عضو کمیته بانکداری بدون ربا از ۲ سناریوی جداسازی فعالیتهای قرضالحسنه از شعب بانکها خبر داد و گفت: 80درصد سپردههای قرضالحسنه بانکها باید به عنوان وام قرضالحسنه پرداخت شود که براساس آمارها، 45درصد آن پرداخت و بقیه 35درصد به فعالیتهای انتفاعی بانک تزریق ميشود.
سیدعباس موسویان گفت: بر اساس آخرین آمار نظام بانکی کشور حدود ۱۰ تا ۱۱درصد منابع بانکها را سپردههاي پسانداز قرضالحسنه تشکیل ميدهند که 17درصد این رقم باید به بخش سپرده قانونی اختصاص یابد و حدود 3درصد آن به عنوان نقدینگی در خود بانک باقی ميماند، ضمن اینکه 80درصد بقیه نیز به عنوان وام قرضالحسنه پرداخت ميشود.
عضو کمیته بانکداری بدون ربا افزود: از رقم ۸۰درصد که باید به عنوان وام قرضالحسنه پرداخت شود، 45درصد پرداخت ميشود و بقیه 35درصد به فعالیتهای انتفاعی بانک تزریق ميشود که باید این وضعیت کنترل شود.
وی از تدوین دو پیشنهاد برای جداسازی فعالیتهای قرضالحسنه از شعب بانکها خبر داد و گفت: براساس یکی از این پیشنهادات قرار بود که بانک مرکزی بخشنامهای به بانکها ابلاغ کند، مبنی بر اینکه بانکها منابع سپردههاي پسانداز قرضالحسنه را پس از کسر سپرده قانونی و ذخیرهای که برای نقدینگی نگه ميدارند، بقیه را در بخش وام قرضالحسنه به کار گیرند و بانک مرکزی نیز بر این موضوع نظارت کامل و جدی داشته باشد تا تخلفی در این خصوص همچون شرایطی که هماکنون وجود دارد، صورت نگیرد.
موسویان در بیان راهکار دوم عنوان کرد: با توجه به اینکه با بخشنامه و آيیننامه اجرای این برنامه به طور کامل ممکن نیست، بنابراین تصمیم گرفته شد که برای دستیابی به هدف جداسازی فعالیتهای قرضالحسنه بانکها از سایر فعالیتهای بانکی، بانکهای تخصصی شکل بگیرد که فقط به کار قرضالحسنه بپردازند.
وی ادامه داد: همچنین در ادامه این کار قرار است که در درون بانکهای تجاری یک موسسه قرضالحسنه تاسیس شود که کار این موسسات تجهیز منابع قرضالحسنه و اعطای وام قرضالحسنه باشد و بلوک بندی بین منابع قرضالحسنه با سایر منابع بانکها صورت بگیرد.
منبع: خبرگزاری مهر