لینوکس (به انگلیسی: Linux) به خانوادهای از سیستمعاملهای یونیکس مانند رایانهای اطلاق میشود که از هستهی لینوکس استفاده میکنند که معروفترین نمونه نرمافزار آزاد و گسترش به روش متنباز شناخته میشود. در واقع تنها باید هستهٔ لینوکس را لینوکس نامید، اما به طور معمول این واژه به سیستمعاملهای یونیکس مانندی اطلاق میشود که بر مبنای هستهٔ لینوکس و کتابخانهها و ابزارهای پروژه گنو ساخته شدهاند. به مجموعهای از نرمافزارهای بنا شده بر اجزای گفته شده توزیع لینوکس (linux distribution) میگویند که به طور معمول شامل ابزارهای گسترش نرمافزار، پایگاههای داده، سرویس دهندههای وب مثل آپاچی، محیطهای رومیزی مانند گنوم و کیدیای و اکسافسیای و مجموعههای اداری مانند اُپن آفیس هستند.
در ابتدا لینوکس برای استفادهٔ ریزپردازندهها با معماری ۸۰۳۸۶ اینتل طراحی شده بود؛ اما امروزه انواع گوناگون معماریها را پشتیبانی میکند و در انواع و اقسام وسایل از کامپیوترهای شخصی گرفته تا ابررایانهها و تلفنهای همراه به کار میرود. این سیستمعامل که در ابتدا بیشتر توسط افراد مشتاق گسترش پیدا میکرد و به کار گرفته میشد، توانسته است پشتیبانی شرکتهای سرشناسی چون آیبیام و هیولت-پاکارد را به دست آورد و با بسیاری از نسخههای خصوصی یونیکس رقابت کند. طرفداران لینوکس و بسیاری از تحلیلگران این موفقیت را ناشی از استقلال از فروشنده، کمهزینه بودن پیادهسازی، سرعت بالا، امنیت و قابلیت اطمینان آن میدانند.
نرمافزارهای کارسازِ تحت لینوکس
کارساز (به انگلیسی: Server) به سیستم رایانهای پرتوانی گفته میشود که در یک شبکه برای وظیفهای خاص، نقشی را بر عهده میگیرد. سیستمهای کامپیوتری کارساز معمولاً از سختافزاری پرقدرت و نرمافزاری منعطف و پایدار برای ارائهٔ خدمت مورد نظر به مشتریان زیاد استفاده میکنند. سیستمعاملهای شکل گرفته بر پایه لینوکس، به دلیل پایداری و انعطاف، گزینههای خوبی برای نصب بر روی سیستمهای کارساز هستند.
نمونه نرمافزارهای مشهوری که معمولاً تحت لینوکس به عنوان نرمافزار کارساز استفاده میشوند:
اسکوئید(SQUID)
کارساز پروکسی-کش (Proxy-Cache)
بایند (BIND)
کارساز سامانه نام دامنه (DNS)
آپاچی (APACHE)
کارساز وب
پستفیکس(Postfix)
کارساز پست الکترونیکی
مایاسکیوال (MySQL)
کارساز پایگاه داده
نصب
در ابتدا مشکل بودن نصب سیستمهای بر پایه لینوکس مانعی برای پذیرش آن بود؛ اما در سالهای اخیر نصب لینوکس بسیار آسان شدهاست. بسیاری از توزیعها دارای نصبی آسان و قابل مقایسه با نسخههای ویندوز هستند؛ بهگونهای که توزیع اوبونتو با چند کلیک نصب میشود. علاوه بر این، رایانههای شخصی که با توزیعهای لینوکس وارد بازار شدهاند و به آسانی از بسیاری از فروشندههای اصلی، همچون دل، هیولت-پاکارد و وال-مارت قابل تهیه است.
بیشتر شیوههای عمومی نصب لینوکس، توسط همه توزیعهای مهم پشتیبانی میشود که شامل اجرا از طریق لوح فشرده، حاوی برنامههای نصب و راهاندازی نرمافزارهاست. این لوح فشرده میتواند از طریق تصویر استاندارد (ISO image) بارگذاری شده باشد، به تنهایی و به قیمت بسیار پایین خریداری شود، یا میتواند در مجموعه نرمافزارهای تجاری اضافی ارائه شود.
برخی توزیعها همچون دبیان (Debian) با فلاپی دیسک نیز قابل نصب هستند. پس از نصب ابتدایی، بیشتر نرمافزارها از طریق اینترنت و لوح فشرده قابل بارگذاری و نصب هستند.
بسیاری از توزیعها میتوانند بیدرنگ از طریق دیسکهای زنده بسیار سریعتر از نصب بر روی دیسک سخت اجرا شوند. به این صورت که یکبار از لوح فشرده راهاندازی میشود و میتوان از لینوکس بدون هیچگونه تغییری در محتویات دیسک سخت استفاده کرد. به همین نحو برخی توزیعهای حداقل، همچون تامزروتبوت (Tomsrtbt)، بدون نیاز به تغییر محتویات دیسک سخت از طریق فلاپی دیسک قابل اجرا هستند.
همچنین بسیاری توزیعها از راه انداری بر روی شبکه پشتیبانی میکنند، پس همه مراحل نصب و پیکربندی دستگاه میتواند بر روی شبکه انجام شود.
پیکربندی
بیشتر فایلهای پیکربندی در پوشهای با نام «etc/» ذخیره شدهاست. اگر کاربر مخصوص باشد، فایلهای پنهان در پوشه خانه کاربر قرار دارد. تعدادی از برنامهها از پایگاه داده پیکربندی به عوض فایل استفاده میکنند.
راههای بسیاری برای ایجاد تغییرات وجود دارد. آسانترین راه، استفاده از ابزارهای آماده همچون یاست (YaST) در توزیع SUSE یا مرکز کنترل در مندریک (Mandrake) استفاده کرد. انواع دیگر آن، مانند لینوکسکانف (Linuxconf)، ابزارهای سیستم گنوم، و وبمین (Webmin) برای توزیعهای ویژه نیستند. آنها شامل بسیاری از امکانات پیکربندی توسط خط فرمان هستند. از آنجا که به طور متداول بیشتر تنظیمات در فایلهای متنی ذخیره شدهاند، آنها را میتوان با هر ویرایشگر متنی پیکر بندی نمود.
پشتیبانی
فروشندگان تجاری و دیگر کاربران گنو/لینوکس در اجتماعات آنلاین (کانالهای آیآرسی)، گروههای خبری، فهرستهای پستی و انجمنهای اینترنتی پشتیبانی فنی ارائه میکنند. گروه کاربران گنو/لینوکس (LUGs) در همه جهان به کاربران بسیاری یاری میرساند.
مدل کسب و کار بیشتر فروشندگان تجاری لینوکس (بمانند ردهت و ناول) بر پایه دریافت حقالزحمه جهت پشتیبانی است. اینگونه دریافت پشتیبانی در برابر پرداخت پول برای کاربران تجاری لینوکس حایز اهمیت است.
اخبار منتخب بانکی دات آی آر:
=====================
- فایرفاکس ۶ و ۷ جایی در همین نزدیکی!
- تنبلی ایرانیان بالاتر از متوسط جهانی
- 5 نکته ی مهم در فروشندگی
- قدرتمند ترین زنان دنیای تجارت و کسب و کار + عکس
- مستمری بگیر خوش شانس برنده خودرو بانک رفاه شد
- گرانقیمت ترین رقابت های ورزشی در دنیا + عکس
- وقتی تنفر قدرت محرک می شود
- چگونه یک بیزینس پلن یا طرح کسب و کار بنویسیم؟
- معرفی روشهای کم هزینه برای تبلیغات
- دیدنی های سبزوار ,محل نبرد ایرانیان و تورانیان
- طنز/یک روز پس از توزیع زمین های اهدایی رئیس جمهور
- شاید فیس بوک آزاد شود !
- دزدهای یک دقیقه ای بانک در ده دقیقه دستگیر شدند
- رهبران تجارت جهان در سال ۲۰۵۰ + عکس
- جوی استیک مخصوص آی پد بازیها را جذاب تر می کند+ویدئو
- نکات خواندنی از فرارزندانیان ایرانی به روش القاعده ای
- 6 سوال مهم در برنامه ریزی استراتژیک
- عجیب ترین برج های دنیا + عکس های جالب – 2
- طنز/برای پیدا کردن شغل مناسب معتاد شوید!
- قرعه کشی سه ماه نخست حساب های ۲۴ بانک سامان
- آقایی که دستمزد میلیاردی از بیت المال میخواهی ، “هاجر” فقط ۶ هزار تومان کم داشت…
- هکرها سیب را هم گاز زدند!
- چگونه یک فروشنده ی بیمه ی موفق باشیم؟
- اختلاس در بانک بین المللی توسعه
- تصویر/ شاهکارهای زبان انگلیسی در بانکداری ایران
- برای تو که تعطیلات تابستان و عید نداری + عکس
- عجیب ترین برج های دنیا + عکس های جالب – ۱
- آقای مهندس با IQ جهانی !