بانکی دات آی آر: لازم به ذکر است که این تحلیلها نظرات اختصاصی کارشناسان کارگزاری آبان است و هیچ تضمینی برای سودآور بودن نیست.
سیمان هگمتان
شرکت در اولین پیش بینی حسابرسی شده منتهی به ۳۰/۱۰/۱۳۹۵ با سرمایه ای معادل با ۵۰۲،۹۰۰ میلیون ریال، مبلغ ۳۰۴ ریال سود به ازای هر سهم اعلام نموده است. پیش بینی سود هر سهم سال ۹۵ با ۳۲ درصد کاهش نسبت به پیش بینی ۹۴ گزارش شده است. شرکت برای سال مالی ۱۳۹۵ تقسیم سود را ۲۱۳ ریال به ازای هر سهم پیش بینی نموده است.
از دلایل کاهش سود هر سهم اعلامی سال ۹۵ نسبت به پیش بینی سال ۹۴ می توان به موارد زیر اشاره کرد:
۱) افزایش 22% بهای تمام شده ی محصول و برآورد مبلغ 1،281 میلیارد ریال برای این بخش که موجب کاهش حاشیه سود ناخالص سال 1395 شده است. شرکت برای سال 95 حاشیه سود ناخالص را 23.5% پیش بینی کرده است در حالی که در سال 94 برابر با 25.4% بوده است.
۲) رشد 54% هزینه اداری، عمومی و فروش شرکت و پیش بینی رقم 136 میلیون ریال
۳) افت 84% درآمد حاصل از سرمایه گذاری و پیش بینی رقم 7,559 میلیون ریال
نکات با اهمیت
• مبلغ فروش شرکت در پیش بینی سال 95 مبلغ 1،676 میلیارد ریال اعلام شده که نسبت به آخرین پیش بینی سال قبل با 18.7% افزایش همراه بوده است. همچنین مقدار فروش شرکت در سال 95 در مجموع 2،051،000 تن پیش بینی شده است که افزایشی 16.6% نسبت به پیش بینی سال 94 داشته است.
ترکیب فروش بر اساس مبلغ فروش شرکت در سال ۹۵ به شرح زیر است:
مطابق اطلاعات پیش بینی سال ۹۵ عمده ی فروش ریالی شرکت سیمان هگمتان، متعلق به فروش سیمان پاکتی با سهم ۵۸% می باشد.
حاشیه سود ناخالص پیش بینی شرکت در محصول سیمان پاکتی ۲۰.۴% می باشد، در حالی که حاشیه سود ناخالص سیمان فله ۲۲% می باشد، همچنین حاشیه سود ناخالص محصول کلینیکر صادراتی ۵۳% می باشد.
ترکیب فروش
ترکیب فروش صادراتی و داخلی شرکت در سال آتی به شرح زیر است:
مطابق اطلاعات پیش بینی سال ۱۳۹۵ شرکت سیمان هگمتان، ترکیب فروش خود را به صورت ۵۰% فروش داخلی و ۵۰% فروش صادراتی پیش بینی نموده است.
همچنین این شرکت انتظار دارد معادل مقدار تولیدی را به فروش برساند. ظرفیت تولیدی پیش بینی شرکت برای سال 95 و در مقایسه با سال 94 به شرح جدول زیر است:
شرکت در پیش بینی سال ۹۵ خود مقادیر فروش خود را نسبت به سال ۹۴ تغییر داده است و بیشترین تاثیر را افزایش ۲۱% مقدار فروش سیمان پاکتی بر روی صورت های مالی شرکت خواهد گذاشت.
نرخ فروش
میانگین نرخ های فروش صادراتی و داخلی شرکت در پیش بینی سال ۹۵ به شرح زیر می باشند: (ریال به ازای هر تن)
همانطور که از جدول فوق مشخص است شرکت متوسط نرخ فروش محصول سیمان پاکتی را در پیش بینی ۹۵ با کاهش و در محصول سیمان فله و کلینکر صادراتی با افزایش در نظر گرفته است.
بهای تمام شده
بهای تمام شده محصولات شرکت نیز در پیش بینی سال 95 نسبت به پیش بینی سال 94 به مقدار 22% افزایش داشته اند که این امر موجب کاهش حاشیه سود ناخالص محصولات شده است.
ترکیب جمع هزینه های تولید شرکت که بخش اعظم بهای تمام شده شرکت می باشد، به شرح زیر است:
در پیش بینی سال ۹۵ جمع هزینه تولید مبلغ ۱,۲۱۱ میلیار ریال که سربار تولید ۷% افزایش، مواد مستقیم مصرفی با ۱۰% افزایش نسبت به پیش بینی سال ۹۴ در نظر گرفته شده اند.
با توجه به وزن ۷۰% هزینه سربار تولید در شرکت جزئیات این بخش در نمودار زیر آورده شده است:
با توجه به سهم ۴۰% هزینه انرژی در سربار شرکت، تغییرات نرخ انرژی می تواند بر روی هزینه ی سربار شرکت بسیار موثر باشد.
درآمد حاصل از سرمایه گذاری
درآمد حاصل از سرمایه گذاری شرکت در پیش بینی سال ۹۵ نسبت به پیش بینی سال ۹۴ به میزان ۸۴% کاهش یافته است شرکت در سال ۹۴ مبلغ ۳۳ میلیارد ریال از محل فروش سرمایه گذاری ها شناسایی نموده که در سال ۹۵ مبلغی از محل پیش بینی نشده است. علاوه بر آن سود حاصل از سرمایه گذاری ها از مبلغ حدود 17 میلیارد ریال به حدود 7 میلیارد ریال رسیده که عمدتا با توجه به کاهش سود سیمان خوزستان از 5،720 میلیون ریال در سال 94 به صفر ریال در سال 95 و همچنین کاهش سود حاصل از سرمایه گذاری در سیمان تهران را نیز 1،787 میلیون ریال در نظر گرفته است در حالی که در سال 94 این رقم برابر با 3،971 میلیون ریال بوده است.
نتیجه گیری
رکود در صنعت ساخت و ساز کشور موجب شده است کارخانه های سیمانی در طی دو سال اخیر با افت فروش مواجه شوند و کشش کم بازار نیز مزید بر علت شده است. در حال حاضر شرکت های سیمانی مانند سیمان هگمتان نرخ های فروش محصولات خود را حتی به اندازه میزان تورم سالیانه نیز برای سال ۹۵ افزایش نداده اند و این موجب افت حاشیه سود ناخالص محصولات این شرکت ها شده است. در حالی که هزینه های جانبی این شرکت ها اعم از حقوق و دستمزد و غیره همگی افزایش یافته اند ولی نرخ های فروش شرکت به تناسب آن ها افزایش نیافته اند. همچنین با توجه به سهم ۴۰% هزینه انرژی در بخش هزینه سربار افزایش قیمت انرژی در سال آتی می تواند موجب افزایش بهای تمام شده ی شرکت گردد.