بانک جهاني روز سه شنبه در گزارش بسيار بدبينانه اي درباره اقتصاد جهان در سال ۲۰۰۹، با پيش بيني نرخ رشد بسيار پايين و کاهش مبادلات تجاري، سال آينده ميلادي را سال بحران اقتصادي فراگير جهاني و بي سابقه دانست.
به گزارش خبرگزاري فرانسه، بانک جهاني در پيش بيني هاي خود براي اقتصاد جهاني اعلام داشت که رشد اقتصاد در جهان فقط ۰.۹ (نه دهم ) درصد خواهد بود و حجم مبادلات تجاري نيز به ميزان۲.۱ درصد کاهش خواهد يافت.
در اين گزارش آمده است نرخ رشد در کشورهاي درحال توسعه۴.۵ درصد و ميزان توليد ناخالص داخلي اين کشورها۰.۱ درصد خواهد بود.
“جاستين لين ” اقتصاددان ارشد بانک جهاني در اين ارتباط گفت:” مشخص است که هر يک واحد درصد کمتر رشد اقتصادي در کشورهاي درحال توسعه به معني آنست که حدود ۲۰ ميليون نفر امکان برون رفت از فقر را ازدست مي دهند.”
ارقام ذکر شده در گزارش اخير بانک جهاني بوضوح کم تر از پيش بيني هاي قبلي اين نهاد مالي بين المللي است که در ماه ژوئن منتشرشده بود. در گزارش قبلي اين بانک، ميزان رشد اقتصادي جهان ۳درصد و ميزان آن در کشورهاي در حال توسعه ۴.۶+ درصد پيش بيني شده بود.
ارقام جديد همچنين بسيار بدبينانه تر از پيش بيني هاي اخير صندوق بين المللي پول است که ۶ نوامبر (۱۶ آبان) منتشرشد. در اين گزارش ميزان رشد اقتصادي جهان ۲.۲ درصد و نرخ رشد در کشورهاي درحال توسعه را ۱.۵ +درصد پيش بيني شده بود.
بانک جهاني در گزارش خود توضيح داده است:” براساس پيش بيني هاي ما، حجم مبادلات تجاري جهان براي نخستين بار از سال ۱۹۸۲ کاهش خواهد يافت. اين کاهش در وهله نخست و عمدتا ناشي از کاهش تقاضا خواهد بود چراکه بحران مالي جهان ناگزير سبب رکود اقتصادي در کشورهاي با درآمد بالا و کاهش شديد توسعه مي شود.
با توجه به اين وضعيت، فعاليتهاي اقتصادي در جهان با کاهش مواجه خواهد بود که از سال ۱۹۴۵ تاکنون بي سابقه بوده است.
اما درعين حال يک چنين ميزان رشد اقتصادي ، پايين تر از ميزان رشد جمعيت است. سازمان ملل متحد رشد جمعيت را در سالهاي بين ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۰ سالانه بطور متوسط ۱.۱ درصد تخمين زده است .
به گفته “هانس تيمر” مدير پژوهش گرايشهاي اقتصادي در بانک جهاني ، “وضعيت کنوني احتمالا طولاني ترين دوره رکود از زمان جنگ جهاني دوم است و کاهش شديد رشد اقتصادي در کشورهاي درحال توسعه بين سالهاي ۲۰۰۷ تا ۲۰۰۹ نيز شديدترين کاهش از زمان اين جنگ خواهدبود”.
بانک جهاني همچنين تاکيدکرده است که پيش بيني هاي اعلام شده در شرايطي بي نهايت نامطمئن در زمينه معاملات بازار و منابع اطلاعات صورت گرفته است.
اين نهاد مالي بين المللي خاطرنشان کرده است:” در يک چنين شرايطي، مسوولان سياست گذاري، چه در کشورهاي درحال توسعه و چه در کشورهاي با درآمدهاي بالا، بايد خود را براي رويارويي با بدترين سناريو يعني کاهش بيشتر رشد اقتصادي و حتي احتمالا کاهش توليد ناخالص داخلي براي نخستين بار از زمان جنگ جهاني دوم آماده کنند.”
بانک جهاني حتي براي سال ۲۰۱۰ پيش بيني کرده است که رشد اقتصادي در اين سال به ۳ درصد محدود خواهد بود و حجم مبالادت تجاري نيز تا سطح ۶+درصد خواهد ماند.
اين نهاد مالي همچنين کاهش بهاي مواد اوليه در سال ۲۰۰۹ را ۲۳ درصد پيش بيني و خاطرنشان کرده است که اين پيش بيني ها بر اساس ميانگين بهاي نفت ۷۵ دلار در سالهاي ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۰ صورت گرفته است.
بانک جهاني در يک مورد ابراز خوشبيني کرده و آن کاهش فقر است زيرا “توليد ناخالص داخلي سرانه در کشورهاي درحال توسعه در دوره ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۵ با روندي نسبتا سريع ۶.۴ درصد در سال افزايش خواهد يافت که اين رقم بيش از ميزان آن (۱.۲ درصد) در دهه ۱۹۹۰ ميلادي و نيز ۶.۰ درصد در دهه ۱۹۸۰ است “.
به اعتقاد بانک جهاني، اين ميزان رشد اقتصادي بايد به کشورهاي در حال توسعه امکان دهد تا به “اهداف هزاره براي توسعه” خود دست يابند که همانا کاهش سطح فقر به ميزان نصف در سالهاي بين ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۵ با رسيدن به هدف ۵.۱۵ نفر با درآمد کمتر از ۲۵.۱ دلار در روز است درحاليکه ۲۵ سال پيش ۷.۴۱ نفر اين ميزان درآمد روزانه را داشتند.
منبع: خبرگزاری ایرنا