حسابداری در دانشگاه ها:
طول دوره تحصیل در لیسانس
– طول دوره و شکل نظام :
طول متوسط دوره کارشناسی رشته حسابداری با کارآموزی ۵ سال است و کلید دروس آن در ۹ ترم برنامه ریزی شده است. طول هر ترم ۱۸ هفته فعال آموزشی میباشد. هر واحد درسی بصورت نظری ۱۸ ساعت و هر واحد کار آموزی حداقل ۵۴ ساعت در طول نیمسال (۱۸ هفته ) خواهد بود. کارآموزی عموماً در واحدهای بازرگانی، تولیدی، دولتی، موسسات حسابرسی با نظر گروه آموزشی حسابداری در موسسات آموزش عالی انجام خواهد گرفت.
تعداد واحدها
واحد های درسی:
تعداد کل واحدهای درسی این رشته ۱۶۰ واحد ,۱۰ واحد کارآموزی به شرح زیر میباشد.
۱- دروس عمومی ۲۰ واحد
۲- دروس پایه ۵۰ واحد
۳- دروس تخصصی ۷۱ واحد
۴- کار آموزی معادل ۱۰ واحد
نیمسال هشتم دوره تحصیلی و تابستان متعاقب آن به ۱۰ واحد کارآموزی اختصاص داده شده است طبق ماده ۲۹ و تبصره ماده ۳۸ آئین نامه آموزشی دانشگاهها و موسسات آموزش عالی این ۱۰ واحد جزء کارآموزی به حساب آمده است.
نقش و توانایی یا کارایی (لیسانس)
فارغ التحصیلان دوره کارشناسی رشته حسابداری توانائی لازم در احراز مشاغل و ایفای نقشهای زیر را دارند.
۱- انجام کلیه امور حسابداری در موسسات بازرگانی، بانکها و واحدهای تولیدی و صنعتی
۲- تصدی کلیه امور حسابداری در موسسات دولتی و شهرداریها
۳- اشتغال به حرفه حسابرسی در موسسات حسابرسی.
۴- طرح و اجرای سیستمهای مالی در موسسات بازرگانی و صنعتی
۵- فارغ التحصیلان این دوره پس از کسب تجربه کافی میتواند در سطوح مختلف مدیریت مالی و حسابداری و حسابرسی انجام وظیفه نمایند.
ضرورت و توانایی (لیسانس)
ضروت و اهمیت دوره کارشناسی حسابداری با توجه به نکات زیر بخوبی آشکار میگردد:
۱- آشفتگی و نابسامانی دروضع مالی بسیاری از موسسات بازرگانی تولیدی، دولتی و شهرداریها و بخصوص صنایع ملی شده و عدم امکان ارائه گزارشهای مالی صحیحح و به موقع در این موسسات که ناشی از کمبود حسابداران متخصص میباشد.
۲- عدم توانائی موسسات حسابرسی بخصوص موسسات حسابرسی وابسته به دولت در رسیدگی به گزارشهای مالی واحدهای اقتصادی به علت کمبود حسابداران تحصیل کرده در حرفه حسابرسی که در سالهای اخیر موجب وقفه یا تأخیر در امر رسیدگی گردیده است.
۳- نارسائی در امر آموزش حسابداری در دانشگاهها و مراکز آموزش فنی و حرفه ای و رشته های خدمات در وزارت آموزش و پرورش به علت کمبود استادان ودبیران تحصیل کرده و کارآزموده.
۴- برنامه ریزی و کنترل عملیات بازرگانی، تولیدی و دولتی عموماً با کمک حسابداران و کارشناسان مالی تحصیل کرده امکان پذیر میباشد و در بسیاری از موارد کمبود اینگونه افراد انجام کار برنامه ریزی و کنترل عملیات را به عهده تاخیر انداخته است.
تردیدی نیست که تربیت کارشناسان حسابداری در دانشگاهها و موسسات آموزش عالی در کوتاه مدت و بلند مدت میتواند بسیاری از کمبودها و نارسائی های فوق را جبران نماید.
معرفی رشته حسابداری – مقطع کارشناسی ارشد
دوره کارشناسی ارشد رشته حسابداری بمنظور آموزش تخصصی حسابداری به دانشجویانی که درآینده در حرفه حسابرسی یا مشاغل مختلف حسابداری در موسسات بازرگانی، صنعتی و دولتی مشغول کار خواهند شد، تدوین گردیده است. بدیهی است دانشجویانی که درحال حاضر بکار حسابرسی و حسابداری اشتغال دارند با گذرانیدن این دوره اطلاعات و معلومات تخصصی خود را افزایش داده و مسئولیت های سنگین تری را عهده دار خواهند گردید. علاوه بر این فارغ التحصیلان این دوره در تحت ضوابطی که ستاد انقلاب فرهنگی تعیین میکند، میتوانند به امر تدریس در دانشگاهها و موسسات آموزش عالی اشتغال پیدا کنند.
طول دوره تحصیل
دوره کارشناسی ارشد رشته حسابداری بصورت کارشناسی ارشد ناپیوسته و آموزشی میباشد. طبق آیین نامه خاص دوره کارشناسی ارشد مصوب ستاد انقلاب فرهنگی طول این دوره برای دانشجویان تمام وقت حداکثر ۵/۲ سال و برای دانشجویان نیمه وقت حداکثر ۵/۴ سال واحدهای هر نیمسال برای دانشجویان تمام وقت حداقل ۱۲ واحد و حداکثر ۱۵ واحد است و برای دانشجویان نیمه وقت حداقل ۶ واحد و حداکثر ۱۰ واحد میباشد.
داوطلبان ورود به دروه کارشناسی ارشد رشته حسابداری علاوه بر شرایط عمومی ورود به دانشگاه باید دارای شرایط زیر نیز باشند:
الف- داشتن گواهینامه کارشناسی رشته حسابداری
(داوطلبانی که رشته تحصیلی دوره کارشناسی آنان غیر از رشته کارشناسی ارشد حسابداری است، در صورتی پذیرفته میشوند که حداقل ۳۰ واحد اصلی و تخصصی کارشناسی آنان با کارشناسی رشته حسابداری مشترک با شد و واحدهای کمبودآنان از ۴۵ واحد تجاوز نکند).
ب- داشتن معدل کارشناسی حداقل ۵/۲ از ۴ (یا ۵/۱۲ از ۲۰)
ج- پذیرفته شدن در امتحان ورودی که شامل دروس تخصصی و زبان خارجه است.
تعداد واحدها
تعداد کل واحدهای درسی دوره کارشناسی ارشد رشته حسابداری ۴۵ واحد به شرح زیر میباشد.
الف- دروس عمومی ۴ واحد
ب- دروس اختصاصی ۲۳ واحد
ج- دروس اختیاری ۹ واحد
د-تحقیق ۹ واحد
نقش و توانایی یا کارایی (ارشد)
بطور کلی همانطوریکه اشاره شد فارغ التحصیلان دوره کارشناسی ارشد رشته حسابداری میتوانند بعنوان حسابرس یا مسئولان حسابداری و امور مالی در موسسات مختلف اشتغال پیدا کنند.
فارغ التحصیلانی که در شرکتهای بزرگ استخدام میشوند قادر خواهند بود در قسمت های تخصیص منابع یا سیستمهای اطلاعاتی مدیریت و در مشاغل تحلیل گرمالی یا حسابرس داخلی مشغول کار شوند و یا مسئولیت بخشی از کار برنامه ریزی و کنترل مالی را عهده دار گردند؛ مسئولیتهای دیگری که فارغ التحصیلان این دوره در موسسات بزرگ میتوانند عهده دار گردند، بودجه بندی و تجزیه و تحلیل و برنامه ریزی و آینده نگری است. فارغ التحصیلان این دوره پس از کسب تجریه کافی میتوانند در سطوح مختلف مدیریت مالی و حسابرسی انجام وظیفه نموده و در اداره موسسه کمک های موثری به مدیریت بنمایند.
ضرورت و توانایی (ارشد)
تغییرات سریع بازرگانی و صنایع مسئولیت های خطیری را در سیستم اقتصادی واجتماعی جامعه بعهده حسابداران محول نموده است. امروزه حسابدار علاوه بر وظیفه تاریخی خود که ثبت و گزارش دهی اطلاعات مربوط به فعالیت های گذشته و تلفیق آن با اطلاعات اضافی دیگر بمنظور استفاده در امر برنامه ریزی و تصمیم گیری های بازرگانی.
حسابدار امروزی بر خلاف گذشته وظائف متعدد و سنگینی نظیر تجریه و تحلیل معاملات، سنجش روایدهای اقتصادی، طراحی سیستم، فرآیندهای تحلیلی و تفسیری، ارزیابی های مالی و در واقع تمامی زمینه فعالیت مدیریت را بر عهده دارد. مسئولان حسابداری سازمانها در صورتیکه وظیفه خود را بنحو مطلوب انجام دهند باید بیش از هر یک از مسئولان دیگر- شاید باستثنای مدیریت عامل از فعالیت های مختلف سازمان آگاهی داشته باشند.
امروزه کشور ما نه تنها از لحاظ حسابداران و مسئولان حسابداری و مدیران مالی ورریده و مطلع بلکه در مورد حسابرسان بصیر و کارآزموده و نیز محققان و پژوهشگرانی که بتوانند در مورد مسائل و مشکلات حسابداری جامعه تحقیق و تفکر پرداخته و به نابسامانی های موجود سرسامان دهند با کمبود شدیدی مواجه است.
بدون تردید تربیت کارشناسان ارشد رشته حسابداری در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی در کوتاه مدت و بلند مدت میتواند بسیاری از کمبودهای و نارسائیهای فوق را جبران نماید.