با وجودي که دولت دستور داده که بانکها بايد 95 درصد تسهيلات خود را به صورت قرضالحسنه بپردازند، بانکها بخشنامه دولت را اجرا نميکنند.
حجتالاسلام محمد جواد محقق، استاد دانشگاه و عضو کارگروه تحول رفتار نظام بانکي با بيان اين مطلب گفت: بانکها به تبع کل اقتصاد ما ناکارآمد هستند به طوري که نميتوانند نيازهاي مردم را پاسخ دهند.
وي افزود: در همه جاي دنيا مردم براي تامين نيازهاي مالي خود به اولين جايي که مراجعه ميکنند، بانکها هستند، در حالي که در ايران آخرين جايي که مراجعه ميشود، بانکها هستند.
اين استاد دانشگاه با بيان اينکه بانکها ازمتقاضي وام 7 ميليوني چندين ضامن ميخواهند در حالي که با دريافتکنندگان تسهيلات100 ميليون توماني و بالاتر اين گونه برخورد نميکنند، اظهار داشت: بانک يک واسطه است تا کساني که کمبود وجوه و مازاد وجوه دارند از طريق بانک با هم ارتباط بر قرار کنند اما در عمل اينگونه نيست و آنها نقش اصلي خود را اجرا نميکنند و در موارد بسياري از وظايف خود دور شدهاند.
وي وضع موجود بانکداري در کشور را ناهماهنگ با اقتصاد دانست و تصريح کرد: بانکها صوري عمل ميکنند و بيشتر به منافع زيادي که ميبرند ميانديشند تا منافع اقتصاد و مردم؛ نمونه بارز عملکرد سودطلبانه بانکها، رفتار آنان در مورد سپردههايي است که بابت اعطاي قرضالحسنه از مردم ميگيرند.
او ادامه داد: گزارشهاي موجود نشان ميدهد که ازسال63 تا امروز بانکها در هيچ سالي بيشتر از 50 درصد پولي که از مردم گرفتهاند تا در راستاي اعطاي وام قرضالحسنه به کار گيرند را به صورت قرضالحسنه به مردم ندادهاند. روند غالب در سالهاي اجراي قانون بانکداري بدون ربا، پرداخت حداکثر 30 درصد اين منابع به صورت قرضالحسنه بوده است. اين نشان مي دهد که بانکها رسم امانت را به جا نياوردهاند.
حجت الاسلام محقق با اشاره به آييننامه دولت مبني بر اينکه بايد 95 درصد از سپردههاي قرضالحسنه به صورت تسهيلات به مردم پرداخت شود، عنوان داشت: با اين وجود هنوز هم بانکها دستور دولت را اجرا نميکنند.
منبع: خبرگزاری ایلنا