عوامل مؤثر بر شکل گیری تحول
در قسمت اول ، پیرامون لزوم تحول و تشنه بودن برای پیشرفت و تحول صحبت کردیم در جلسه ی دوم چند عامل مهم برای شروع تحول را بیان می کنیم
۱.پرهیز از وعده دادن و امروز و فردا کردن:
یکی از بزرگترین مشکلات ما همین است که هر زمان می خواهیم تغییر در زندگی و اجرای برنامه هایمان را آغاز کنیم معمولا چنین جملاتی به کار می بریم:
“از فردا شروع می کنم.”
” الان حوصله شو ندارم”
” از ماه بعد آدم جدیدی می شم”
دلیل اصلی به کار بردن چنین جملاتی این است که یا تشنه ی تحول و تغییر نیستیم و یا آنقدر افق هایمان دور و دست نیافتنی و آرمانی است که ذهن ما نمی تواند برای آن برنامه ریزی کند.
۲.شروع به انجام تغییرات جزئی
همانطور که در قسمت قبل گفتیم ، ذهن ما طوری ساخته شده که تمایل برای برنامه بلندمدت ندارد، برعکس از تغییرات کوچک استقبال می کند، طبیعی است که در مقابل هر تغییر کوچکی مقاومت خواهد شد.چنانچه این مسئله حتی قانون فیزیکی است، قانون سوم نیوتن می گوید، ” در مقابل انجام کار مقاومت خواهد شد.” در مقابل ، ما به عنوان کسی که می خواهد تغییر در زندگی خود به وجود آورد باید از تغییرات کوچک و جزئی شروع کرده و خود را پایبند به آنها کنیم تا مجموع این تغییرات کوچک ، عادات و رفتارهای ما را تغییر داده و منجر به تحولات بزرگ در زندگی مان شود.
به مثالهای زیر توجه کنید:
تصمیمی که داریم مثال برای تغییرات جزئی
کاهش وزن ممنوع کردن صرف شیرینی
کاهش تدریجی حجم شام
روزانه ۱۵ دقیقه پیاده روی
بهبود عملکرد در محل کار صبح 15 دقیقه زودتر به محل کار رفتن
شروع خواندن یک کتاب برای کسب مهارتهای شغلی
روابط بهتر با همسر همسر را با لحنی محبت آمیز صدا زدن
افزایش تعداد دفعات لبخند زدن به همسر
3 بار تعریف کردن از همسر در روز
۳.شرطی شدن :شرطی شدن سه مرحله مهم داشته و در راه ایجاد تحول، نقش مهمی ایفا می کند. شرطی شدن در واقع عادت کردن تدریجی به برخی تغییرات است. مراحل شرطی شدن به این ترتیب است:
شرط گذاری ، مراقبت ، حساب و کتاب
حال به توضیح هر یک می پردازیم:
الف) شرط گذاری: همانطور که گفتیم ذهن ما وعده های طولانی مدت را نپذیرفته و به سختی برای آن برنامه ریزی می کند . مثلا کسی که می گوید ” دیگر از این پس دروغ نمی گویم ” نمی تواند از ذهن خود توقع برنامه ریزی برای رسیدن به چنین مقصودی را داشته باشد.
پس چه بهتر که ذهنمان را با تصمیمات خودهمسو کنیم تا نتیجه ی بهتری به دست آید، به همین منظور ما شرط های کوتاه مدت یک روزه با خود می گذاریم ، مثلا من ” امروز” برای کاهش وزن خود شیرینی نمی خورم. به همین ترتیب می توانیم موارد دیگری را نیز به شرط گذاری روزانه خود اضافه کنیم.
به طور مثال مثال :
” امروز سر کلاس با دقت به حرف های اساتیدم گوش می دهم.”
” امروز در محل کار بهترین بازده را خواهم داشت.”
“امروز به پدر و مادرم بی احترامی نمی کنم.”
” امروز به همسرم در کارهایش کمک می کنم.”
و….
دقت کنید که شرط ها برای همان روز است . یعنی به ذهن خود بگویید ” همین امروز این موارد را رعایت کن نه تا آخر عمر” بهمین ترتیب اگر در روزهای دیگر هم به همین ترتیب پیش برویم می توانیم به تدریج تغییراتی مهم را در خود به وجود آوریم. این از مرحل شرط گذاری.
ب) مراقبت: همانطور که در بخش قبلی گفتیم ، بلافاصله پس از تصمیم به تغییرات کوچک ، موانع سر راه ما سبز می شوند و در واقع در مقابل تغییر ، مقاومت می شود. گفتیم که این یک ” قانون طبیعی ” است.
پس برای اجرای صحیح شرط هایی که صبح با خود گذاشته ایم ، احتیاج به ” مراقبت ” داریم، یعنی باید همواره مراقب مقاومت و تله هایی که بر سر راه پایبندی به شروط صبحگاهی ما قرار می گیرد ، باشیم و منتظر چنین مقاومت هایی و آماده برای مقابله با آن باشیم.
بنابراین ، پس از شرط گذاری صبحگاهی، نیاز به مراقبت از شروط و قول و قرار های خود در طول روز داریم.
حال چناچه مراقبت هم کردیم ولی باز هم در تله ی عادات گذشته ی خود گرفتار شدیم چه کنیم.
مثلا شرط گذاشتیم برای کاهش وزن شیرینی نخوریم. طبق قانون مقاومت در مقابل تغییر ، همان روز همکار ما با یک جعبه شیرینی تر به محل کار آمد، ما هم علی رغم مراقبت نهایی تسلیم شدیم و چند شیرینی تر خوردیم! اکثر ما در چنین مواقعی به خاطر اراده ضعیف یا راحت طلبی می گوییم، ” امروز که خراب شد ، باشه از فردا شروع می کنم” .این دقیقا خطای بزرگتری از تسلیم و زیر پا گذاشتن شرط است.
راه درست این است که در درجه نخست مراقبت و قدرت اراده خود را بالاتر ببریم تا چنین اتفاقی نیفتد ، اما چناچه به هر دلیلی شرط خود را زیر پا گذاشتیم ، بلند شویم و در ادامه روز به شرط و مراقبت خود ادامه دهیم.
لطیفه ای هست که می گویند، ” فردی در یک خیابان شلوغ و پرتردد زمین خورد و برای این که در مقابل مردم ضایع نشود تا مقصد نیم خیز رفت.”
ما به این لطیفه و کار فرد می خندیم ولی در واقع در مواردی خود ما نیز پس از زمین خوردن سینه خیز می رویم و این تله ی جدی تری است که باید مراقب آن باشیم و چناچه شرط خود را زیر پا گذاشتیم بلند شویم و باز به راه خود ادامه دهیم و تصمیم بگیریم در ادامه ی روز بیشتر مراقب باشیم.
ج) حساب و کتاب: در پایان هر روز با مرور شرط های صبحگاهی و مراقبت هایی که در طول روز داشتیم عملکرد خود را بررسی کرده و نقاط قوت و ایرادت خود را تحلیل می کنیم.
درست مثل یک تیم فوتبال که پس از انجام هر بازی ، با دیدن فیلم آن بازی ، عملکرد خود را بررسی و تحلیل می کنند، ما نیز در پایان روز باید آنچه را در طول روز گذشته، بازبینی کنیم، اگر در پایبندی به شرط موفق بوده ایم ، خدای خود را شکر کنیم و چنانچه در تله افتادیم و شرط را زیر پا گذاشتیم ، مراقب باشیم تا روز بعد در آن تله که موجب شکستن شرط شده است ، نیفتیم.
روزهای فرد منتظر دریافت مقاله های جدید موفقیت باشید
لینک سایر جلسات :
کلیدهای موفقیت / جلسه اول / برای تحول آماده شویم
کلیدهای موفقیت / جلسه سوم / مغز و اهمیت ضمیر ناخودآگاه
کلیدهای موفقیت / جلسه چهارم / عبارات مثبتی که متحول می کنند
کلیدهای موفقیت / جلسه پنجم / خداحافظی با برخی جملات مشهور و منفی !
کلیدهای موفقیت / جلسه ششم / تکمیل بحث عبارات مثبت
کلیدهای موفقیت / جلسه هفتم / از آهنگ محسن چاوشی تا سریال جراحت!
اخبار پربازدید سایت بانکی :
===================
- به یاد نورمن ویزدم + گزارش تصویری
- گزارشی خواندنی از مشاغل سابق بازیگران ایرانی
- گزارشی جالب از هالیوود / کارگران دیروز ، بازیگران امروز
- تفاوت های نگرش به پول از دیدگاه دختر و پسرها
- وقتی بی بی سی فارسی ، نگران رایانه های ما می شود !
- گزارش تصویری / اعتراض و اعتصاب بی سابقه در سرتاسر اروپا
- عکسهای جالب ازشهری با ساکنان منحصر به فرد در چین
- بیابانهای حیرت انگیز در دنیا+ عکسهای دیدنی
- گزارش تصویری / نیشابور ؛ شهری از دل تاریخ
- هتلی به سبک آدم فضایی ها + عکسهای جالب
- گزارش تصویری/ حیرت انگیز ترین غار های جهان
- نتیجه ی یک تحقیق جالب در خصوص اخلاق کاربران فیس بوک
- لطفا لپ تاپ را اینجا نگذارید !
- لپ تاپی جدید شبیه پوشه + عکس
- گوش دادن به موسیقی همراه با ضربان قلب + عکس
- بازیگر زن هالیوودی بالاخره کار با رایانه را فراگرفت + عکس
- اقدام جالب پلیس سوئیس برای کاهش تصادفات + عکسهای جالب
- فیلم فیس بوک در صدر فروش قرار گرفت