گزارشها نشان ميدهد در سال 2009 میلادی اقتصاد كشورهای منطقه یورو رشدی نخواهد داشت.
این در حالی است كه ۲۷ كشور عضو اتحادیه اروپا با رشد ۰.۱درصدی اقتصاد مواجه ميشوند. پیشبینی ميشود در سال آينده میلادی كشورهای اروپای مركزی و شرقی 4/4درصد و كشور روسیه به همراه كشورهای مشتركالمنافع 4.5درصد رشد ميكنند. اكونومیست در گزارش اخیر خود اقدام به ارائه پیشبینیهایی در مورد نرخ رشد اقتصادی كشورها مختلف جهان در سال 2009 میلادی كرده است. بر طبق این گزارش قطر بیشترین نرخ رشد اقتصادی را در سال آينده میلادی تجربه ميكند.
انتظار ميرود در سال آينده میلادی تولید ناخالص داخلی این كشور آسیایی و نفتخيز 13.4درصد رشد كند كه بالاترین نرخ رشد در كل جهان خواهد بود. كارشناسان اقتصادی دلیل رشد بالای این كشور نفتخيز را افزایش درآمد نفتی آن در سال 2008 میلادی و بهرهگیری از این درآمد در توسعه زیرساختهای صنعتی و اقتصادی ميدانند. قطر دارای 27.4میلیارد بشكه ذخیره تایید شده نفتی و25.79هزار میلیارد متر مكعب ذخیره تایید شده گاز طبیعی است. این كشور سهم اعظم درآمد نفتی خود را در ساخت پالایشگاه و نیروگاههای غیر نفت و گازی سرمايهگذاری كرد و این سرمايهگذاریها از نیمه دوم سال 2009 میلادی به بهرهبرداری خواهد رسید.
دومین كشوری كه در سال آينده میلادی بیشترین نرخ رشد اقتصادی را تجربه ميكند كشور آنگولا خواهد بود كه این كشور هم از درآمد ناشی از فروش نفت 147دلاری در سال 2008 میلادی بهره برده است. این كشور در سال 2009 میلادی با رشد 9.8درصدی تولید ناخالص داخلی روبهرو خواهد بود.
آنگولا دارای ۲۵میلیارد بشكه ذخیره تایید شده نفت و ۴۴میلیارد متر مكعب ذخیره تایید شده گاز طبیعی است. سومین كشور فهرست كشور كنگو است كه در مقایسه با دو كشور اول ذخایر نفتی كمتری دارد. بر طبق گزارشهای موجود حجم ذخایر تایید شده نفتی در این كشور 1.605میلیارد بشكه و حجم ذخاير تایید شده گاز طبیعی برابر با 86.9میلیارد متر مكعب است. كنگو در سال 2009 میلادی با رشد 8.5درصدی توليد ناخالص داخلی روبهرو خواهد بود. مایك سالین اقتصاددان در مورد كشورهایی كه بیشترین نرخ رشد اقتصادی را خواهند داشت، گفت: «در سال 2009 میلادی كشورهایی بیشترین نرخ رشد اقتصادی را تجربه ميكنند كه دارای ذخایر طبیعی و مواد معدنی باشند. كشورهایی كه دارای گنجینههای طبیعی هستند و در سال 2008 میلادی كه قیمت آنها در جهان افزایش یافت توانستند از این فضا حداكثر استفاده را ببرند.»
به هر حال در سال ۲۰۰۹ میلادی كشور مالاوی رشد۸.۳درصدی را در تولید ناخالص داخلی خود تجربه ميكند. این كشور دارای ذخایر غنی اورانیوم است و با توجه به اینكه تولید نیروگاههای هستهای در جهان افزایش یافته است ميتواند این ذخیره اورانیوم را با قیمتی بالاتر بفروشد. این طرح در سال 2008 میلادی در مالاوی اجرا شد و زمینهساز توسعه اقتصادی و صنعتی این كشور شد. پنجمین نرخ رشد اقتصادی در جهان در سال 2009 میلادی به كشور چین اختصاص خواهد داشت. این كشور در سال گذشته میلادی با نرخ 11.5درصد رشد كرد و انتظار ميرود در سال 2009 میلادی رشد 8درصدی اقتصاد را تجربه كند. كارشناسان اقتصادی دلیل كاهش نرخ رشد اقتصادی چين را تاثیر بحران مالی و اقتصادی غرب ميدانند.
اگرچه پیش از این مقامات چین اقتصاد این كشور را در برابر ورود بحران غرب مصون ميدانستند، ولی با توجه به وضعیت رشد اقتصادی آن ميتوان تایید كرد كه بحران وارد اقتصاد چین هم شده است. رییس بانك مركزی چین در این مورد ميگوید: «بحران اقتصادی غرب سبب شد تا تقاضا برای كالاهای صادراتی چین كمتر شود و به دنبال آن درآمد صادراتی این كشور آسیایی كاهش یابد. از آنجا كه صادرات یكی از مهمترین بخشهای تشكیلدهنده تولید ناخالص داخلی چین است كاهش آن سبب تضعیف نرخ رشد اقتصادی این كشور شده است و به دنبال آن سرمایه مورد نیاز بخشهای مختلف كاهش ميیابد.» مطالعات نشان ميدهد كشور چین در سال آينده میلادی 250میلیارد دلار به تولید ناخالص داخلی خود اضافه ميكند. بزرگی اقتصاد چین شانزده برابر بزرگتر از قطر است ولی سرعت رشد آن نسبت به این كشور 4.4درصد كمتر است.
در سال آينده میلادی كشورهای گرجستان و ازبكستان هم با سرعت ۸درصد رشد ميكنند. گرجستان كه یكی از كشورهای اطراف دریای خزر است و 35میلیون بشكه ذخیره تایيد شده نفتی و 8.147میلیارد متر مكعب ذخیره تایید شده گاز طبیعی دارد. كشور ازبكستان هم به دلیل دارا بودن ذخایر طلا در دنیا معروف است. این كشور در سال گذشته و سال جاری میلادی به كمك رشد قیمت طلا توانست درآمد كلانی به دست آورد و همین درآمد زمینه را براي رشد بیشتر اقتصاد آن در سالهای آتی فراهم كرد. گرجستان در سالهای اخیر با جذب میلیاردها دلار سرمایه خارجی توانست اقتصاد خود را اصلاح كند و زمینه را برای رشد آن فراهم كند. این كشور كه در ماههای اخیر مورد حمله نیروهای روس قرار گرفت. دولتمردان گرجی بر این باورند كه اصلاح اقتصاد این كشور بدون كمك سرمایههای خارجی امكانپذیر نیست.
كشور ماداگاسكار در جایگاه بعدی یعنی جایگاه هشتم جهان قرار دارد. این كشور در سال آينده میلادی با رشد ۷.۲درصدی تولید ناخالص داخلی مواجه ميشود. ماداگاسكار یكی از بزرگترین دارندگان ذخایر نیكل در جهان است و هر ساله سهم بزرگی از درآمد خود را از فروش ذخایر نیكل به دست ميآورد. موزامبیك كه نهمین كشور فهرست است در سال 2009 میلادی با نرخ 7.1درصد رشد ميكند. این كشور یكی از بزرگترین دارندگان ذخایر فولاد در جهان است. كشورهای تركمنستان، آذربایجان و ارمنستان در سال 2009 میلادی با سرعت 7درصد رشد ميكنند. كشورهای تركمنستان و آذربایجان دارندگان ذخایر نفت و گاز هستند و ارمنستان نیز دارای ذخایر فلزی است. حجم ذخایر نفتی آذربایجان 7میلیارد بشكه و حجم ذخایر تایید شده گاز طبیعی849.5میلیارد متر مكعب است. این در حالی است كه حجم ذخایر تایید شده نفتی تركمنستان 500میلیون بشكه و حجم ذخایر تایید شده گاز طبیعی در این كشور 2.86هزار میلیارد متر مكعب است.
منبع: روزنامه دنیای اقتصاد