براساس اطلاعات اوليه طرح آمارگيري هزينه و درآمد سال ۱۳۸۷، ضريب جيني مناطق شهري و روستايي کشور به پايينترين سطح طي يک دهه اخير رسيده است.
براساس اطلاعات اوليه طرح آمارگيري هزينه و درآمد سال ۱۳۸۷، ضريب جيني مناطق شهري و روستايي کشور به پايينترين سطح طي يک دهه اخير رسيده است.
ضريب جيني مناطق شهري در سال ۸۷ به ۰.۳۹۳ رسيده که از سال ۷۶ تاکنون بهترين شاخص است.
ضريب جيني مناطق شهري کشور در سال ۸۶ برابر با ۰.۴۱۲، در سال ۸۵ برابر با ۰.۴۱۶ و در سال ۸۴ برابر با ۰.۴۰۶ بود. در حالي که از سال ۱۳۷۶ تاکنون ضريب جيني مناطق شهري کشور هيچگاه به زير ۰.۴ نرسيده بود ضريب جيني در سال ۱۳۸۷ به ۰.۳۹۳ رسيد.
ضريب جيني مناطق روستايي نيز در سال گذشته با کاهش مواجه شده و از ۰.۳۹۲ درسال۸۶ به به ۰.۳۸۲ در سال ۸۷ رسيده که نشانه بهبود توزيع درآمد در مناطق روستايي کشور است. ضريب جيني ۰.۳۸۲ در سال ۸۷ پايينترين ضريب جيني از سال 76 تاکنون محسوب ميشود.
به عبارت ديگر در سال ۸۷ نسبت به سالهاي قبل عادلانهترين توزيع درآمد در کشور صورت گرفته و شکاف طبقاتي کاهش يافته است.
شاخص ديگر براي ارزيابي توزيع عادلانه و مناسب درآمدها، سهم ۱۰ درصد ثروتمندترين به ۱۰ درصد فقيرترين است که اطلاعات اوليه طرح آمارگيري هزينه و درآمد سال 1387 بيانگر بهبود اين شاخص نسبت به سالهاي قبل است. سهم 10 درصد ثروتمندترين به 10 درصد فقيرترين، از جمله شاخصهاي سنجش توزيع درآمد است و بيانگر نسبت هزينه دهک دهم (ثروتمندترين) به دهک اول (فقيرترين) است.
سهم ۱۰ درصد ثروتمندترين به ۱۰ درصد فقيرترين جامعه در مناطق شهري کشور در سال ۸۷ به ۱۳.۴ درصد و در مناطق روستايي به ۱۲.۳ درصد کاهش پيدا کرده است.
از سال ۷۶ تا سال ۸۶ سهم ۱۰ درصد ثروتمندترين به ۱۰ درصد فقيرترين جامعه در مناطق شهري کشور همواره بالاي ۱۵ برابر بوده که در سال ۸۷ با بهبودي قابل توجه به ۱۳.۴ برابر کاهش پيدا کرده است.
در مناطق روستايي نيز کاهش سهم ۱۰ درصد ثروتمندترين به ۱۰ درصد فقيرترين جامعه در سال ۸۷ به ۱۲.۳ برابر از سال ۷۶ تاکنون بيسابقه بوده است.
گفتني است بالاترين رکورد نابرابري توزيع درآمد در جامعه و شديدترين شکاف طبقاتي در کشور از دهه ۶۰ تاکنون، در سال ۱۳۶۲ رخ داد. بنابر اعلام بانک مرکزي، از سال ۱۳۶۱ تا سال ۱۳۸۶ يعني طي دوره ۴ دولت موسوي، رفسنجاني، خاتمي و احمدينژاد، بالاترين رکورد ضريب جيني به ترتيب در سالهاي 62، 61، 81، ،82، 68 و 74 (يعني در طول دوره دولتهاي موسوي و خاتمي و رفسنجاني) رخ داده است.
ضريب جيني در سال ۶۲ به ۰.۴۵۴ افزايش يافت که بالاترين رکورد نابرابري توزيع درآمد تاکنون است. بنابر آمار اعلامي بانک مرکزي، از دهه ۶۰ تاکنون در ميان ۱۰ سالي که بدترين ضريب جيني و شديدترين نابرابري توزيع درآمد در کشور رخ داده ۶ سال آن (يعني سالهاي 62، 61، 68، 63، 67 و 66) در طول دوره دولت موسوي رخ داده و 2 سال آن (سالهاي 81 و 82) در طول دولت خاتمي بوده است.
بدين ترتيب مشخص است که بيشترين نابرابري توزيع درآمد در سطح کشور طي دوره ۲دولت اصلاح طلب در کشور رخ داده است.
منبع: خبرگزاری ایرنا