چندماهی است که با روی کار آمدن دولت جدید تب و تاب بحث در مورد فساد اقتصادی کم رنگ شده و خیلی از ساده انگاران همه تقصیر ها را به گردن دولت قبل می اندازند اما حقیقت این است که در این باب باید بیشتر بحث شود و راه های مبارزه با آنها بررسی شود.
به گزارش بانکی دات آی آر، فساد اقتصادي به يكي از مشكلات مهم كشورهاي در حال توسعه تبديل گرديده است، عدهاي براين عقيدهاند كه اصولاً راهي براي حل اين مشكل وجود ندارد. عدهاي نيز برآنند كه مجازات و تنبيه عاملين فساد تنها راه حل مشكلات مقابله با فساد اقتصادي است. مشكل فساد اقتصادي حل نخواهد شد، مگر آنكه عوامل و ريشههاي بروز اين پديده زشت را كشف و ريشهكني اين عوامل را براي مقابله با فساد مهيا گردد.
هدف اصلي اصلاحات اقتصادي، ايجاد بازارهاي رقابتي و برطرف كردن عوامل اغتشاش در قيمتها است. تا از اين طريق فضاي مهآلود و تيره اقتصادي جاي خود را به شفافيت دهد و كارايي اقتصادي جاي رفتارهاي نامعقول، فرصتطلب و غير موجه را بگيرد. دخالتهاي دولت مهمترين عامل گل آلود شدن آبي است كه رانت خواران و انحصارگرايان درآن ماهي ميگيرند.
دخالت دولت در فعاليتهاي اقتصادي باعث ميشود كه دولت در بسياري از مواد نقش توليدكننده يا توزيع كننده كالاهاي صنعتي را داشته باشد. دولت به بسياري از فعاليتهاي صنعتي و كشاورزي يارانه زيادي اختصاص داده و كسب رانت ميتواند منافع سرشاري داشته باشد. پرداخت تسهيلات بانكي،زمين و مواد اوليه به نرخ دولتي از جمله تسهيلات ارائه شده از سوي دولت به متقاضيان احداث واحدهاي صنعتي يا كشاورزي است. هم شهروندان متقاضي كالاها و خدمات و هم كارمندان مسؤول، از فرصتهايي كه روش توزيع دولتي براي كسب منافع از طريق رانت ايجاد ميكند آگاه هستند. واضح است كه هرقدر ميزان مداخله دولت در امور توليدي و توزيعي بيشتر باشد، تقاضا براي فساد نيز بيشتر است.
حضور دولت در فعاليتهاي اقتصادي و صنعتي و سياستهاي قيمتگذاري عامل مهمي در جرايمي مانند ارتشاء به حساب ميآيد. غالباً قيمت فروش يك محصول توليدي از قيمت بازار آزاد آن به مراتب پايينتر است و اين امر باعث افزايش تقاضا نسبت به عرضه خواهد شد. به اين دليل دولت ناچار است از بين متقاضيان طبق معيارهايي، افراد واجد شرايط را انتخاب كند. ارزيابي شرايط متقاضيان و انتخاب افراد واجد شرايط به عهده دستگاههاي اداري است و به كارمندان مسؤول قدرت زيادي داده و زمينه جهت ارتشاء فراهم ميگردد.
چنانچه دولت در فروش كالاهاي خود از قيمتهاي تعادلي (قيمتي كه با ايجاد تعادل بين عرضه و تقاضا ايجاد ميشود) استفاده كند، ديگر انگيزهاي براي شهروندان براي متوسل شدن به اين روشها وجود ندارد. هنگامي كه دولت در مكانيزم بازار اختلال ايجاد كرده و باعث ايجاد صف و بازار سياه ميشود، اين دخالتها به طور گستردهاي افزايش فسادهاي اقتصادي را به دنبال دارد.
فساد اقتصادي سبب كاهش سرمايهگذاري و كندي رشد اقتصادي و در نهايت باعث عدم تحقق اهداف توسعه اقتصادي در كشور ميشود درآمد هاي مالياتي كاهش مييابد و كيفيت زير ساختها ي اقتصادي و خدمات عمومي تنزل پيدا ميكند.اساسيترين سياست هاي مبارزه با فساد اقتصادي و اصلاحات اقتصادي شامل ايجاد نهادهايي بدين منظور، افزايش دستمزدهاي بخش عمومي، كاهش اندازه دولت در اقتصاد، حسابرسي مالي دقيق، استقلال رسانههاي ارتباط جمعي، استقلال دستگاه قضايي، مشاركت شهروندان، تمركز زدايي و اصلاح فرهنگ جامعه است كه مي توان دراقتصاد كشور پويايي ايجاد نماييد ودر نهايت باعث رشد وشكوفايي در اقتصاد ملي شود.
اخبار منتخب بانکی دات آی آر:
=================
- سامسونگ عینک هوشمند میسازد
- اختلاف ۲۰ درصدی نرخ سود بانکی و تورم
- پلیس مهربان، دل ها را به دست آورد(+عکس)
- کودک ۱۰ ساله حساب پدرش را خالی کرد
- (تصاویر) بوگاتی طلاکاریشده سرمایهدار عرب
- جدیدترین تلفن هوشمند که با نگاه قفل می شود
- آهنگ های پیشواز محبوب نمایندگان مجلس
- خودسوزی برای کسب رکورد گینس
- 10 ویژگی انسان های خلاق
- تولید سوخت از فاضلاب با کمک خورشید