جذب ۲۷ درصد کل سپرده ها توسط بانک های خصوصی

براساس آخرین آمار منتشر شده از عملکرد نظام بانکی در سال ۸۶ بانک های خصوصی توانستند ۲۷ درصد منابع را در قالب سپرده های بلندمدت و کوتاه مدت جذب کنند. ۷۳ درصد مابقی سپرده ها نیز توسط بانک های دولتی در همین سال جذب شده است.

کل سپرده های شبکه بانکی در سال ۸۶ ، ۹۸۹ هزار و ۷۹۱ میلیارد ریال است که ۲۷۰ هزار و ۷۴۷ میلیارد ریال آن توسط بانک های خصوصی و۷۱۹ هزار و ۴۴ میلیارد ریال توسط بانک های دولتی از سطح جامعه جمع آوری شده است.

این منابع توسط شش بانک خصوصی با ۷۰۰ شعبه و ۱۱ بانک دولتی با ۱۷ هزار شعبه در سراسر کشور جذب شده است.

از کل سپرده هایی که بانک های خصوصی جمع آوری کرده اند ۱۴۳ هزار و ۱۴۲ میلیارد ریال آن در بخش سپرده های کوتاه مدت و ۱۲۷ هزار و ۶۰۵ میلیارد ریال آن در بخش سپرده های بلندمدت بوده است. توجه به این ارقام نشان می دهد که بانک های خصوصی در جذب سپرده های کوتاه مدت (کمتر از یک سال) موفق تر عمل کرده اند.

در بانک های دولتی اگرچه تفاوت بین سپرده های کوتاه مدت و بلندمدت در سال ۸۶ نسبت به سال ۸۴ کمتر شده است اما برخلاف بانک های خصوصی، دولتی ها در جذب سپرده های بلندمدت موفق تر عمل کرده اند. آخرین آمار منتشر شده از عملکرد نظام بانکی در سال ۸۶ نشان می دهد کل سپرده های جذب شده توسط بانکهای دولتی ۷۱۹ هزار و۴۴ میلیارد ریال است که ۳۳۹ هزار و ۴۷ میلیارد ریال آن سپرده های کوتاه مدت و ۳۷۹ هزار و ۹۹۷ میلیارد ریال آن سپرده های بلند مدت بوده است.

بانک های خصوصی تا پایان سال ۸۴ از لحاظ جذب سپرده های کوتاه مدت و بلندمدت عملکردی مانند بانک های دولتی داشته اند به این معنی که غالب سپرده ها در بخش بلندمدت جذب می شد اما از سال ۸۵ تاکنون بیشتر سپرده ها در بخش کوتاه مدت جذب شده است.

در بانک های دولتی نیز اگرچه بیشتر سپرده ها در بخش بلندمدت جذب شده است اما فاصله میان سپرده های کوتاه مدت و بلندمدت به شدت در حال کاهش است به طوری که در سال ۸۶ فاصله سپرده ها ۴۰ هزار و ۹۵۰ میلیارد ریال است اما در سال ۸۴ ۱۰۶ هزار و ۱۲۳میلیارد ریال است.به گفته کارشناسان افزایش سپرده های کوتاه مدت نسبت به بلندمدت پس از افزایش نرخ سود سپرده های کوتاه مدت از طرف بانک های خصوصی اتفاق افتاد و منجر به سپرده گیری بیشتر در این بخش شد.از آنجا که اخیراً نرخ سود علی الحساب سپرده های سرمایه گذاری از سوی بانک مرکزی اعلام شد بانک های دولتی و خصوصی نرخ کوتاه مدت خود را در نوع عادی ۹ درصد و در نوع ویژه (چهارماهه) ۱۶ درصد تعیین کرده اند.

نرخ ۱۶ درصد هم برای سپرده های کوتاه مدت ویژه و هم برای سپرده های دو ساله در بانک های دولتی تعیین شده است. به همین دلیل کارشناسان بانکی بر این باورند که در آینده احتمال افزایش حجم سپرده های کوتاه مدت نسبت به سپرده های بلندمدت وجود دارد. هم اکنون بانک های سپه، ملت، رفاه، پست بانک، مسکن، توسعه صادرات و صنعت و معدن از سپرده های کوتاه مدت بیشتری نسبت به سپرده های بلندمدت برخوردارند.

عدم اطمینان نسبت به آینده شبکه بانکی و کاهش قدرت پیش بینی در این زمینه احتمال افزایش سپرده های کوتاه مدت را منجر می شود بنابراین به گفته کارشناسان دیرزمانی نمی گذرد که تمایل افراد به سپرده های کوتاه مدت بیش از پیش شود و در نتیجه روند سپرده گیری در دیگر بانک های دولتی از بلندمدت به کوتاه مدت متمایل شود.

منبع: روزنامه سرمایه

به اشتراک بگذارید
فریناز مختاری
فریناز مختاری
مقاله‌ها: 35594

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *