احتمال عرضه سهام بانكهاي دولتي در بورس طي ماه آينده به چهار دليل بسيار اندك است.
رئيس سازمان خصوصيسازي در حالي از عرضه سهام بانكها در دي ماه خبرداده كه به دلايل گوناگون، عملي شدن اين برنامه با احتمال بسيار اندكي مواجه است.
اولين دليل
اولين دليل براي اين احتمال ناشي از شرايط كنوني بورس و بازار سهام است كه با كمبود نقدينگي شديدي از يك طرف و عدم تمايل سرمايهگذاران به انجام معاملات با توجه به افت قيمتها از طرف ديگر است.
سازمان خصوصيسازي در شرايطي طي 9 ماه اخير سال جاري با توجه به عدم همكاري ديگر ارگانها و سازمانها و همچنين عدم آماده نبودن شركتهاي مشمول واگذاري فقط سهام مخابرات را در 19 مرداد در بورس عرضه كرده كه در دوران رونق ابتدايي و حتي نيمه اول سال بورس نتوانست سهام ديگري را به بورس وارد كند.
حال با اين شرايط كه شاخص كل بورس به كمتر از ۹ هزار واحد رسيده و از تعداد سهامداران و سرمايه گذاران كاسته شده آيا امكان عرضه موفق سهام بانكها در دي ماه وجود دارد.
دليل دوم
براساس اين گزارش، دومين دليل عدم امكان ضعيف عرضه سهام بانكها در بورس به عدم آماده بودن نهايي براي واگذاري بانكها مربوط است.
بانكهاي رفاه، تجارت، ملت و صادرات در شرايطي مشمول واگذاري در بورس هستند كه بعد از كش و قوسهاي فراوان مجامع ساليانه و فوقالعاده خود را برگزار كردهاند اما مصوبات مجمع فوقالعاده مبني بر تغيير فعاليت به شركت سهامي عام هنوز به امضا برخي وزرا نرسيده است و پرونده مربوطه مدتهاست كه نهايي نشده است .
از سوي ديگر هر چند اين بانكها مورد پذيرش بورس واقع شدهاند اما به دليل عدم انطباق آنها با شرايط مدنظر بورس و هم چنين نامشخص ماندن وضعيت بدهيهاي دولت و صندوق بازنشستگي به نظر ميرسد درج اين بانكها در بورس به طي زمان بيشتري نياز دارد.
اين در حالي است كه به فرض كسب امضاءهاي باقي مانده براي تغيير اساسنامه و تعيين تكليف بدهيها و صندوق بازنشستگي، بايد حداقل 20 روز قبل از عرضه سهام در بورس جلسات معارفه بانكها برگزار شود كه تا دي ماه زمان چنداني باقي نمانده است.
همه اين موارد در حالي است كه با توجه به اتمام نيمه اول سال و هم چنين پايان سه ماهه سوم سال، عملكرد واقعي ۶ ماهه اطلاعات ۹ ماهه همه بانكها بايد مورد حسابرسي سازمان حسابرسي قرار گيرد كه با توجه به سوابق موجود به نظر ميرسد ارايه گزارشهاي مورد نظر بورس زمان برخواهد بود.
سومين دليل
اين موارد در شرايطي قابل بررسي است كه سابقه اعلام زمان همه شركتهاي مشمول واگذاري خصوصا” بانكها نشان داده كه در هيچ موردي عرضه سهام در زمان اعلامي صورت نگرفته است.
حال با اين شرايط اين ذهنيت وجود دارد كه آيا عرضه سهام بانكها در دي ماه رخ خواهد داد.
چهارمين دليل
چهارمين دليل را بايد در ماهيت صنعت بانكداري جستجو كرد.
در ميان صنايع ۳۷ گانه حاضر در بورس، در حالي اكثر صنايع به دلايل مختلف با چالشهايي مواجهاند كه صنعت واسطهگري مالي و سرمايهگذاري (كه بانكها در اين صنعت طبقه بندي ميشوند) از نيمه دوم سال 83 تاكنون نتوانسته اقبال عمومي بازار سهام را به دست آورده و بازدهي قابل قبولي داشته باشد.
عدم موفقيت اين صنعت در حالي كاملا” مشهود است كه با توجه به برنامه كاهش نرخ سود بانكي به كمتر از ۱۰ درصد (كه بنا به برنامههاي دولت در آينده بايد عملي شود) سهام بانك هاي دولتي از جذابيت مطلوبي براي خريد از سوي سرمايهگذاران برخوردار نيستند.
اين در حالي است كه چهار بانك خصوصي حاضر در بورس نيز به جز مقاطع كوتاه با رشد متداوم قيمت سهام مواجه نشدهاند و بانكهاي پارسيان، اقتصاد نوين كارآفرين و موسسه مالي و اعتباري سينا تاكنون قادر نبودهاند آينده روشني را براي سهامداران به تصوير بكشند.
اين دلايل براي احتمال عدم عرضه سهام بانكها در دي ماه در شرايطي قابل طرح است كه مسلما دلايل پيدا و پنهان ديگري براي اين موضوع وجود دارد.
با اين همه بايد ديد دولت و سازمان خصوصيسازي آيا خواهند توانست اين بار قول خود را در زمان عرضه سهام بانكها عملي كنند يا خير.
منبع: خبرگزاری فارس