دکتر سید عزیز آرمن اقتصاددان و استاد دانشگاه در گفتگو با فرارو با بیان مطلب بالا گفت: «کارگزاران و افرادی که در بازار دارایی ها همچون مسکن و بورس و طلا حضور دارند در این شرایط فعال می شوند زیرا بر این باور هستند که به دلیل کاهش درآمدهای ارزی دولت به واسطه کاهش قیمت نفت، دولت در مضیقه ارزی قرار می گیرد.»
وی افزود: «در این شرایط این پیش بینی در بازار شایع می شود که دولت نمی تواند وارد بازار شود وکنترل امور را به دست بگیرد پس قیمت دلار افزایش پیدا خواهد کرد.»
وی ادامه داد: «این افراد برای آنکه از این فرصت استفاده کنند وارد بازار می شوند و برای خرید ارز اقدام می کنند. این افزایش تقاضای ارز، افزایش قیمت نرخ آن را هم در پی دارد.»
این استاد دانشگاه با بیان آن که بخش زیادی از این نوسانات به علت این پیش بینی های کاذب است تصریح کرد: «حال بانک مرکزی که در شرایط فعلی ذخایر خوبی دارد باید ارز به بازار تزریق کند تا قیمتها کنترل شوند.»
وی با اشاره به حضور دلالان در بازار ارز گفت: «مردم و سوداگران با هدف کسب سود وارد این بازار شده اند. حال اگر با حضور دولت و بانک مرکزی به این باور برسند که این بخش برای آنها هیچ سودی ندارد و پشتوانه ارزی دولت خوب است دیگر فعالیت هیجانی خود در این بازار را ادامه نمی دهند و نوسانات هم از میان می روند.»
وی با اشاره به نرخ دلار در لایحه بودجه گفت: «درست است که شاید تصمیم دولت مبنی بر افزایش نرخ ارز مبادلاتی و رسمی تا حدودی بر افزایش قیمت دلار موثر بود اما آنچه عامل اصلی معرفی می شود همان کاهش قیمت نفت است.»
آرمن با بیان آنکه دولت توانایی مدیریت نوسانات را دارد ادامه داد: «دولت می تواند تا جایی که می تواند با استفاده از منابع ارزی موجود از وقوع نوسانات شدید در بازار جلوگیری کند. »
به گفته آرمن به نظر می رسد که دولت قصد دارد تا جایی که می تواند به بازار اجازه می دهد تا نوسانات را تجربه کند و قبل از رسیدن به پرش ها و هیجانات شدید گذشته آن را مدیریت کند.
وی با بیان آن که راهکارهایی برای کنترل بازار در پیش روی دولت است گفت: «دولت باید انگیزه افراد را برای ورود به دیگر بازارهای موازی برانگیزد.»
این اقتصاددان افزود: «اقداماتی همچون تنظیم نرخ سودسپرده ها متناسب با شرایط موجود از جمله آن است. دولت باید برای مردم ایجاد انگیزه کند تا پولهای خود را برای کسب سود بیشتر از بانکها خارج نکنند. پس در این شرایط شاید افزایش نرخ سود سپرده بانکها یکی از موارد آن موارد انگیزشی باشد.»
وی ادامه داد: «علاوه بر آن دولت به علت وجود شرکت های دولتی فراوان در بورس امکانات بسیاری را برای رونق این بازار در اختیار دارد.»
وی افزود: «بازار ارز در شرایطی یه ثبات قیمتی می رسد که دولت ریسک خرید دلار با هدف کسب سود را برای متقاضیان دلار افزایش دهد. و برای مدیریت و کنترل وارد عمل شود و آنچه را که وعده آن را داده عملی کند. یعنی توجه به دیگر بازارهای موازی و تلاش برای رونق آن ها.»
آرمن در پاسخ به این سوال که آیا دولت قصد دارد تا اندکی از کسری بودجه خود را از طریق افزایش قیمت دلار جبران کند یا نه گفت: «فکر نمی کنم که این هدف دولت باشد. به این دلیل که ضرر این کار از سودش بیشتر است.»
وی توضیح داد: «جو منفی و تنشی که در بازارهای ایران در اثر افزایش نرخ ارز ایجاد می شود بی ثباتی را به اقتصاد می آورد. این نتیجه برای دولت نتیجه ای خوب نیست.»
وی ادامه داد: «راه های کم ضررتری برای جبران کسری بودجه دولت وجود دارد. بعید است که این مسیر یکی از راه های دولت باشد مگر آنکه کنترل اوضاع از دستانش خارج شده باشد.»
این استاد دانشگاه در پاسخ به این سوال که آیا تغییر قیمت نفت در بودجه ضروری است گفت: «پیش بینی های آینده قیمت نفت خلاف این را نشان می دهند. درست است که حال قیمت نفت کاهشی است اما پیش بینی ها مبنی بر این است که قیمت به این میزان پایین نخواهد ماند و افزایش خواهد داشت.»
وی افزود: «با در نظر گرفتن این پیش بینی ها و میانگین قیمت نفت در حال حاضر شاید پیش بینی دولت در بودجه که حدود 72 دلار بر هر بشکه نفت است آنچنان هم غیر واقعی نباشد.»
آرمن در خصوص آینده بازار ارز گفت: «دولت نباید اجازه دهد قیمت ارز بیش از قیمت فعلی افزایش یابد. مسئولان باید با اجرای سیاست های تنظیم بازار از بروز نوسانات شدید گذشته جلوگیری کنند و به بهبود دیگر بازارها هم توجه داشته باشد.»