر یا کمتر هم مصرف بشه )
گوشت چرخ کرده : 500 گرم
پیاز ریز شده: 3 عدد متوسط
بلغور گندم : یک پیمانه
لپه : یک پیمانه
برنج: 2 پیمانه
شویدخردشده :200 گرم
مرزه خرد شده : 200 گرم
تره خرد شده: 400 گرم
سیر خرد شده : یک بوته درشت
ماست : نصف پیمانه
تورتا : یک پیمانه
( تورتا چیه ؟ متاسفانه من کلمه معادل فارسی برای " تورتا" پیدا نکردم ، وقتی کره حیوانی رو ذوب میکنید تا روغن زرد ،همون روغن حیوانی یا کرمانشاهی تهیه کنید ماده قهوه ای رنگ جامدی ته ظرف میمونه ، به این ماده " تورتا " گفته میشه) اگه تورتا نداشته باشید میتونید از 100 گرم کره حیوانی یا نباتی استفاده کنید .)

دارچین : یک قاشق غذاخوری پر
پودر گل محمدی: دو قاشق غذا خوری پر
فلفل سیاه: یک قاشق چایخوری
نمک: به میزان لازم
آب یا آب مرغ : دو لیوان
غوره ریز : یک چهارم پیمانه

مواد لازم برای تزئین و سرو

پیاز داغ ، زرشک ، خلال بادام ، خلال سیر ، ماست یا سیرماست(ماست و موسیر)

طرزتهیه

برنج و بلغور رو دوساعت خیس کنید ، لپه رو بپزید .
پیاز رو ریز خرد کنید ، تو یه ظرف بزرگ تفت بدید بعد گوشت رو اضافه کنید و تفت بدید وقتی گوشت سرخ شد لپه رو بهش اضافه کنید ، بلغور و برنج رو آبش رو گرفته به همراه سبزیجات و ادویه جات به مواد اضافه کنید و مرتب هم بزنید تا وقتی که به اصطلاح پف سبزیها بخوابد اما پخته نشود ، بعد ازروی گازبردارید ، چرا این کار ضروریه و باید رو گاز انجام بشه؟
جواب : این کارباعث میشه برنج و بلغور مرحله اول پخت رو پشت سر بزارن ( توجه کنید که کامل پخته نمیشن فقط حرارت میبینن) و دوتا از اشکالاتی که در تهیه دلمه ایجاد می شود خود به خود رفع  می شود یعنی:
دلمه ها ترک نخورن
داخل دلمه خام نمی ماند

وقتی ازروی حرارت برداشتیم ، سیر ، تورتا ،ماست رو هم اضافه کرده خوب مخلوط میکنیم نمکش رو تست میکنیم و میزاریم کنار بدین ترتیب داخل دلمه آماده ست.

ته یه قابلمه یه بشقاب ملامین یا استیل رو که تقریبا هم اندازه ته قابلمه باشه دمر قرار میدیم ( این کار باعث میشه دلمه ته نگیره ) دلمه هارو به صورت بقچه پیچیده و مرتب داخل قابلمه می چینیم ، غوره ای رو که داشتیم گاها تو ردیفهای دلمه قرار میدیم وقتی تموم شد روی دلمه هارو دولایه با برگ مو می پوشانیم ( این کار باعث میشه دلمه خوب بپزه ) بعد آب یا اب مرغ رو به ارامی روی دلمه ریخته درقابلمه رو میزاریم و رو گازقرار میدیم اول حرارت رو زیاد کنید وقتی صدای جوش آب رو شنیدید حرات رو بسیار ملائم کنید و اجازه بدید حدود یک تا یک ونیم ساعت به ارامی پخته بشه ، میتونید تست کنید اگه نپخته بود ( که امکانش خیلی کمه ) دوباره مقداری اب بریزید

برای تزئین هم از پیاز داغ و زرشک استفاده کنید و با ماست یا سیر ماست سرو کنید.

*********************************

پربازدید ترین اخبار بانکی:

===============

 

 

► جام ملتها هنوز در آژانسهای مسافرتی آغاز نشده !
تور گردشگری در زشت ترین شهر دنیا + عکسهای دیدنی ◄

مطالب مرتبط
بنر