صندوق بین المللی پول در گزارش «چشم انداز اقتصاد جهان در سال 2009» به بررسی شاخص های مختلف اقتصادی در کشورهای جهان پرداخته است.
در این گزارش مواردی همچون میزان رشد تولید ناخالص داخلی، نرخ تورم، شاخص های مالی، تجارت، تراز حساب جاری و تراز پرداخت کشورهای مختلف مورد بررسی و پیش بینی قرار گرفته است. در گزارش صندوق میزان نرخ تورم در کشورها و مناطق مختلف جهان طی سال های ۲۰۰۰-۱۹۹۱ و ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۴ اعلام و پیش بینی شده است. براساس این گزارش، در سال ۲۰۰۹ برخی کشورها با افزایش چشمگیر نرخ تورم مواجه خواهند شد و این در حالی است که برخی دیگر شاهد رشد منفی نرخ تورم خواهند بود.
بالاترین و پایین ترین تورم
در گزارش صندوق بالاترین نرخ های تورم جهان در سال ۲۰۰۹ پیش بینی شده است. براساس این گزارش، کشور اتیوپی با ۴۲.۲ درصد بالاترین نرخ تورم جهان را به خود اختصاص خواهد داد.
جزایر سیشل با ۳۹.۲درصد، ونزوئلا با۳۶.۴ درصد، (رتبه های دوم تا سوم) را اشغال خواهند کرد. پس از آن، کنگو با ۳۳.۹ درصد، میانمار با ۲۲ درصد، پاکستان با ۲۰ درصد، گینه با ۱۸.۴ درصد و ایران با ۱۸ درصد به ترتیب رتبه های چهارم تا هشتم بالاترین نرخ های تورم جهان را دارا خواهند بود.
ایران با این نرخ تورم، رتبه اول خاورمیانه و سوم آسیا را به خود اختصاص خواهد داد. صندوق نرخ تورم ایران در سال ۲۰۰۸ را معادل ۲۶ درصد اعلام کرده بود.
در سال ۲۰۰۹، تورم در برخی کشورهای پیشرفته رشدی منفی خواهد داشت. به عنوان نمونه، نرخ تورم آمریکا در سال جاری میلادی ۰.۹- درصد خواهد بود. این رقم برای کشورهای ایرلند، ژاپن، تایوان، سوئد، سوئیس و دانمارک به ترتیب ۰.۶-، ۱- ، ۲ ، ۰.۲ ، ۰.۶ و۰.۳ درصد پیش بینی شده است. در مجموع، نرخ تورم کشورهای توسعه یافته در سال ۲۰۰۹ به ۰.۲- درصد خواهد رسید. اقتصادهای نوظهور و در حال توسعه طی سال ۲۰۰۹ با میانگین نرخ تورم ۵.۷ درصدی روبه رو خواهند شد.
رشد اقتصادی جهان
صندوق بین المللی پول در تازه ترین برآورد خود از اقتصاد جهان، رشد تولید ناخالص داخلی آن را طی سال ۲۰۰۹ معادل ۱.۳ درصد پیش بینی کرد. این رقم برای سال ۲۰۱۰ معادل ۱.۹ درصد اعلام شده است. ادامه بحران مالی و رکود اقتصادی عامل اصلی کاهش نرخ رشد اقتصادی جهان اعلام شده است. صندوق در گزارش پیشین خود میزان زیان بانک ها و موسسات مالی کشورهای توسعه یافته جهان ناشی از بحران کنونی را نزدیک به ۴.۱ هزار میلیارد دلار اعلام کرد که دو هزار میلیارد دلار آن مربوط به آمریکا بوده است. دومینیک استراس کان مدیر اجرایی صندوق گفت: «تا پایان بحران اقتصادی جهان راه درازی در پیش است.»
صندوق و بانک جهانی
دو نهاد جهانی صندوق بین المللی پول و بانک جهانی روز گذشته در واشنگتن نشست مشترک خود را آغاز کردند. بحث و گفت وگو درباره شرایط بحرانی اقتصاد جهانی، بررسی راه های مقابله با آن، تعیین مکانیسمی برای اعلام خطر و افزایش سرمایه صندوق (که در نشست گروه ۲۰ به تصویب رسیده است) مهم ترین برنامه های این نشست دو روزه خواهد بود. بانک جهانی و صندوق هر سال در بهار نشست مشترکی برگزار می کنند تا به بررسی نتایج اقدامات خود بپردازند.
ادامه بحران
بانک جهانی با اشاره به گسترش بحران اقتصادی جهان نسبت به گسترش دامنه فقر در سطح جهان هشدار داد. در همین حال اخبار رسیده از کشورهای توسعه یافته حاکی از بدترشدن شرایط اقتصادی است. روز جمعه گذشته چهار بانک دیگر در آمریکا اعلام ورشکستگی کردند. تعمیق بحران اقتصادی موجب افزایش نگرانی مقام های آلمانی درباره بروز ناآرامی های اجتماعی شده است. نرخ بیکاری در اسپانیا به ۱۷.۴ درصد رسید. با این همه، وزیران دارایی گروه هفت متشکل از هفت کشور توسعه یافته جهان نسبت به بهبود وضعیت اقتصادی جهان و حل بحران ابراز امیدواری کرده است.
منبع: بازتاب آنلاین