اتلاف وقت و فرار کردن از کار و زحمت و تلقی آن به زرنگی در فرهنگ ما به موضوعی عادی تبدیل شده است به طوری که بر اساس آمارهای جهانی ایرانیان بعد از اعراب و آفریقاییان جایگاه سوم تنبلی را در جهان به خود اختصاص دادهاند.
به گزارش خبرنگار مهر، درست سرساعت پشت میز می نشینیم و بساط صبحانه را راه می اندازیم. یک ساعتی بعد روزنامه صبح مان را هم خوانده ایم. نم نمک کار را آغاز کرده ایم که تلفن زنگ می زند و یک ساعتی هم گزارش میهمانی شب گذشته را به یکی از غایبان مراسم می دهیم.
دوباره سرمان را به کار گرم می کنیم تا یکی از همکارانمان که با یکی دیگر حرفش شده به سراغمان می آید و تا ظهر به بررسی ابعاد این حادثه می پردازیم. روز به نیمه رسید. وقت نماز و ناهار و استراحت نیز تمام می شود و بعد از آن دوباره درگیر کار می شویم. هنوز درصدی از کار پیش نرفته است که سرویس اداره منتظر است تا ما را به خانه بازگرداند.
این داستان هر روز با ماجرایی تازه تکرار می شود تا آنجا که ما را از نظرتنبلی اجتماعی به رده سوم جهان برساند. مردمانی که روزمرگی هایشان را تکرار می کنند تا سوت پایان برایشان به صدا در آید .
تالاسمی خفیف در تنبلی موثر است
عباس محمدی اصل، جامعه شناس، در این رابطه به مهر می گوید: تنبلی درایرانیان تک عاملی نیست و تنها به عوامل اجتماعی برنمی گردد، بلکه مشکلاتی جسمی نیز در این تنبلی تاثیر گذاشته است. براساس تحقیقات علمی، بیشتر ایرانیان به تالاسمی خفیف دچار هستند که این به دلیل نوع اقلیم و کمبود آب است. در طول تاریخ نیز دستور دادن و کار خواستن در رفتار ایرانیان ریشه دار است.
وی ادامه می دهد: دلیل دیگری که سبب تشدید این رفتار می شود وجود نفت خام و نعمتهای الهی است. ما به دلیل برخورداری ازاین منابع مالی بی نهایت کمتر به سوی کارهای تولیدی رفته ایم.
این جامعه شناس معتقد است: این بی برنامگی و تنبلی در سطح کلان جامعه نیز به چشم می خورد. ابتدا تعطیلی مدارس ابتدایی در پنجشنبه ها مطرح می شود و در ادامه به دنبال تعطیل کردن مدارس راهنمایی و دبیرستان نیز هستند.
تعطیلی سه ماه تابستان به اضافه تعطیلی های فراوانی که در طول سال وجود دارد سبب رخوت در سیستم آموزشی کشور شده است .
او اضافه می کند:عدم تمایل به سرمایه گذاری خلاق و گرایش به کارهای تولیدی و خلاقانه نیز سبب می شود گرایش به شبکه های هرمی افزوده شود و بیشتر به فکر سود هنگفت با کارکم باشند.
محمدی اصل با بیان این که ناامیدی ازآینده انگیزه سخت کوشی را در نسل جدید از بین برده است می گوید:جوانی که نمی داند کی قرار است ازدواج کند، کی به شغل می رسد و آیا با وجود داشتن توانایی و لیاقتهای لازم می تواند به جایگاه واقعی خود برسد به سمت تنبلی پیش می رود.
این جامعه شناس یادآوری می کند: کمتر دیده می شود که در فعالیتهای کلان از مردم کمک گرفته شود و این عدم مشارکت سبب منزوی شدن فرد و تنبلی می شود.
او رسانه هایی مانند تلویزیون و بازیهای یارانه ای و فضای مجازی را در تنبل تر شدن ایرانی ها موثر می داند و می گوید:مردم دیگر مانند گذشته برای تفریح به پارک و باشگاه ورزشی و … نمی روند بلکه منفعلانه ساعتها جلوی تلویزیون می نشینند. سیستم آموزشی مدارس نیز تنها بر مطالب نظری تاکید می کند و از مهارت های عملی کمتر استفاده می شود.
این جامعه شناس می گوید: اگر اشعار قدیمی را نیز مرور کنیم متوجه می شویم این تنبلی در ایرانیان ریشه تاریخی دارد. باید برنامه های اجتماعی، مردمی و جامعه نگر باشد تا روحیه مشارکت پذیری مردم تقویت شود.
استاد کتاب ۵۰۰ صفحه ای را در جزوه ای ۲۰ صفحه ای خلاصه کرده است،۱۰ سوال نیز انتخاب کرده و قرار است هفت سوال را برای امتحان آخر ترم انتخاب کند. روز امتحان بیشتردانشجویان پاسخ ها را مرتب و ریز در برگه به مساحت ۲۵ سانتی متر جای داده اند.
محمدی اصل این نوع تنبلی در دانشجویان را به دلیل بی رغبتی و تحمیلی بودن رشته تحصیلی شان می داند و می گوید: کنکور یکی از عواملی است که سبب می شود در برخی از افراد خلاقیت و علاقه به کار از بین رود. نباید همه را از سوراخ یک سوزن رد کرد. ممکن است یکی سفالگری دوست داشته باشد اما در کنکور روانشناسی قبول شود و زندگی اش تغییر کند وبه دلیل عدم علاقه به حرفه همیشه دچار رخوت باشد.
طراوت دختران ۱۴ ساله ایرانی برابر زنان ۴۰ ساله اروپایی
آماری دراین رابطه وجود دارد که نشان می دهد دختران ۱۴ ساله ما طراوت و شادابی شان مساوی زن های ۴۰ ساله فرانسوی است. اینها به عنوان مادران فردا چگونه می توانند نسلی پویا و خلاق را تربیت کنند. این را محمدی اصل در توجیه تنبلی اجتماعی ایرانیان می گوید.
زیر این لایه پر جنب و جوش شهری، رخوت و تنبلی نهفته است و کمتر احساس رضایتمندی وجود دارد. هر روز صبح مردم از شهر خوابگاهی مانند کرج به تهران می آیند و با خستگی و خواب آلوده به سرکارهایشان می روند و هرروز همین اتفاقات تکرار می شود. این چرخه را نمی توان زندگی نامید. جان دادن تدریجی است و نمی توان روزمرگی را زندگی دانست.
او محیط شهرها را هم در ایجاد این بی تحرکی و تنبلی موثر می داند و می گوید: استوانه هایی پر از دوچرخه در برخی ازمناطق وجود دارد اما همیشه قفل هستند و شهروندان نمی دانند چگونه از این وسایل استفاده کنند. همچنین میزان پیاده روهای پایتخت محدود است. با وجود پستی و بلندی ها یی که در این مسیرها وجود دارد ممکن است دچار آسیبهای جسمی شویم.
“تنبلی اجتماعی” درد تازه ای نیست؛ روزهای پایانی اردیبهشت ماه سال ۸۶ نیز رئیس مجلس شورای اسلامی در نطق پیش از دستور مجلس میگوید:عدهای شب و روز درس میخوانند که بعداً مجبور نشوند کار کنند. ما از حیث فرهنگ کار در کشور مشکل داریم. در کشور ما فرهنگ یقه سفیدی پذیرفته شده است. این که آدم درس میخواند تا کار نکند و هر کسی درس نخواند کار کند… اتلاف وقت در فرهنگ ما یک امر عادی شده است و فرار کردن از کار و زحمت یک نوع زرنگی است، قبلاً به کسی زرنگ میگفتند که بیشتر کار کند، ولی الآن کسی که از زیر کار در برود زرنگ است.
اهمیت مسئله تنبلی اجتماعی و نیز فقدان تحقیقات قبلی در این باره سبب شد تا کمیسیون اجتماعی دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی، پژوهشی با این موضوع انجام دهد.
محققان دراین پژوهش به دنبال آن بودند که اولا میزان و نوع تنبلی اجتماعی را بدست آورند، تا معین شود که در ایران با چه نوعی از تنبلی روبرو هستیم: تنبلی در سطح فردی و بر پایه دلایل شخصیتی، یا تنبلی در سطح فردی و بر پایه دلایل اجتماعی و یا اینکه مساله اساسا در سطح ساختاری و کلان است و تنبلی بیش از آنکه فردی باشد اجتماعی قلمداد شود.
برای سنجش میزان تنبلی در تهران از پیمایش از هزار و ۳۲۸ نفر از شهروندان تهرانی با روش نمونه گیری pps استفاده شد و نتایج تحقیق، وجود حداقل 20 درصد تنبلی در سطح شهروندان (در سطح زیاد و خیلی زیاد) را تایید کرد.
میزان تنبلی ایرانیان از متوسط جهانی بیشتر است
نتایج تحقیق تطبیقی نشان داد که میزان تنبلی ایرانیان از متوسط جهانی بیشتر است و تنها کشورهای عربی و آفریقایی هستند که بیش از ایرانیان دچار تنبلی هستند.
امان الله قرایی مقدم ، جامعه شناس و استاد دانشگاه نیز در این زمینه به مهر می گوید: فراگیر بودن تنبلی در ایران ریشه فرهنگی دارد ایرانیان معتقدند کار کردن در خور شایستگان نیست که از فلسفه ارسطو به ما رسیده است.
او ادامه می دهد: مردم ایران به دلیل وجود نعمت های خداوندی و پرنعمت بودن سرزمینشان کار کردن را برای مردم عادی می دانستند و تن پروری را نوعی اشرافیت تلقی می کردند. این تلقی وجود دارد که افرادی که کار نمی کنند از طبقه اجتماعی بالاتری برخوردار هستند.
ویژگی اقتصاد دولتی تنبلی است
او معتقد است: ویژگیهای اقتصاد دولتی تنبلی است. بر اساس تحقیقات ما در سال، ۱۵۶ روز کار می کنیم و بیشتر اوقات نیز به گپ زدن و خوردن چای می پردازیم. بر اساس آخرین آمار میزان ساعت کار مفید در ادارات دولتی یک ساعت و۲۵ دقیقه است که به نظر می رسد عدد ۲۵ دقیقه صحیح تر باشد.
اما در این میان بی انگیزه گی هایی که از سوی جامعه به فرد تحمیل می شود هم دلیلی بر این تنبلی است.
شادی خلیلی دانشجوی سال آخر عمران است. به اعتقاد او دلیلی برای تلاش وجود ندارد وقتی تمام تلاش ها وقتی به نتیجه می رسد که یک پشتیبان در سایه همیشه مراقبت باشد. او از یکی از همکلاسی هایش می گوید که هنوز درسش به اتمام نرسیده اما در پروژه های بزرگ حضور دارد.
به اعتقاد خلیلی جوان های این دوره بیشتر خیال بافی می کنند تا کار. آنها با خیال پولدار شدن،کار کردن،درس خواندن و… خوش هستند تا این که تلاشی برای رسیدن به خواسته هایشان کنند.
تعریف زرنگی وسخت کوشی این روزها کمی جابه جا شده است. حالا اگر بتوانی با کمترین تلاش بهترین موقعیت را به دست بیاوری زرنگ هستی و اگر انگیزه ای برایت مانده باشد و خوب کار کنی در نگاه دیگران هنوز راه و روش زندگی کردنت را یاد نگرفته ای.
اخبار منتخب بانکی دات آی آر:
===================
- جدید ترین متد غیر متعارف افزایش سرمایه در نظام بانکی کشور!
- چشم بادامی ها به آینده بدبین تر شده اند!
- تالش تابلویی از زیبایی های آفرینش در ایران زمین
- قرعه کشی جوایز بانک رفاه تیرماه برگزار می شود
- پای فیس بوک به بورس هم باز می شود
- IMF هر روز بحران زده تر از دیروز
- نكاتي براي افزايش اعتماد به نفس
- ۳ اشتباهی که قاتل کسب و کار شماست
- سقف جوایز بانک ؛ عزت نفس مردم !
- پاداش های میلیونی از کیسه مستضعفان!
- فروش ارز مسافرتی در بانک رفاه آغاز شد
- نبرد چین و گوگل؛ راند سوم
- ۵ نکته برای امنیت بیشتر شما در فضای بانکداری آنلاین
- چک برگشتی ها,کی بود کی بود، من نبودم
- ولایتمداری و شریعتمداری ؛ گرانی و جریان انحرافی !
- گزارش تصویری/ ۵ چاله و گودال شگفت انگیز دنیا
- پشم احشام به جای پول نفت ایران!
- دستگیری هکرهایی که سونی را به خاک سیاه نشاندند
- بانک رفاه نرخ حق الوکاله امسال را اعلام کرد
- بیچاره کارگر فولاد مبارکه آقای قلعه نوعی میلیاردر
- نكاتي براي حضور مؤثر در رقابت تبليغاتي
- اعتراف از نوع فیس بوکی!
- چگونه لپ تاپ دزديده شده خود را رديابي كنيم؟
- مجلس این بار هم رکورد زد!
- هکرها به سیتی بانک هم رحم نکردند
- امکان جدید توئیتر برای کوتاه سازی آدرس ها
- بیکاران جویای کار حقوق می گیرند
- فوری/ نتایج آزمون استخدامی فردوسی فردا اعلام می شود
- گرانترین شهرهای جهان در سال ۲۰۱۱ + عکس
- رازهاي يك بنر تبليغاتي موفق
- ما می توانیم , اگر بگذارند!
- تورم فعلی ناشی از ورود دولت به مسائل حاشیه ای است
- راه های تحقق مشتری مداری
- جشن تولدی که فیس بوک آن را بهم زد!
- اپل ؛ هر روز پولدارتر از دیروز
- استخدام در تهران ممنوع حتی شما دوست عزیز
- آقای قالیباف ! این جماعت به اندازه کافی از بیت المال دارند!
- گزارشی خواندنی / می شود و می توانم + عکسهای جالب
- ۴ نکته برای استفاده بهتر از جی میل
- امکان برداشت و اخذ مانده حساب ازکارت خوانهای بانک رفاه
- نکات مشتری مداری در بانکها
- خانه ی ما واشنگتن است !
- ۱۰ گام موثر برای موفقیت در محیط کار
- مالباخته بدشانسی که دوربین بانک هم کاری برایش نکرد
- من بودم درخواست کمک کردم !
- ۱۰ موزه برتر دنیا + عکس
- جدیدترین شیوه سرقت به وسیله آگهی روزنامه
- راه رسیدن به توئیتر هموارتر شد
- قهوه تلخی ها جایزه گرفتند
- ۱۰ بالابر شگفت انگیز دنیا + عکسهای جالب
- هیچ وقت نا امید نشو/داستان واقعی کار پیدا کردن یک جوان
- اختصاصی/آخرین اخبار از استخدام بانک گردشگری
- ازدواج کنید ؛ بانک در کنار شماست !
- توئیتر برای درآمد زایی دور خیز می کند
- تصاویر تکان دهنده از جوانان معتاد به بازیهای رایانه ای
- معنای واقعی برنده بودن در زندگی چیست؟
- میلیاردر ها بیشتر کجا زندگی می کنند؟ + عکس
- ارائه خدمت جاری بدون دسته چک در بانک رفاه کارگران
- ساعت کار عملیات ساتنای بانک سامان تغییر یافت
- هشت پله تا ملاقات موفقیت
- راهکارهایی جالب و موثر برای داشتن یک پسورد قوی و ایمن
- ۹۰۰ میلیون تومان پاداش برای فراموش کردن مردم !
- خیلی ها پولدارند اما …
- کار اجباری از نوع آنلاین!
- ۳۰ توصیه جالب مالی برای ۳۰ روز ماه
- ۱۰ برند برتر لپ تاپ در سراسر دنیا + عکس
- ایرانگری در بانکی/نگاهی به شهرستان بیرجند
- ۵ اشتباه بزرگ در کسب و کار + عکس
- در خواست کمک یک جوان ایرانی +تصویرتاسف بار
- قرعه کشی حساب های یارانه بانک رفاه برگزار شد
- “مجرم” فرصت دارد از خود دفاع کند آقای رئیس جمهور
- جویندگان کار کجا میروند؟
- شناسایی باند فساد مالی در بانک مرکزی
- وقتی بانک ایران زمین استخدامش را پس می گیرد
- هکرها دست از سر سونی برنمی دارند!
- برای تو که آزاد شدی ولی آباد نشدی !
- باز هم چین اول شد!
- بدشانس ترین گردشگران دنیا + عکس
- اعتراض به نحوه استخدام بانک پاسارگاد+جوابیه این بانک
- آخرین روش بانک ها برای دور زدن بانک مرکزی
- یاهو، دستی به سرو روی ایمیلش می کشد
- هجوم غیرمنتظره بانک ها برای خرید طلا !
- پذیره نویسی صندوق سرمایه گذاری یکم سامان
- راه را باز کنید؛ یوآن وارد می شود
- نمایندگی سایپا در زاهدان کلاهبردار از آب درآمد
- ۶ فن موثر برای جذب مشتری در قالب پرسش و پاسخ
- کلاهی که برسر تولیدکنندگان نفت میرود
- ۱۰ شرکت نرم افزاری برتر دنیا + عکس
- اختصاصی بانکی/ بانک مجازی از زبان مدیران نخستین بانک مجازی ایران
- چگونه برای یوتیوب فیلم بسازیم؟
- آخرین اخبار از استخدام آموزش و پرورش
- ۱۸۴ میلیارد دلار برای بازسازی ژاپن
- فناوری/ آزرا ۲۰۱۱ را بشناسیم
- ۵ استراتژی برای به حداکثر رساندن درآمد وبسایت شما + عکس
- امکان جدید جی-میل برای کسانی که سرشان شلوغ است
- اختصاصی بانکی/ حاشیه های آزمون استخدامی موسسه مالی کوثر
- چهار کلید درآمدزایی برای کسب و کار خانوادگی
- ۹ روش برای داشتن درآمد از اینترنت + عکس
- ایرانگردی در بانکی/ شهرضا شهری کمترشناخته از نصف جهان
- پس لرزه های یک رسوایی
- یاهو تغییر مسیر می دهد!
- پول درآوردن از یوتیوب را از این فیلم ساز بیاموزید
- رسول اف مدیرعامل بانک تات شد
- ۱۰ کسب وکار برتر خانگی + عکس