محمود احمدی نژاد رئیس جمهور ترجیح داد تا ترکیب متفاوتی برای وزارت بر اقتصاد ایران به مجلس معرفی کند.او با ادامه فعالیت چهار وزیر اقتصادی اش موافقت کرده است اما با جابه جایی یکی از وزرای دولت نهم و آوردن چهار چهره جدید تلاش دارد تا سیاست ها ی اقتصادی اش را به پیش ببرد.رئیس جمهور این بار برای پیشبرد سیاست های کلان اقتصادی سید شمس الدین حسینی وزیر کنونی اقتصاد و دارایی را بار دیگر به بهارستان نشینان معرفی کرد و جهت تحقق برنامه های معطوف به اقتصاد تعاونی نیز محمد عباسی را به یاری طلبیده است.
دست کم این که رای آوردن این دو نفر تا اندازه زیادی محتمل به نظر می رسد.اما از سوی دیگر دو عضو دیگر دولت نهم یعنی علی اکبر محرابیان وزیر صنایع و معادن و حمید بهبهانی وزیر کنونی راه و ترابری برای گرفتن رای اعتماد ممکن است با دشواری مواجه شوند چه این که هرچند رئیس جمهور کارنامه جوانترین عضو کابینه نهم را مثبت می داند اما به نظر می رسد محرابیان برای گذر از هفت خوان مجلس باید توضیح قانع کننده ای درباره صلاحیت فردی اش به ویژه بر سر پرونده اتاق امن ارائه کند.حمید بهبهانی استاد رئیس جمهور در دانشگاه نیز به دلیل باقی ماندن مشکلات پیش روی صنعت حمل و نقل و به ویژه سوانح هوایی و جادهای ماه اخیر با چالش زیادی برای گرفتن رای اعتماد دوباره از مجلس مواجه خواهد بود.
گمانه زنی های اولیه نشان می دهد که از چهار نیروی تازه وارد به ترکیب کابینه دهم یعنی صادق خلیلیان (وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی) مهدی غضنفری ( وزیر پیشنهادی بازرگانی) ، عبدالرضا شیخ الاسلامی ( وزیر پیشنهادی کار و امور اجتماعی ) و علی نیکزاد ( وزیر پیشنهادی مسکن وشهر سازی ) دست کم دو تن برای گرفتن رای اعتماد نمایندگان مجلس مشکل چندانی نداشته باشند .مهدی غضنفری و صادق خلیلیان که پیش از این معاون وزیر هم بوده اند ، دست کم شناخته تر از دو همکار احتمالی خود در کابینه دهم هستند اما رای آوردن عبدالرضا شیخ الاسلامی و علی نیکزاد بستگی دارد به این که تا چه اندازه بتوانند نظر کمیسیونهای تخصصی مجلس را در گام نخست جلب کنند.
به نظر می رسد انتخاب دو چهره از بیرون دو وزارت خانه نفت و نیرو برای تصدی این دو وزارت خانه دست کم نزد کمیسیون انرژی مجلس بحث برانگیز خواهد بود.مسعود میرکاظمی در مقام وزیر بازرگانی کابینه نهم برای نشست بر صندلی پردرآمد ترین وزارتخانه ایران یعنی نفت البته راه دشوار و پردست اندازی را باید طی کند.او از نظر مدیران نفتی شاید «جسم خارجی» قلمداد شود و در صورتی که نتواند در یک هفته پیش رو نظر مدیران ارشد وزارتخانه نفت و البته اعتماد اعضای سخت گیر کمیسیون انرژی مجلس را کسب کند ، وداع تلخی را در پیش خواهد داشت.
اما در میان وزرای اقتصادی کابینه دهم به نظر می رسد محمد علی آبادی رئیس دستگاه ورزش ، راه بسیار دشوار و پر از موانع بلند را پیش رو دارد .اگر چه رئیس جمهور کارنامه مسوولیت او در ورزش به غیر از فوتبال را مثبت می داند اما نشست بر صندلی وزارت نیرو با توجه به کارنامه نسبتا مثبت پرویز فتاح وزیر کنونی نیرو برای معاون نه چندان محبوب رئیس جمهور به سادگی میسر نمی شود.این گزارش با بررسی سوابق وزرای اقتصادی کابینه دهم و برخی خبرهای حاشیه ای به ارزیابی کم و کیف تیم اقتصادی دولت دهم می پردازد:
۱. مسعود میرکاظمی در گام نخست روز گذشته برای نخستین بار به باشگاه شماره ۳ وزارت نفت رفت تا با همراهی غلامحسین نوذری وزیر نفت بتواند اندکی از یخ روابط اش با نفتی ها را آب کند.شانا ارگان رسمی وزارت نفت در خبری کوتاه گزارش داد: سید مسعود میر کاظمی وزیر پیشنهادی نفت، صبح روز شنبه ۳۱ مرداد با جمعی از مدیران ارشد صنعت نفت در مجتمع فرهنگی ورزشی شماره سه صنعت نفت دیدار و درباره مسایل مهم صنعت نفت با آن ها گفت و گو کرد. برخی خبرهای غیر رسمی حکایت از آن دارد که نشست نخست برای میرکاظمی دلچسب نبوده است و نفتیها استقبال نه چندان گرمی از او داشته اند .شانا گزارش داد: قرار است روزهای آینده سید مسعود میر کاظمی جلسه های دیگری هم با سایر مدیران صنعت نفت داشته باشد.
میرکاظمی هر چند دکترای مهندسی صنایع از دانشگاه تربیت مدرس را در اختیار دارد اما آنچه او از آن بی بهره است نداشتن هیچ گونه سابقه در عرصه انرژی ایران چه در ساختار وزارت نفت و چه در ساختار وزارت نیرو و شرکت های تابعه آن است از همین رو حمید رضا کاتوزیان رئیس کمیسیون انرژی مجلس نسبت به آینده میرکاظمی اظهار نگرانی می کند هرچند عضو دیگر هیئت رئیسه این کمیسیون میرکاظمی را برای تصدی وزارت نفت مثبت می داند.هدف احمدی نژاد از معرفی مسعود میرکاظمی ، خارج کردن وزارت نفت از حالت روزمرگی و فصلی و پروژه ای و ایجاد نگاه سیستمی و استراتژیک است باید دید وزیر بازرگانی دولت نهم ، مدیر عامل سابق سازمان اتکای وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و رئیس اسبق دانشگاه شاهد و کسی که رئیس جمهور او را نخبه می داند می تواند مجوز ورود به ساختمان خیابان طالقانی تهران را از مجلس بگیرد؟
۲.سقوط هواپیماها و مرگ و میر جاده ای روزگار خوشی را برای هیچ وزیر راه و ترابری باقی نمی گذارد حتی اگر وزیر آینده یعنی حمید بهبهانی به گفته رئیس جمهور استاد تمام این رشته باشد و از پرکارترین وزرای دولت نهم که با دلسوزی تمام کار را دنبال می کند- دکترای راه و ساختمان از دانشگاه فلوریدای آمریکا و استاد تمام دانشگاه و وزیر راه و ترابری در دولت نهم و البته ریاست ۲۰ ساله دانشکده عمران دانشگاه علم و صنعت ایران می تواند امتیاز مثبت برای ورود مجدد بهبهانی به ساختمان تازه ساخته شده خیابان آفریقای تهران باشد اما مهم این است که او می تواند آرای دوره قبل صدارت اش را کسب کند یا خیر؟
۳.محمد عباسی برای باقی ماندن در ساختمان وزارت تعاون واقع در میدان تختی نباید مشکل داشته باشد او سابقه نمایندگی مجلس و صدارت این وزارتخانه را دارد و سومین وزیر این وزارتخانه است که در دهه سوم انقلاب اسلامی ایجاد شده است او به لطف سیاستهای اصل ۴۴ قانون اساسی توانست تاسیس بانک تعاون را به نام خود ثبت کند اما برای رساندن سهم تعاون به ۲۵ درصد در اقتصاد ملی تنها دفاع کلامی از اقتصاد تعاونی کفایت نخواهد کرد.این دکترای مدیریت باید برنامه ای ارائه کند که بخش تعاونی بتواند سهم بالایی از اقتصاد ایران را مدیریت کند.
۴.یکصد و چهل و یکمین وزیر اقتصاد ایران را باید سید شمس الدین حسینی دانست او با داشتن دکترای اقتصاد بخش عمومی بین الملل در کنار رئیس کل بانک مرکزی و معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور سکاندار اصلی اقتصاد ایران خواهد بود و بی گمان می توان او را کاپیتان تیم اقتصادی ۱۰ نفره دولت نهم دانست که البته مدیر عاملی ، مدیریت فنی و سرمربی گری اش را میتوان در قامت رئیس جمهور دانست.احمدی نژاد در تعریف شمس الدین حسینی البته سنگ تمام گذاشت و گفت: سعی کردهایم تیم اقتصادی هماهنگ باشد و دکتر حسینی همچنان که تجربه هم شد، متخصص، دلسوز و تصمیمگیر است و بر اقتصاد اشراف دارد ، او جوان، پرتوان و هماهنگ است و میتواند بخش اقتصادی دولت را هماهنگ کند، ضمن آن که در تهیه برنامههای تحول واقعا نقش خیلی خوبی داشت.
۵. علی اکبر محرابیان که به گفته رئیس جمهور در برابر دو فشار خارجی ناشی از تحریم و بحران جهانی اقتصاد باید در انتظار روزی باشد که چالش های پیرامون خود و انتصابهایش را پاسخ دهد.نه تنها شایبه مربوط به پروژه اتاق امن که بحران خودروسازها و انتصاب های درون وزارتخانهاش البته بحث انگیز خواهد بود.
۶. محمد جهرمی باعث کناره گیری دست کم دو چهره اصلی اقتصاد ایران در دولت نهم بود چه این که هم داوود دانش جعفری و هم طهماسب مظاهری با یاد آوری خاطره تلخ از همکاری با جهرمی در دولت نهم از ریاست و صدارت افتادند و اکنون او خود رفتنی است تا جایش را به چهرهای جوان و البته تا اندازه زیادی کمتر شناخته شده بسپارد.عبدالرضا شیخالاسلامی به گفته رئیس جمهور جوان است و استاندار واقعا موفقی بوده و در دورهای که در هرمزگان استاندار بوده برای مدتی کوتاه پنج درصد بیکاری را در این استان کاهش داده است .این که تا چه اندازه نمایندگان مجلس به برنامه هایش برای کاهش نرخ بیکاری و تک رقمی کردن آن رای خواهند داد بستگی به تعاملش با کمیسیونهای تخصصی مجلس و البته رایزنی با تشکل های کارگری و کارفرمایی دارد.
۷. وداع صادق خلیلیان از معاونت وزارت جهاد کشاورزی در دوران پایانی صدارت محمد رضا اسکندری وزیر جهاد کشاورزی البته برای مدیران ارشد وزارت معنا دار بود.گفته می شود او استعفا کرد تا با خیال راحت تر به خیابان پاستور رفت و آمد داشته باشد.اسکندری یک بار از گذر استیضاح نمایندگان مجلس هفتم عبور کرد و شانس با او یار بود که مجلس هشتم از استیضاح دوباره او دست برداشت.اکنون خلیلیان با در دست داشتن دکترای اقتصاد کشاورزی خود را شایسته ترین فرد برای تصدی وزارت جهاد کشاورزی میداند و برای راهیابی به اتاق آقای وزیر تنها چند متر بیشتر فاصله ندارد و اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس هم شاید او را بیش از وزیر کنونی بخواهند. محمود احمدی نژاد درباره وی می گوید: اما ما نیازمند تحول بودیم تا اقتصاد کشاورزی وارد جریان اقتصادی کشور شود و نوع برنامهریزیها تغییر کند.
۸. مهدی غضنفری وزارت احتمالی خود بر ساختمان میدان ولیعصر تهران را تا اندازه زیادی مدیون مسعود میرکاظمی خواهد بود .او مسوولیت دارد تا برنامه های میرکاظمی را ادامه دهد و به گفته رئیس جمهور، این استاد دانشگاه باید کارهایی که در این بخش آغاز شده را تکمیل کند و در مدیریت بازار داخلی ، صادرات غلبه کند.ناگفته نماند که او نیز چون بسیاری از اعضای کابینه و البته رئیس جمهور فارغ التحصیل دانشگاه علم و صنعت تهران است و راه اندازی رادیو تجارت و کارنامه اش در توسعه صادرات غیر نفتی باعث شده تا در گرفتن رای اعتماد مشکل زیادی نداشته باشد.
۹. امروز شیخ الوزرای دولت نهم در طبقه نهم ساختمان زیبای وزارت مسکن و شهرسازی با خبرنگاران وداع خواهد کرد و سوار بر ماشین از خیابان عطار نیشابوری راهی میدان ونک می شود.محمد سعیدی کیا کهنه کار ترین وزیر دولت نهم باید برنامه های ناتمام اش برای مسکن دار کردن مردم را واگذارد تا این که علی نیکزاد از یاران دوران استانداری احمدی نژاد در استان اردبیل برنامه هایش را رو کند.سعیدی کیا با چهار دوره سابقه وزارت به گفته رئیس جمهور به عنوان فردی دلسوز، نجیب و صاحب فکر که فشار زیادی را در چهار سال گذشته تحمل کرده است باید بار سنگین را بر دوش جوانی چون نیکزاد بگذارد تا مسکن به نقطه مطلوب برسد .آیا یکی از موفق ترین استانداران دولت نهم می تواند تحول گسترده در مسکن و شهرسازی ایجاد کند یا دامنه این تحولات در وزارت مسکن و شهر سازی محدود می شود؟
۱۰. از خیابان سئول تا بزرگراه نیایش در شمال تهران راه زیادی نیست شاید کمتر از ۱۰ دقیقه اما محمد علی آبادی این مسیر کوتاه را برای ترک کردن صندلی ریاست سازمان تربیت بدنی و تکیه زدن بر صدارت ساختمان وزارت نیرو چگونه طی خواهد کرد؟ او در یک هفته اخیر باید تلاش زیادی را به خرج دهد و فعلا مسیر خیابان سئول تا بهارستان را طی کند. انسانی زلال، دلسوز، پرکار و پرجنب و جوش و جزو پاک ترین مدیران دولت از وزارت نیرو رفتنی شد این توصیف رئیس جمهور است از پرویز فتاح که هنوز علت رفتن اش مشخص نیست .آیا او خسته شده بود که احمدی نژاد گفته است از او در بخش دیگری که حجم کار آن کمتر اما اهمیتش بیشتر است استفاده خواهم کرد؟ مهم این است که جانشین او چه جایگاهی نزد رئیس جمهور دارد.محمد علی آبادی به نظر رئیس جمهور در ورزش موفق بوده اما در فوتبال نه که دلیل آن را خود علی آبادی می داند با این همه احمدینژاد معتقد است: علی آبادی میتواند در وزارت نیرو موفقتر عمل کند زیرا نگاهی همگرا دارد.آیا او می تواند.
منبع: روزنامه خراسان