هوش عاطفی یا هوش هیجانی یا EQ شامل شناخت و کنترل عواطف و هیجانهای خود است. به عبارت دیگر، شخصی که EQ بالایی دارد سه مؤلفهٔ هیجانها یعنی مولفه شناختی، مولفه فیزیولوژی و مولفه رفتاری را به طور موفقیت آمیزی با یکدیگر تلفیق میکند.
اصطلاح هوش عاطفی برای اولین بار در دهه ۱۹۹۰ توسط دو روان شناس به نامهای جان مایر و پیتر سالووی مطرح شد. آنان اظهار داشتند، کسانی که از هوش هیجانی برخوردارند، میتوانند عواطف خود و دیگران را کنترل کرده، بین پیامدهای مثبت و منفی عواطف تمایز گذارند و از اطلاعات عاطفی برای راهنمایی فرایند تفکر و اقدامات شخصی استفاده کنند. دانیل گلمن صاحب نظر علوم رفتاری و نویسنده کتاب ”کار کردن به وسیله هوش هیجانی” اولین کسی بود که این مفهوم را وارد عرصه سازمان نمود. گلمن هوش هیجانی را استعداد، مهارت و یا قابلیتی دانست که عمیقاً تمامی تواناییهای فردی را تحت الشعاع قرار میدهد.
هوش هیجانی به دلیل کاربردهایی که دارد، جایگاهی بسیار مهم پیدا کرده است. بویژه برای کودکان که کمک های بسیاری می کند. هوش هیجانی به کودکان کمک می کند تا در موقعیت های تهدید کننده و خطرناک، عکس العمل مناسب تری برای نجات خود انجام دهند. همچنین با کمک هوش هیجانی می توانند به ریشه های غم و شادی در خود پی ببرند و آن را مدیریت کنند.حساسیت و هوش هیجانی بالاتر به کودکان کمک می کند تا نیازهای دیگران را درک کنند و حداقل با همدلی به آنها کمک کنند و با کنترل بر احساسات خود، حس مسئولیت پذیری در خود را تقویت کنند. در مجموع هوش هیجانی به خصوص به کودکان ما کمک می کند تا یادگیری بهتر ی داشته باشند و خوشحال تر و سالم تر و موفق تر از دیگران باشند.
عوامل موثر در هوش هیجانی
شناخت عواطف شخصی:خود آگاهی-تشخیص هر احساس به همان صورتی که بروز می کند-سنگ بنای هوش هیجانی است .توانایی نظارت بر احساسات در هر لحظه برای به دست آوردن بینش روان شناختی و ادراک خویشتن نقشی تعیین کننده دارد.ناتوانی در تشخیص احساسات راستین، ما را به سردرگمی دچار می کند.افرادی که نسبت به احساسات خود اطمینان بیشتری دارند، بهتر می توانند زندگی خویش را هدایت کنند.این افراد درباره احساسات واقعی خود در زمینه اتخاذ تصمیمات شخصی از انتخاب همسر آینده گرفته تا شغلی که بر می گزینند، احساس اطمینان بیشتری دارند.
به کار بردن درست هیجان ها: قدرت تنظیم احساسات خود، توانایی ای است که بر حس خود آگاهی متکی می باشد.که شامل ظرفیت شخص برای تسکین دادن خود، دور کردن اضطراب ها، افسردگی ها یا بی حوصلگی های متداول-و پیامد های شکست در این مهارت عاطفی، است.افرادی که به لحاظ این توانایی ضعیفند، دایما با احساس نومیدی و افسردگی دست به گریبانند، در حالی که افرادی که در آن مهارت زیادی دارند، با سرعت بسیار بیشتری می توانند ناملایمات زندگی را پشت سر بگذارنند.
برانگیختن خود : برای عطف توجه، برانگیختن شخصی، تسلط بر نفس خود، و برای خلاق بودن لازم است سکان رهبری هیجان ها را در دست بگیرید تا بتوانید به هدف خود دست یابید.خویشتن داری عاطفی- به تاخیر انداختن کامرواسازی و فرنشاندن تکانش ها -زیر بنای تحقق هر پیشرفتی است.توانایی دستیابی به مرحله غرقه شدن در کار، انجام هر نوع فعالیت چشم گیر را میسر می گرداند.افراد داری این مهارت، در هر کاری که بر عهده می گیرند بسیار مولد و اثر بخش خواهند بود .
شناخت عواطف دیگران: همدلی، توانایی دیگری که بر خود آگاهی عاطفی متکی است اساس “مهارت مردم” است.افرادی که از همدلی بیشتری برخوردار باشند، به علایم اجتماعی ظریفی که نشان دهنده نیاز ها یا خواسته های دیگران است توجه بیشتری نشان می دهند.این توانایی آنان را در حرفه هایی که مستلزم مراقبت از دیگرانند، تدریس، فروش و مدیریت موفق تر می سازد.
حفظ ارتباط های: بخش عمده ای از هنر برقراری ارتباط های، مهارت کنترل عواطف در دیگران است، مانند صلاحیت یا عدم صلاحیت اجتماعی و مهارت های خاص لازمه آن.اینها توانایی هایی هستند که محبوبیت، رهبری و اثر بخشی بین فردی را تقویت می کنند.افرادی که در این مهارت ها توانایی زیادی دارند، در هر آنچه که به کنش متقابل آرام با دیگران باز می گردد بخوبی عمل می کنند، آنان ستاره های اجتماعی هستند.
البته افراد از نظر توانایی های خود در هر یک از این حیطه ها، با یکدیگر تفاوت دارند و ممکن است بعضی از ما مثلا در کنار آمدن با اضطراب های خود کاملا موفق باشیم، اما در تسکین دادن نا آرامی های دیگران چندان کار آمد نباشیم.بدون شک، زیر بنای اصلی سطح توانایی ما، عصب است اما مغز به طرز چشم گیری شکل پذیر است و همواره در حال یادگیری است.سستی افراد را در مهارت های عاطفی می توان جبران کرد:هرکدام از این حیطه ها تا حد زیادی نشانگر مجموعه ای از عادات و واکنش هاست که با تلاش صحیح، می توان آنها را بهبود بخشید.
اخبار منتخب بانکی دات آی آر:
===================
- کنکوری های طبس را عشق است …
- ۱۰ مهارت لازم برای مدیریت پروژه های سرمایه گذاری
- اتوبانی که از وسط ساختمان میگذرد!+عکس
- قاتل آیفون به آمریکا رسید!
- چرا برای یک کنسرت ۶۰ هزار تومان پول بلیت میدهید؟
- ۳.۵ميليون نفر پشت درهاي بسته کار
- اسکناس ها نماد کشورهای جهان !+تصویر
- گزارش تصویری/ موزه هنرهای اسلامی دوحه
- ۱۳ قانون طلایی رزومهنویسی برای فارغالتحصیلان جوان
- عجیب ترین جرائم فیس بوکی + عکس
- با امپراتوری دریانی ها آشنا شوید
- ۱۰ اشتباه فاحش در بازاریابی
- ظاهر واقعی آیفون ۵ توسط سایت Apple فاش شد
- حکایت ون های چینی که تاکسی تهران شدند
- مراحل انجام یک فروش موفق
- ۱۸ میلیون بدهید ۸۰ میلیون بگیرید
- مدیر عامل بانک رفاه به سوالات مشتریان پاسخ می دهد
- ۱۰ نکته برای ارتقای مهارت های ارتباطی
- اعلام اسامی پذیرفته شدگان آزمون استخدامی بانک حکمت ایرانیان
- بخشش جرائم تاخیر تسهیلات در بانک رفاه
- تصویر/ خط فقر پیدا شد
- ۸۱ میلیارد تومان، گردش مالی آش و حلیم تهران
- زیر آسمان جلفا+تصویر
- هکرها می خواهند فیس بوک را هم نابود کنند
- صدرنشینی چند ساعته اپل در بازار بورس آمریکا
- روزی که آرسن ونگر از بدهی های پرسپولیس تعجب کرد
- خطر مشکلات روانی در کمین کاربران نوجوان فیس بوک
- عجایب هفت گانه صنعت +تصویر
- گزارش تصویری/ شمال لندن، میدان جنگ پلیس و مردم (۲)
- ۱۰تصور اشتباه که مانع استفاده از اینترنت بانک می شود
- کارشناس قلابی بانک ، وام های میلیونی میداد !
- افزایش سرمایه بانک رفاه تا پایان شهریور ماه
- حراجی های جالب در دنیا + عکس
- گزارش تصویری/ شمال لندن میدان جنگ پلیس و مردم-۱
- اتفاقی که فقط در هالیوود می افتد + عکس
- حلقه های ازدواج شاهزاده های سلطنتی +تصویر
- فروش فیلم با افطاری و بلیط فروشی کارگردان + عکس
- ۱۰ نکته برای داشتن استراتژی در مسیرشغلی
- تولدت مبارک وب!
- ۱۰ توصیه بازاریابی برای کسب و کارهای کوچک
- باز هم شاهدی برای شکستن کمر تولید+تصویر
- آییننامه وام 20 میلیونی مسکن ابلاغ شد,نشد!!
- بدترین فجایع معماری در دنیا
- هر آنچه در خصوص رزومه باید بدانید + لینک دانلود روزمه
- مردی که با آشغال های نیویورک پول پارو می کند!
- رویارویی با غول وحشتناک ایرانی + عکس
- مسکن مهر به ونزوئلا رسید
- از پوز چه می دانید؟
- ده توصیه ی مهم امنیتی از مشهورترین هکر جهان
- تصاویری بی نظیر از زیباترین غار دنیا!
- حوادث عجیب/ از دست دادن وام سرنوشتساز
- ۸ گام طلایی برای جذب مشتری
- قرض الحسنه چیست و از کجا آمد؟
- مشاهده تراکنش کارت های بانک رفاه از طریق موبایل
- لیگ برتر ایرانسلی شد
- محاکمه مبارک و چند سوال اساسی+تصویر
- توئیتر تر و تازه می شود
- مقایسه سرگرمی های جوانان دیروز و امروز (۲)
- ۵ نکته در رابطه با بازاریابی بیمه
- ۱۵ نکته برای امنیت در استفاده از خودپرداز