مهندسی نفت و گرایش ها
ماهیت کار
مهندسان نفت به دنبال کشف منابع نفت یا گاز طبیعی در جهان می باشند. پس از کشف چنین منابعی مهندسین نفت با همکاری زمین شناسان و دیگر متخصصان ، ساختار زمین و خصوصیات صخره های حاوی ذخایر و روش های حفاری را تعیین کرده و عملیات حفاری راکنترل می کنند. آنها به منظور دستیابی به حداکثر میزان نفت و گاز, تجهیزات و مراحل کار را طراحی می کنند. مهندسان نفت جهت شبیه سازی رفتار منابع نفت در رابطه با بکارگیری روشهای متفاوت باز یافت، شدیدابه مدل های رایانه ای وابسته اند. آنها به منظور شبیه سازی اثرات روش های گوناگون حفاری نیز غالبا” از مدل های رایانه ای استفاده می کنند.
از آنجایی که تنها درصد کمی از نفت و گاز موجود در منبع تحت فشار طبیعی از چاه فوران می کند, لذا مهندسان نفت از انواع روشهای تقویت شده بازیافت استفاده می کنند. این روش ها شامل تزریق آب, مواد شمیایی, گاز یا بخار به درون یک منبع نفت جهت با فشار بیرون راندن نفت بیشتر, و حفاری کنترل شده توسط رایانه و یا شکافتن جهت اتصال یک منبع بزرگتر به یک چاه منفرد می باشد . از آنجایی که حتی با بکارگیری کاملترین روشهای امروزی تنها قسمتی از نفت یا گاز یک منبع کشف می شود, لذا مهندسان نفت به امور تحقیقاتی و گسترش فن آوری و روش های کار آمدتری می پردازند تا میزان کشف را افزایش داده و از هزینه حفاری و مراحل تولید بکاهند.
مهندسی نفت کاربرد دانش، فناوری، ریاضیات و اقتصاد در فرآیند اکتشاف، استخراج، برآورد مخزن و توسعه نفت، گاز و سایر ترکیبات هیدروکربوری از مخازن زیرزمینی و انتقال آنها به پالایشگاه، صنایع پایین دستی و مصرف کنندهاست. شایان توجه است که پالایش نفت در حیطه صنایع بالادستی صنایع نفت و گاز بوده و در محدوده مهندسی شیمی قرار میگیرد.
در سال های اخیر بهدنبال تغییراتی که در رویکرد سرمایهها بسوی منابع جدید انرژی صورت گرفته است بسیاری از دانشگاهها همچون استنفورد و دانشگاه کالیفرنیا این رشته را به منهدسی انرژی تغییر نام داده اند چرا که مباحث مطروحه در زمین گرمایی و سایر انرژیهای نوین کماکان بسیار نزدیک به این رشته میباشد.