بانکی دات آی آر: رئیس اتاق بازرگانی ایران درباره دلیل حضور نیافتن برخی وزرا در جلسات گفتوگوی دولت و بخش خصوصی گفت: چون جلسات صبحانه اتاق بازرگانی چالشی است بعضی از وزرا به این دلیل دوست ندارند به اتاق بیایند و از حضور در آن امتناع میورزند.
به گزارش ایسنا، محسن جلالپور در یک برنامه تلویزیونی درمورد نامه نگاری شخصی برخی اعضای اتاق با مسئولین برای دریافت امتیازات ویژه در جلسات اتاقها گفت: خوشبختانه دسترسی به مسئولین زیاد سخت نیست که فقط در اتاق و محل جلسات از مسئولین درخواستی شود. هنگامی که با مسئولین جلساتی داریم ورود برای عموم آزاد است و همه حضور دارند. من از این امضاها اطلاعی ندارم.
سه خواسته هیاتهای تجاری خارجی از ایران
وی در ادامه افزود: هیات های تجاری که به ایران میآیند سه خواسته از ما دارند؛ اول شفافیت در فضای اقتصادی، دوم امنیت در سرمایه گذاری و سوم ثبات در قوانین. ما نیز خواستار تاسیس شرکتهای مشترک هستیم.
جلالپور با بیان اینکه تورم طی دو سال گذشته به خوبی کنترل شده است، افزود: تقریبا از دهه 50 به بعد ما همواره تورم 14 تا 15 درصدی داشتیم. فکر می کنم در این مقطع دیگر اولویت باید خروج از رکود باشد، چرا که اکنون تورم از 40 به 15 درصد رسیده است. سیاست های انقباضی فعلی به رکود دامن می زند و رکود بیشتر موجب کمبود اشتغال و ضربه به اقتصاد میشود.
وی در مورد وعده حذف دریافت سه در هزار مالیات و یک در هزار فروش گفت: این طور نبوده که نامزدها گفته باشند سه در هزار را حذف می کنیم. سه در هزار یکی از پایه های قانون اتاق است و از قدیم بوده است. اخیراً طی برنامه پنجم یک در هزار فروش را برای اعضای اتاق تصویب کرده بودند که به دلایل متعددی منطقی نبود و اولین کاری که هیئت رئیسه دوره جدید کرد این بود که یک در هزار فروش را تبدیل به چهار در هزار سود کرد.
به گفته او اتاق در نظر دارد مانند بسیاری از کشورهای دیگر عضویت فراگیر در کشور را دنبال کند و در واقع درآمد و پولی که باید هزینه های اتاق را تامین کند از محل عضویت فراگیر تامین شود. امروز که عضویت فراگیر وجود ندارد حتما اتاق بایستی برای تامین بودجه و هزینه خود که رقم زیادی نیست مبالغی را پوشش دهد و این هزینه از محل درآمدی سه در هزار مالیات و چهار در هزار سود تامین شود.
حمایت مشروط اتاق از حذف کارت بازرگانی
رئیس اتاق بازرگانی ایران در مورد کارت بازرگانی گفت: در کشور دو نظریه در مورد کارت بازرگانی وجود دارد. شرایطی که امروز در قانون تجارت و در قانون کسب و کار ایران داریم شرایط متفاوتی با دیگر کشورهاست. اتاق از حذف کارت بازرگانی حمایت میکند، به شرطی که آنچه که جایگزین می شود کارت عضویت که امروز کارت اصلی اتاق است باشد.
وی تصریح کرد: در حال حاضر کسانی که کارت بازرگانی دارند بدهی معوق خود را به دولت نمیپردازند. کشورهای دیگر که کارت بازرگانی را حذف کردند در قوانین شان شرایطی که اخذ مالیات هست را دارند. بیش از شش میلیون شرکت در ایران وجود دارد که عضو اتاق نیستند، اما شما در ترکیه میبینید که هر شرکتی که ثبت میشود از همان ابتدا عضو اتاق است. اگر بخواهیم کارت بازرگانی را حذف کنیم باید همه قوانینی که در دیگر کشورها وجود دارد را با هم همراه کنیم.
از طرف دولت کسی در هیات رئیسه اتاق حضور ندارد
جلالپور در مورد نامزد شدن آقازادهها و نزدیکان دولتمردان در انتخابات اتاق ایران و شایعه دخالت دولتمردان در تصمیمات اتاق گفت: انتخابات اتاق مانند تمامی انتخابات کشور آزاد است و همه کسانی که کارت بازرگانی و شرایط حضور دارند میتوانند نامزد شوند. همه کسانی که کارت دارند نیز میتوانند رای دهند. اینکه در انتخابات کسانی نامزد شدند که به بعضی از دولتمردان و نمایندگان مجلس یا مسوولان کشور ارتباط داشته باشند اجتناب ناپذیر است؛ کما اینکه در دوره های قبلی نیز بوده و ما در دورههای قبل که چند نفر از اعضای دولت در هیات رئیسه اتاق حضور داشتند. این دور نیز اولین دور است که از طرف دولت کسی در هیات رئیسه اتاق حضور ندارد.
اتفاقات بورس در سال های گذشته عواقب بدی دارد
جلالپور با اشاره به شرایط بد بورس افزود: مساله بورس مساله عمیقی است. ما اعتقاد داریم آنچه در سال های گذشته در بورس اتفاق افتاد خصوصا این اواخر که با بستن برخی نمادها در بورس همزمان شد، عواقب زیادی دارد. اقتصاد کشور باید اقتصادی در فضای باز باشد. اقتصاد دستوری این عواقب را نیز دارد و ما نسبت به فضای بسته در اقتصاد کشور نگران هستیم.
جلالپور افزود : من بعد از نامه وزیران عنوان کردم که از ابتدا باید مساله رکود دیده می شد، نه در پایان کار. اقتصاد مثل بادکنک است که وقتی از یک طرف به آن فشار می آوریم حتما از طرف دیگر بیرون میزند. از اول آنچه در بورس بوده باید روال طبیعی خود را طی می کرد. شاخص بورس نباید حبابی بالا می رفت.
وضعیت کنونی بورس نشان دهنده رکود خیلی جدی در کشور است
رئیس اتاق بازرگانی ایران وضعیت کنونی بورس را نشان دهنده رکود خیلی جدی در کشور دانست و گفت: این ها سهام شرکت هایی هستند که دچار رکود عمیق هستند. کشور ما جزو محدود کشورهایی است که عضو سازمان تجارت جهانی نیست. در سال های گذشته به دلیل قرار گرفتن در یک فضای گلخانه ای نتوانستیم در بازارهای جهانی حضور پیدا کنیم .
جلالپور در مورد بسته خروج از رکود بدون تورم گفت: بیش از ۶۰ درصد از مطالب این بسته مواردی بوده که پیشنهاد اتاق ایران بوده است. بحث های متعددی در بسته جدید خروج از رکود وجود دارد که می توان به بحث تامین نقدینگی توسط بانک مرکزی و آزادسازی سپردههای خارج از کشور اشاره کرد. برخی پروژه های نیمه تمام و پرداختن به آنها و بحث رفع موانع کسب و کار از دیگر جزئیات این بسته است.
نرخ بهره بانکی بین یک تا دو درصد کاهش مییابد
وی در مورد نرخ بهره نیز گفت: چیزی که در شورای پول و اعتبار مطرح است، هم نرخ بهره است و هم تسهیلات برای واحدهای کوچک و متوسط. نرخ بهره در جلسه آینده شورای پول و اعتبار بین یک تا دو درصد کاهش پیدا میکند.
جلالپور در پاسخ به سوالات مجری برنامه پایش پرکار ترین وزیر دولت روحانی و احمدی نژاد را آقای ظریف اعلام کرد و گفت: وزرای اقتصادی هم پرکار هستند. در مورد دولت اقای احمدی نژاد هم وزار پر کار بودند اما به اتاق و کار کارشناسی اهمیت نمیدادند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا با کمپین نخریدن خودروی صفر ایرانی موافقید گفت: من با کمپین افزایش کیفیت موافق هستم اما با کمپین نخریدن کالای ایرانی در هیچ شرایطی موافق نیستم. اما این کمپین پیامی را به خودروسازها داد که به فکر ارتقای کیفیت خود باشند.
جلالپور در پاسخ به این سوال که آیا با کمک سنگین مالی به خودسازان موافقید گفت: اعتقاد دارم که این پول اگر در بنگاه های کوچک و متوسط هزینه میشد بهتر بود. امروزه بنگاه های کوچک ما نیاز به تقویت دارند .