وقتی سخن از اوست قلم از حرکت می ایستد وقلب فریاد میزند . پس تنها از زبان خودش باید گفت که هر اقدام دیگری تنها و تنها از تاثیر کلام می کاهد. در این گزارش شما را با چند پند اقتصادی از امام رضا (ع) آشنا می کنیم.
۱-پرهیز از گداپروری
کمک به یک فرد ضعیف بهتر از صدقه دادن است.
۲.مطالبه حق
مؤمن در حال غضب هم از دایره حق بیرون نمیرود و در حال رضایت هم در باطل داخل نمیگردد و هرگز بیش از حق خود مطالبه نمیکند.
۳.انفاق
روزی حضرت رضا علیه السلام از یکی از غلامان خود پرسید:«آیا امروز چیزی در راه خدا انفاق کرده اید؟» غلام گفت:«نه.» امام فرمود:«پس خداوند از کجا به ما عوض دهد؟! برو چیزی در راه خدا انفاق کن، حتی اگر یک درهم باشد.»
۴.هشدار در مورد فقر
هيچ يك از اهل بيت(ع) پيروانشان را به فقر و تهي دستي فرا نخواندند؛ چرا كه فقر، به طور طبيعي مي تواند سرچشمه بسياري از غصه ها، لغزش ها و تبهكاري ها باشد. «بررسي مشكلات اجتماعي و سبب جويي نابساماني ها روشن مي سازد كه فقر اساس بسياري از مشكلات اجتماعي و نابساماني هاي زندگي فردي، خانوادگي و اجتماعي است. ترديد نيست كه انسان دراين زندگي، دركالبدي جاي دارد که از مواد طبيعي تشكيل يافته است و با اشيايي سر و كار دارد و در فضايي زندگي مي كند که به وسايل و كالاهاي مادي نيازمند است. غذا، لباس، مسكن، نظافت و بهداشت، همه در طبيعت اين زندگي و لازم تداوم حيات انساني است و نبود يا كمبود هر يك از اين امور، ناتواني، بيماري و فرسايش و پيري زودرس را در پي خواهد داشت».
برهمين اساس است كه امام رضا(ع) فرمود: «المسكنة مفتاح البوس؛ بينوايي و فقر، كليد بدبختي و بيچارگي است.» آن حضرت در سخني ديگر به نقش معيشت كافي در آرامش روحي و رواني انسان اين گونه اشاره مي فرمايد:
«ان الانسان اذا ادخر طعام سنته حف ظهره و استراح؛ چون آدمي خوراك سال خويش را ذخيره كند، بارش سبك مي شود و آرامش مي يابد.» و باز از آن حضرت روايت شده است: «اعمل لدنياك كانك تعيش آبداً ؛ براي دنيايت چنان عمل كن كه گويا براي هميشه زنده اي.»شهيد مطهري نيز در اين باره مي گويد: «پيغمبر اسلام؛ با هر نوع گدا صفتي و كلاشي سخت مبارزه كرده است.» پيغمبر اكرم(ص) فرمود: «در كار دنياي خودتان مصلح باشيد!»؛ مصلح باشيد، غير از اين است كه پول پرست باشيد؛ يعني كار صحيح و درست بكنيد و دنياي خودتان را به سامان بياوريد و البته نسبت به آخرتتان نيز آني غفلت نكنيد».
«به هر حال، مسئله اقتصاد، مسئله اي ساده و بي اهميت يا كم اهميت نيست. دين داري و معنويت، بقا و عزت، سربلندي، حماسه و اقدام، عفت و اخلاق، هنر و فرهنگ، اميد و تكاپو و شورآوري و سازندگي هر جامعه اي بستگي دارد به چگونگي نظام اقتصادي آن جامعه، حتي بايد اعتراف كرد كه بروز شايسته نبوغ و استعداد نسل ها، در شعبه هاي گوناگون علم و صنعت و اختراع و هنر و فكر و تعقل، متوقف است بر جوّ اقتصادي سالم. در جو سالم اقتصادي است كه يك متفكر مي تواند درست بينديشد و يك جراح، عمل دقيق خود را به خوبي انجام دهد و يك هنرمند، بيافريند و يك اخلاقي، تربيت كند… .»
امام رضا(ع) در حديثي ديگر مي فرمايد: «اذا اقبلت الدنيا علي انسان اعطته محاسن غيره و اذا ادبرت عنه سلبته محاسن نفسه؛ هرگاه دنيا[و دارايي]به انساني روي آورد، نيکي هاي ديگران را [نيز] به او مي دهد و هرگاه به كسي پشت كند [و او فقير شود]، نيكي هاي خودش را [ هم] از او مي گيرد».
«در توضيح اين حديث بايد گفت: زندگي انسان به شخصيت او بستگي دارد و پايگاه و محور اصلي اثر گذاري و نقش آفريني هركس، كيان، منش و شخصيت اوست. از اين رو، نفي شخصيت، بسيار زيان بارتر از نفي شخص است. در اين سخن، فقر، عامل نفي شخصيت شمرده شده است كه انسان فقير دچار آن مي شود و بر اثر آن ويژگي هاي مثبت خويش را از دست مي دهد.» درحالي كه از آن سو، دارايي و تمكن مالي مي تواند در شخصيت سازي انسان چنان اثرگذار باشد كه او را از نيكي هاي اخلاقي ديگران نيز بهره مندكند.
۵. تخصص مداري در سخنان امام رضا(ع)
در آموزه هاي ديني، به موضوع تخصص در كار و حرفه بسيار توجه شده است. در قرآن كريم آمده است: آنگاه كه يوسف(ع) به عزيز مصر مي گويد: «اجعلني علي حزائن الارض؛ مرا بر خزائن اين سرزمين بگمار!» از تخصص و آگاهي خويش در اين باره مي گويد و مي فرمايد: «اني حفيظ عليم. همانا من نگاهباني [امين] و [ كارداني] آگاه [به اين كار] هستم.» (يوسف: 55). تخصص نداشتن در كار سبب مي شود كه كار، خوب صورت نگيرد و در نتيجه زيان هاي فراواني به بيت المال اقتصاد مسلمانان و اقتصاد خود شخص وارد شود. پيشرفت و شكوفايي اقتصادي در گرو تخصص و مهارت است و شخص در صورت ناآگاهي و تخصص نداشتن در كار و حرفه خويش، نه تنهاپيشرفت نخواهد كرد، بلكه دچار ركود و عقب گرد خواهد شد. امام رضا(ع) افراد را از سپردن كارها به دست افراد بي تشخيص و ناوارد بازداشته و اين مسئله را جزئي از اسلام خالص دانسته و فرموده است: «… البرائة ممن نفي الاخيار… و آوي الطرداء اللعناء… استعمل السفهاء ؛ [جزو اسلام خالص است]، بيزار بودن از كساني كه نيكان را تبعيد كردند و كساني را كه بايد رانده مي شدند، در مركز اسلامي پناه دادند و كم خردان [آگاهان و غير متخصصان] را به كار گماردند».
«امام رضا(ع)، نابساماني، بي عدالتي، تبعيض، فقر، محروميت و مشكلات جامعه اسلامي را به عللي نسبت مي دهد كه از آن جمله: به كار گماردن جاهلان و اشخاص سفيه و ناآگاهان است. بنابراين، به كار گماردن كساني كه از نظر فكر و فن اداره جامعه و تدبيرامور مالي و مديريت اقتصادي و ديگر مسائل اجتماعي، تخصص هاي لازم را ندارند، باعث عقب ماندگي، نابساماني، فقر و محروميت خواهد بود».
«بي گمان، مهارت، توانايي و معلومات تخصصي هر فرد در واقع، به مثابه دارايي و ثروتي است كه در اختيار اوست و همان طور كه دارايي را با توجه به بازده آن در فعاليت هاي اقتصادي به كار مي اندازند، بايد از مهارت و استعداد و معلومات تخصصي نيز به گونه اي در فعاليت هاي اقتصادي استفاده كرد. اگر فردي هزار واحد از پولي را كه در اختيار دارد، با نرخ بهره 12 در صد در سال قرض دهد، در پايان سال مالي داراي 1120 واحد پول خواهد شد؛ يعني سود وام دهي او 12 درصد است. حال اگر او به جاي قرض دادن، اين مبلغ را مثلاً براي آموزش حرفه اي خاصي صرف كند و در نتيجه آن تخصص، صاحب درآمد بيشتري شود و درپي آن، به 14 درصد بازده برسد، گفته مي شود كه تخصص، بازده بيشتري براي او داشته است تا مثلاً قرض دادني كه البته سود حاصل از آن، اشكال شرعي نيز دارد»
اخبار منتخب بانکی دات آی آر:
================
- جمعیت فیس بوک از ۸۰۰ میلیون نفر گذشت
- قطار مجلل از نوع ژاپنی
- چند نکته اساسی فراموش شده از اختلاس بزرگ
- نحوه و شرایط اخذ تسهیلات از صندوق مهر امام رضا(ع)
- گدایی که ۱۸۰ میزند+تصویر
- گزارش تصویری/ بلوای وال استریت به شهرهای دیگر هم رسید
- فاصله شعار تا عمل چند فرسنگ است؟
- 18 شغل که نیاز به تحصیلات دانشگاهی ندارند(۲)
- چند شوخی مردم با نظام فاسد بانکی
- گزارش تصویری/ بلوا در وال استریت
- چگونه به کسب و کار خود رونق دهیم؟
- جاده های ایران را از این زاویه ببینید
- IBM بالاتر از مایکروسافت، دومین شرکت بزرک فناوری دنیا
- داستان خلقت برندهای مشهور: هابیل بود و قابیل و یک بیل و یک ایده!
- تاثیر بد فیس بوک بر مغز کودکان
- معرفی بزرگ ترین کارفرمایان در جهان
- سرپرست کمیته امداد امام خمینی (ره) از بانک رفاه تقدیر کرد
- تصاویر جالب از قطار اشرافی در هند +عکس
- چطوردر اولین روز کاری بدرخشیم؟
- وام گرفتن سخت تر شد
- سفر به این ۱۰ شهر ممنوع!+ تصویر
- 18 شغل که نیاز به تحصیلات دانشگاهی ندارند(۱)
- پروژه آزمایشی جدید ناسا : اینترنت لیزری !
- پس لرزه های اختلاس ۳ هزار میلیاردی/ خاوری هم استعفا کرد
- 7 کار عجیبی که تبدیل به شغل شدند!
- جهرمی، مدیرعامل بانک صادرات، برکنار شد
- تصاویر موبایل جدیدی از جنس گرافن که میتوان آن را تا زد!
- نمونه سوالات عجیب امتحان ورودی دانشگاه ایرلند
- با حقایق اتاق بازرگانی ایران آشنا شوید
- گزارش تصویری/ هتل کپسولی در ژاپن
- کدام حرفه، کار بیشتری تولید میکند ؟
- قطری ها چگونه ثروتمندترین کشور دنیا شدند؟
- تهران, واشنگتن و جاسوس هایی که می خندند
- گزارش تصویری/ آخرین روز نمایشگاه خودروی فرانکفورت
- با ایرانی شاغل در ب .ام .و آشناشوید
- زباله هایی که بیش از ۱ میلیون دلار می ارزند!
- هرکی این تصاویر رو دیده دیگه خرما نخورده!!+عکس
- 10 روش علمی برای داشتن خلاقیت ببیشتر
- نسخه جدید اندروید مارکت رایگان فارسی!+لینک دانلود
- با ۵ روش،هوشمندانه کار کنید،نه زیاد!
- زشت ترین افراد مشهور جهان + عکس
- برندهایی که وفادارترین مشتری ها را دارند
- مگر ما مرده باشیم که شما ماشینتان را جای دیگر بیمه کنید!
- گزارش تصویری/ روستای سنگی در پرتغال
- تصویری/بورس های مطرح جهان چه شکلی اند؟
- سفر مستحب با وام حرام !
- گزارشی از اختلاس گر ۱۰۰ میلیونی آمریکایی + عکس
- 10 راه برای افزایش عمر باتری موبایل
- چینی ها در آمریکا، مزرعه بادی می سازند
- داستان خواندنی دختر امریکایی از کارولینا تا طرابلس + عکس
- تصاویری جالب که حجم اختلاس را نشان می دهند !
- سرقت روزنامه تهران امروز از سایت بانکی !
- مکان هایی که تا تمام نشدن تعطیلات تابستان باید دید
- کارجويان بخوانند؛ موافقت اوليه با کارت اشتغال
- 5 غذای مناسب برای محل کار
- ژاپنی ها برای مرده ها هم هتل ساختند + عکس
- برگزاری مسابقات قهرمانی والیبال آسیا با حمایت بانک رفاه
- فیس بوک توئیت می شود!
- 9 روش برای اینکه در محل کار خجالت نکشید
- 10 دلیل برای قدردانی از استیو جابز