پرداخت قبوض هم برای خود معظلی است. اینکه باید هزینه ای پرداخت شود خودش سخت و طاقت فرسا است ,خصو صا اگر در طی ماه بدون ملاحظه از برق ,آب ,گاز ,تلفن و … استفاده کرده باشید و یارانه ها هم هدفمند شده باشد. اما مشکل تنها این نیست نحوه پرداخت هم برای خود درد سر های فراوانی به همراه دارد.
یک سال بخشنامه می شود که هر کس برای پرداخت حضوری به بانک مراجعه کند باید کارمزد بپردازد یک وقت پرداخت قبوض به صورت دستی ممنوع می شود تا همه به پرداخت الکترونیک تشویق شوند. یک وقت هم همین پرداخت مصیبتی می شود تا اطلاعات بانکی تان سرقت شود .
ماجرا از این قرار است که سامانه هاي پرداخت و تسويه مهمترين زيرساخت هاي پولي در اقتصاد كشورها به شمار مي روند كه نقش شرياني را براي جريان مبادلات بر عهده دارند.
براساس برنامه پنجم توسعه پیش بینی شده تا پایان این برنامه میبایست حدود ۸۰ درصد از عملیات بانکی کشور بصورت الکترونیکی انجام پذیرد و این بدان معناست که برای صرفه جویی در وقت و هزینه های مصرف کنندگان میبایست تسهیلات لازم جهت پرداخت الکترونیک انجام پذیرد. این امر سبب شد بانک ها و در راس آن بانک مرکزی به عنوان متولی سیستم بانکداری کشور به تکاپو بیفتند تا به روش های مختلف مردم را به پرداخت الکترونیک قبوض تشویق کنند.
اما….
همیشه یک تصمیم خوب نتایج مثبت به همراه نداشته و نخواهد داشت مگر اینکه برای اجرای این تصمیم روش های مناسبی هم برگزیده شود.
بانک مرکزی در یک تصمیم شتاب زده بخشنامه ای را به بانک ها ارسال کرد که برای پرداخت دستی قبوض کارمزد دریافت کنند و پس از مدتی هم دستور داد کلیه پرداخت ها می بایست به صورت الکترونیک انجام پذیرد بدون اینکه زمینه و زیر ساخت های لازم جهت تحقق این امر فراهم شده باشد.
طبق رتبه بندی کشورهای جهان در سال ۲۰۰۷ میلادی که بر اساس صحنه رقابتی صنعت فناوری اطلاعات صورت گرفته است، کشور ایران با کسب رتبه شصت و چهارم در واقع در پایین ترین جایگاه دنیا قرار گرفته است.
این رتبه بندی اکونومیست بر اساس ساختارهای زیر بنایی آی تی کشورها، محیط تجارت الکترونیک، گنجایش نیروی انسانی، چهارچوب قانونی، سیاست گذاری های حمایت از بخش خصوصی و پشتیبانی از تلاش در حوزه های تحقیق و توسعه فناوری اطلاعات صورت پذیرفته است.
به این ترتیب آشکار است که به هیچ عنوان زیر ساخت های لازم برای قطع ناگهانی پرداخت دستی قبوض در سیستم بانکی فراهم نیامده بود و این امر زمینه بروز بحران را فراهم کرد.
بدتر اینکه بانک مرکزی تا این لحظه هیچ اقدام موثری جهت فرهنگ سازی نحوه پرداخت قبوض و حفظ اطلاعات در سیستم بانکی کشور انجام نداده است به یکباره قصد کرده بانکداری و پرداخت قبوض را با فشار الکترونیکی کند.
نتیجه اش هم چیزی می شود که این روز ها زنگ خطرش نواخته شده و هر روز تهدیداتش گسترده تر می شود ورنگ تازه ای به خود می گیرد آن هم چیزی نیست جز گسترش روز افزون کلاهبرداری اینترنتی و سرقت اطلاعات بانکی افراد.
در حالی که جز چند آگهی تلویزیونی چند ثانیه ای در خصوص لزوم حفظ امنیت رمز اینترنتی کارت و سایر اطلاعات بانکی به مردم کمترین اطلاعاتی را نداده ایم چطور می توانیم انتظار داشته باشیم که هیچ اشتباهی از سوی ایشان صورت نپذیرد و افراد سود جو هم هیچ سرقتی انجام ندهند.
چند هشدارجدی!!
۱.در حال حاضر مردم جز پرداخت الکترونیک هیچ گزینه دیگری را برای پرداخت قبوض پیش روی ندارنداز این روی بدون آگاهی تلاش می کنند قبوض خود را پرداخت کنند نتیجه اش هم واضح است. (برخی افراد مسن و یا ناآگاه به راحتی رمز اینترنتی خود را در اختیار افرادی که هیچ آشنایی با آنها ندارند می دهند و یا به کافی نت های غیرمعتبر مراجعه می کنندو بی خبر از تهدیدات مختلفی که وجود دارد اقدام به ثبت اطلاعات بانکی خود می نمایند.)
۲.تلفنبانک ها هیچ گونه امنیتی ندارند و هنگام استفاده از آن هر لحظه امکان دارد اطلاعات شما سرقت شود.
۳. ساختار پلیسی و قضایی کشور بسیار ضعیف است وعلیرغم تلاش های انجام شده هنوز ساختار های مشخص و تعریف شده ای برای مبارزه با جرایم رایانه ای تعریف نشده است.
۴. بانک ها و موسسات مالی بحث حفاظت اطلاعات را چندان جدی نگرفته اند و از این روی امکان بروز فاجعه و سرقت دسته جمعی اطلاعات مشتریان بانک ها وجود دارد.
افزایش روز افزون مالباختگانی که به دادسرای ناحیه ۳۱ تهران(مبارزه با جرائم رایانه ای) مراجعه می کنند این امر را تایید می کند وهشداری است به بانک مرکزی تا سنجیده تر عمل کند و در مسیر فرهنگ سازی گام بردارد.
در اینکه پرداخت های الکترونیک سالهاست در بسیاری از کشورهای پیشرفته جهان و حتی در بسیاری از کشورهای درحال توسعه نهادینه شده اند شکی نیست و اینکه ما در قرن ۲۱ بخواهیم از مراجعه حضوری برای پرداخت قبوض استفاده کنیم مسلما از سوی هیچ فردی تایید نمی شود و تنها به اتلاف وقت و هزینه می انجامد.اما فرهنگ سازی و توجه به زیر ساخت ها هم امری است که می بایست در اولویت قرار بگیرد که متاسفانه تا این لحظه در خصوص آن کوتاهی شده است.
بیم آن می رود در صورتی که به این امر توجه نشود طی سالهای آتی با مشکلات عدیده مواجه شویم.
.
نگران نباشید هنوز هم دیر نشده و می توان از فاجعه پیشگیری کرد در گزارش بعدی شما را با چند راهکار ساده و کاربردی برای بهبود وضعیت پرداخت الکترونیک در کشور آشنا خواهیم کرد.
اخبارمنتخب بانکی دات آی آر:
=================
- 10 راه حل ساده برای موفقیت در مذاکره
- 8 گام موثر پس از سرقت اطلاعات بانکی
- اشتباه نوین در بانک اقتصاد نوین!!
- خوشمزهترین ماهی دنیا در دریاچه «نئور»+عکس
- گزارش تصویری/ بزرگترین آگهی های تبلیغاتی دنیا
- پول همه چیز است ,همه چیز!!!!
- سنگ قبری که همه را سرکار گذاشت + تصویر
- فیشرها در کمین صید اطلاعات شما + راه های مقابله(۲)
- اینترنت خوب، اینترنت بد!
- 18 روش برای تمرکز در کار
- جالب ترین پشت بام های دنیا + عکس
- واردات ۱۰۰۰۰۰۰۰۰۰ دلاری لوازم آرایش به ایران
- گوگل استریت ویو وارد ساختمان ها می شود!
- غار قوری قلعه ,بزرگترین غار آبی آسیا
- 7 اشتباه مرگبار در کسب و کارهای کوچک
- تاثیرگذارترین مردان سال ۲۰۱۱
- فیشرها در کمین صید اطلاعات شما + راه های مقابله(۱)
- هر آنچه درخصوص استیضاح وزیر اقتصاد باید بدانید
- گزارش تصویری/ سرویس مدرسه از نوع ژاپنی
- اخطار! از تلفنبانکها استفاده نکنید
- قابل توجه سردار رویانیان…
- روابط عمومی بانک رفاه رتبه برترخلاقیت و نوآوری را کسب کرد
- یوتیوب ۱۰۰ کانال اختصاصی راه اندازی می کند
- وقتی حمام هم آنلاین می شود+عکس
- سه اشتباهی که نباید در روزهای آغازین کاری مرتکب شد
- صفرهای حساب بانکی اپل بیشتر از پول های دولت آمریکا
- کلیدهای موفقیت / جلسه چهل و پنجم/ چرا زندگی سخت است؟
- هالووین را چقدر می شناسید؟
- انتصاب اعضای جدید هیات عامل کارگزاری بانک رفاه
- هر ثانیه ۷ اسپمر در فیس بوک لاگین می کنند
- جوابیه خواندنی بانک قرض الحسنه مهر ایران به یک خبر
- 7 نکته برای اینکه کارآفرین موفقی باشید
- 13راه استفاده مفید از زبان بدن که به استخدام کمک می کند
- افتتاح شعبات KFC نماد شکست تحریم آمریکا!!
- چین نسبت به شبکه های اجتماعی سختگیرتر می شود
- پیرترین راهنمای گردشگران ایران درگذشت+مصاحبه خواندنی
- اندر حکایات تعویض زورکی پلاک(۱)
- گرانترین نقاط تفریحی زمین
- نماد بانکداری اسلامی: به مردم پر وبال ندهید
- 7 نکته درباره مصاحبه استخدامی
- سرمایه گذاری یک میلیون دلاری LG برروی مشتریان ایرانی
- 40 سال رهبری دیکتاتور پولدار در یک نگاه
- کلیدهای موفقیت / جلسه چهل و چهارم/ تکمیلی ؛ نماز – ۳
- اینفوگرافی/ دستگاه های دیجیتال ذخیره اطلاعات از گذشته تا امروز (۲)
- نظرات وال استریتی دکتری که استاد غنی نژاد را فراری داد
- عکسهایی تکان دهنده از شغل یک پیرمرد + عکس
- جالبترین وسایلی که با الهام ازآیفون ساخته شدند
- 2.۵ میلیون شغل پیشکش، بی زحمت شاغلان را بیکار نکنید
- مادر نان ندارد اما لوازم آرایش دارد!
- بانک سامان۱۲۷ شعبه ای شد
- افتتاح اولین مدرسه اهدایی به روستاییان خراسان شمالی
- “روز نشد چیست” و چطور می توان با آن مقابله کرد؟
- طعم زندگی در برجهای جنگلی! + عکس
- تولدت مبارک آی پاد!
- جنبش وال استریت از نگاه کاریکاتور
- قذافی کشته شد + عکس
- سنگ قبر مجازی استو جابز + عکس
- 10 ویژگی مدیران موفق
- گزارش تصویری/ بنای هتل روی کوه!
- به قید قرعه استخدام شوید ! + عکس