اظهار نظر مبني برتبديل كليه ذخاير ارزي ايران به طلا ناشي از بياطلاعي گوينده و يا اشتباه در نقل قول توسط مصاحبهكننده است، چراكه اين اتفاق نيفتاده و در آينده نيز بعيد به نظر ميرسد كه اتفاق بيافتد.
طهماسب مظاهري، رييس كل سابق بانك مركزي ايران با بيان اين مطلب و با اشاره به اينكه تبديل ذخاير ارزي ايران حتي با توجيه جلوگيري از آثار نامطلوب بحران اقتصادي غرب نيز كار نادرستي است، گفت: اينكه ذخاير ارزي مملكت به طلا تبديل شده حرف غلطي است؛ اين اتفاق نيفتاده است و درآينده نيز اين اتفاق نخواهد افتاد.
وي افزود: اين صحبت يا ناشي از بياطلاعي گوينده است كه در حيطه مسؤوليت و حيطه آشنايياش نبوده و مطلبي را اظهار كرده كه سبب شده حرف غلطي عنوان شود و يا ناشي از اشتباه درنقل مطلب توسط مصاحبهكننده است.
رييس سابق بانك مركزي افزود: مديريت ذخاير ارزي از يك جهت به دليل تأثيرگذاري بر نقدينگي و به تبع آن تورم و ارزش پول و تأثيرگذاري بر بازار سرمايه، از اهميت خاصي برخوردار است.
مظاهري با بيان اينكه مقامات پولي ميتوانند با استفاده از مديريت بهينه ذخاير ارزي، بازارهاي مالي را از بيثباتي خارج كنند، اظهار داشت: اين امرموجب ثبات اقتصادي و حفظ ارزش پول ملي ميشود، لذا به جهت اهميت موضوع ذخاير ارزي بايد از اظهار نظرهاي خارج از بحث كارشناسي خودداري كرد.
وي ارز را ابزار دارايي كشور دانست و با اشاره به كاربردهاي مختلف آن اظهار داشت: افزايش اعتبار كشور در مبادلات بينالمللي و پرداخت تعهدات مربوط به تجارتهاي خارجي و واردات كشور كه از كشورهاي ديگر انجام ميشود، دو كاربرد مهم ارز در اقتصاد است.
وي در ادامه افزود: تبديل ذخاير ارزي به طلا و نگهداري طلا در هر كجا، چه خارج و چه داخل اين دو خاصيت دارايي خارجي را از كشور ميگيرد، چراكه طلاي موجود در داخل كشور مبنايي براي سنجش اعتبار اقتصادي آن كشور نيست.
مظاهري تصريح كرد: پرداخت تعهدات ارزي يك كشور بابت كالاها وخدماتي كه از اقصي نقاط دنيا وارد ميكند از طريق طلايي كه در داخل يا خارج كشور باشد، يك امر مشكل و تقريباً غيرممكن است. به طور مثال در يك مبادله تجاري، ميتوان با اطمينان پيشبيني كرد كه فروشندگان كالا، مثلاً در مقابل واردات گندم از دريافت طلا به عنوان وجه فروش كالاي خود خودداري كنند و حتي اگر بر اين امر اصرار كنيم و با وجود همه سختيها و گرفتاريها بتوانيم چنين سيستمي را طراحي كنيم و براي آن ساختاري تعريف كنيم تا در مقابل كالاهاي درخواستي وارداتي به جاي ارز به فروشنده كالا طلا تحويل دهيم، اين كار يك هزينه اضافي به كشورتحميل ميكند و اين طراحي غير صحيح هزينه زيادي دارد.
وي افزود: معني اين كار اين است كه براي تبديل طلا به دارايي قابل قبول فروشنده خارجي و نقل و انتقال آن و تحويل دادن به طرف معامله، بايد واسطههايي را در اين بين ايجاد كرد تا اين كار انجام شود. اين كار هزينههاي زياد و بيدليلي براي ما به ارمغان ميآورد.
مظاهري افزود: به علاوه اين كار به معني آن است كه ما نظام تجاري و مبادلاتي كشورمان را با دنيا چند صد سال به عقب برگردانيم؛ در حالي كه هميشه درصدد به كارگيري شيوههاي نوين درجهت بهبود، تسهيل و كم هزينهتر كردن امر واردات و صادرات بودهايم.
رييس سابق بانك مركزي با بيان اينكه حتي اظهار نظر درمورد تبديل ذخايرارزي ايران به طلا خدمت خوبي به مملكت نيست و كسي كه اين ايده را مطرح ميكند، ايده خوبي را طرح نكرده است، گفت: هر كشوري بايد مجموعه داراييهاي خود رامتناسب با شرايط زماني و با يك تركيب مناسبي كه ريسك كمتري دارد، تنظيم كند.
وي در تكميل صحبتهاي صفايي فراهاني، قائم مقام وزارت اقتصاد در دولت اصلاحات كه تبديل ذخاير ارزي به طلا را يك عوامفريبي دانسته بود، گفت: به اعتقاد من اين حرف حتي عوامفريبي هم نيست، بلكه حرفي از سر ندانستن است، چراكه عوامفريبي حرفي است خوشايند كه از منطق درستي برخوردار باشد و براي دلگرم كردن شنوندگان مطرح شود اما عملي بودن آن مخل ترديد و تامل باشد. اين حرفي كه مطرح شده است نه تنها خوشايند نيست، بلكه موجب ترس مردم و از دست رفتن منابع درآمدي كشور خواهد شد.
مظاهري با بيان اينكه حتي انجام چنين كاري با توجيه جلوگيري ازتاثير بحرانهاي اقتصادي بركشور اشتباه است، گفت: در شرايط بحران اقتصادي دنيا ميتوان از ابزارهاي متنوعي استفاده كرد. در زماني كه سياستگذار پولي فكر ميكند امكان گران شدن طلا وجود دارد ميتواند درصدي از ذخاير را به طلا تبديل كند و در شرايطي كه فكر ميكند قيمتها در جهت كاهش حركت ميكند، ميتواند طلا را تبديل به كالا يا ارز ديگري بكند اما اينكه كل ارزها را تبديل به طلا كنيم، در هيچ شرايط اقتصادي حرف مستند، قابل اتكا و قابل قبولي نبوده و به نفع مملكت نيست.
وي با اشاره به مهمترين دلايل نگهداري ذخاير ارزي گفت: حمايت و حفظ اعتماد لازم نسبت به سياستهاي پولي و ارزي كشور، ايجاد اطمينان لازم در بازارهاي مالي خارجي نسبت به توانايي كشور در زمينه پرداخت تعهدات ارزي در شرايط بحراني يا بروز شوكهاي خارجي، حفظ نقدينگي ارزي لازم در شرايطي كه دسترسي كشور به بازارهاي مالي بينالمللي ميسر نيست، بهبود و تجديد ساختار مالي كشور در شرايط اضطراري و بحراني به عنوان يك ابزار دفاعي و بازپرداخت بدهيهاي خارجي از جمله مهمترين دلايل حفظ و نگهداري ذخاير ارزي در كشوراست و انجام آن كار ظرافت و مهارت و دانش خاص خود را ميطلبد.
منبع: خبرگزاری ایلنا