دیروز یک کتابخانه دیجیتال، بدون هیچ کتاب کاغذی، در تگزاس در «بکسار کانتی» افتتاح شد. در این کتابخانه ده هزار کتاب رایگان الکترونیک قرار داده شده تا ۱٫۷ میلیون ساکنان منطقه از آن بهره ببرند.
در وبسایت کتابخانه نحوه استفاده از کتابخانه توضیح داده شده است، مشترکان کتابخانه برای اینکه کتابها را در تبلتها و کتابخوانهای خود بخوانند باید یک اپلیکیشن مخصوص را نصب کنند، با امامنت گرفتن هر کتاب، مهلت امانت کتاب به صورت یک شمارشگر معکوس نمایش داده میشود.
البته پیش از این هم در سال ۲۰۰۲ در آریزونا یک کتابخانه دیجیتال افتتاح شده بود، ولی ساکنان منطقه بعدها درخواست کردند که کتابهای کاغذی هم در کتابخانه گذاشته شود و کتابخانه از حالت تمامدیجیتال درآمد.
کتابخانه مجهز به ۶۰۰ کتابخوان دیجیتال و ۴۸ ایستگاه کامپیوتر است و مشترکان علاوه بر دسترسی رایگان به اینها، میتوانند کودکان خود را برای برنامههای خواندن داستان بیاورند و یا در کلاسهای آموزش کامپیوتر شرکت کنند.
خب، خبر کوتاه بود، اما بعد از خواندن آن ایدهها و نکاتی به نظرم رسید:
– شخصا کتابخانه بدون کتاب کاغذی را دوست ندارم و اصولا همیشه بوی خاص مخزن کتابها را دوست داشتهام، یوی کهنگی کاغذ کتابها هم یکی از نوستالژیکترین تجربههای آدم میتواند باشد.
– شاید در آمریکا، کمی احداث کتابخانه دیجیتال غیرکاربردی به نظر برسد. چون وقتی شما امکان خرید بیدردسر کتابخوان و تبلت و خرید کتاب الکترونیک را از آمازون یا فروشگاههای دیگر دارید، لزومی ندارد، به صورت مجازی یا فیزیکی به یک کتابخانه بروید و کتاب اکانت بگیرید.
– اما به نظرم در شرایط کنونی در ایران، تجهیز همه کتابخانهها به بخش کتابهای الکترونیک لازم باشد، خصوصا که درصد محدودی از شهروندان ایرانی به کتابخوانها دسترسی دارند و دانلود کتابها، آن هم به صورت قانونی و با حفظ کپیرایت در ایران دشوار است. اما سؤال این است که ما فعلا تعداد بسیار کمی کتاب دیجیتال برای عرضه در این بخشها داریم و به نظر میرسد ناشران و مترجمان و نویسندگان هم اصلا به دیجیتال شدن کتابهای خود، روی خوشی نشان ندهند.
– همان طور که قبلا در یک پزشک در قالب دو پست توضیح دادهام، تلاشهایی برای انتشار قانونی کتابهای دیجیتال و مجلات در ایران با توسعه اپلیکیشنها و سامانههایی صورت گرفته است، اما متأسفانه مشکل اصلی این بوده است که ناشران و نویسندگان به حفظ حقوق خود در هنگام عرضه دیجیتال کتابها و مجلات مطمئن نبودهاند و متقاعد نشدهاند که این کار برایشان صرف مالی داشته باشد.
در یک نگاه خام و بدبینانه که زمزمه آن هم چند وقت پیش به گوش رسید، شاید راه چاره، ملتزم کردن ناشران به عرضه دیجیتال کتابهای خود به عنوان بخشی از فرایند مجوزدهی باشد، البته در یک سامانه فراگیر، امن و پویا!
اما مشکل اصلی این است که این سامانه، باید خصوصیات و ویژگیهای داشته باشد که به نظر نمیرسد، به یکباره بتواند ظهور کند.
البته از دید شخصی، من معتقد به بومیسازیهای کسلکننده و اختراع مجدد سامانهها و اپلیکیشنها نیستم و بیشتر میپسندیدم اگر شرایطی فراهم میشد که ناشران میتوانستند در گوگل پلی، فروشگاه اپل و آمازون، کتابها خود را قرار بدهند و زیرساختها فناوری، دانش کاربری مردم و شرایط اقتصادی چنان میبود که مردم میتوانستند سهل و ساده، هر کتابی را که خواستند خریداری کنند.
اما فعلا چنین شرایطی مهیا نیست و حتی بعضی از معدود نویسندگانی مقیم خارج کشور که امکان چنین کاری را دارند، چون به استقبال شهروندان ایرانی به خریدهای انلاین اعتماد ندارند، چنین کاری را نمیکنند.
تا آن هنگام اما، توصیه من به شما این است:
– کتاب بخرید و حتی اگر خودتان کتاب نمیخوانید، کتاب هدیه بدهید.
– در مورد کتاب بنویسید.
– تبلتها و کتابخوانهای قدیمی را اگر توانستید به نزدیکانتان هدیه بدهید.
– هر چند وقت یک بار به اعضای خانوادهتان که میانهای با فناوری ندارند، یک تبات بدهید تا بخشی از یک کتاب را با آن بخوانند.
یک پزشک
اخبارمنتخب بانکی دات آی آر:
=================
- این کیف پول عجیب جلوی خرید کردن شما را می گیرد! (عکس)
- استخدام های روز- ۲۴شهریور ۹۲
- نرخ ارز،طلا وسکه پایان وقت اداری ۲۴شهریور ۹۲
- گوگل متولد شد
- برادر كشي براي تصاحب شغل
- چرا دنیای زنان رنگیتر از مردان است؟!
- آنگاه که «پول» مشکل اصلی زندگی میشود
- لپ تاپی ارزان از خانواده سونی
- بانك مركزي: تبليغات رفع سوء اثر چك غيرقانوني است
- تلفن های همراهی که بیشتر به سرقت می روند
- محبوبترین رنگ آیفون کدام است؟
- نظرات جالب گردشگران خارجی درباره هتلهای ایران
- نرخ ارز،طلا وسکه نیم روز ۲۴شهریور ۹۲
- دانشجویان کدام رشته ها به اینترنت معتادترند
- سونی نسخه مخصوص آشپزخانه تبلت اکسپریا زد را معرفی کرد! + عکس
- ثروتمند ترین زن آسیایی + عکس
- یک تکنیک مفید برای تقویت ذهن