رجعت به بانکداري اسلامي

چه مي شد اگر وال استريت قواعد داد و ستد هاي مالي اسلامي را مي پذيرفت؟ چنين پرسشي شايد شگفت انگيز و حتي آزار دهنده باشد، با اين وجود، امروز اذهان بسياري را در گوشه و کنار کره زمين به خود مشغول داشته است. دليل آن ساده است: با منع نرخ بهره، صنعت بانکداري که اينک سنگيني بار بيش از ۴۰۰ ميليارد دلار را بر گرده اقتصاد جهان نهاده، براي مقاومت در برابر خسارت هائي مهيا تر جلوه خواهد کرد که وام هاي بي پشتوانه رهني و سفته بازي در بازارهاي بورس اوراق مالي موعد دار (Les Produits dérivés-Derivative Products) به بار آورده اند.

در فرانسه ونسان بوفيس مدير تحريريه هفته نامه فرانسوي «Challenge» در سرمقاله اي غير منتظره، رو در رو به اين امر پرداخته است . درست هنگامي که پاپ بنديکت شانزدهم سرگرم بازديد از فرانسه بود، اين روزنامه نگار خاطر نشان ساخت که اينک که کره زمين از مسير پر آشوب «بحراني مالي» گذر مي کند «که در گذرگاه خود همه شاخص هاي رشد را مي روبد، به جاي مطالعه متون حضرت پاپ، قرآن بايد خواند». و تأکيد مي ورزد که «اگر بانکداران آزمند بازدهي وجوهي که سهامداران نزد آنها به وديعه گذاشته اند، اندکي هم که شده شريعت نبوي را رعايت کرده بودند، کار ما امروز به اينجا نمي کشيد». بوفيس در نتيجه گيري مقاله خود به ستايش بانکداران کشورهاي خليج [فارس] پرداخته «که به حرمت اصل مقدس “پول نبايد پول بيآود”، به هيچ سازشي تن در نمي دهند» که به عقيده وي به واژگان امروزي بازارهاي معاملات مالي به معني آنست که « به ازاي هر اعتبار پولي، بايد دارائي کاملا شناخته شده اي موجود باشد.»

اين سرمقاله که به چندين زبان ترجمه شده شبکه تارنما را نيز تسخير کرده است، که غالبا آنرا با بيانيه هائي آراسته اند داير بر اينکه بانک اسلامي به حفاظ هائي ملزم بوده که بازارهاي مالي بين المللي با ترفند مقررات زدائي، از قيد آنها رهيده اند. چندين شبکه تلويزيوني عرب از جمله الجزيره برنامه هاي ويژه اي در باره اين مضمون سازمان داده و به پرسش درياره فرض سرازير شدن سرمايه هاي کشورهاي غير مسلمان به اين موسسات پرداخته اند. با اينهمه داوري بانک مرکزي بحرين، مرکز جهاني ماليه اسلامي دراين باره سنجيده و محتاطانه است. «اگر بانک هاي منطقه از بحران اعتبارت رهني بي پشتوانه برکنار مانده اند، از آنروست که از لوازم فني و منابع انساني براي سرمايه گذاري در اين گونه معاملات بي بهره بوده اند.» يک بانکدار فرانسوي مستقر در دبي با اين وجود معتقد است که دارالمال هاي اسلامي از اين بحران بهره مي جويد تا در غرب گسترش يابند. به پيش بيني وي «در کشورهائي که در آنها جوامع مهم مسلمان زندگي مي کنند، بحراني که گريبانمان را گرفته است به بانک هاي اسلامي امکان خواهد داد که از حجتي که مزيد بازاريابي آنهاست برخوردار شوند. آنها که پيش از اين هم مشروعيت فعاليت هاي خود از منظر شريعت را پيش مي کشيدند، اينک بر ناپيوستگي خود با مقررات زدائي هاي نظلم مالي پافشاري خواهند کرد.»

با اينهمه هيچ عاملي نيست که تأکيدي بر آن باشد که اين بخش از گزند حادثه در پناه مانده است. در دهه ۱۹۹۰، ورشکستگي پر طنين بانک هاي اسلامي در مصر توقف توسعه فعاليتي بدينگونه را در کشورهاي مسلمان برانگيخت. به همين منوال يک بانکدار تونسي که نظر خوشي نسبت به استقرار آتي اينگونه بانک ها در کشورش ندارد يادآوري مي کند که صندوق بين المللي پول در موقعيت هاي چندي زنگ خطر را به صدا درآورده و اين دارالمال ها را به شفافيت بيشتر فراخوانده و به آنها هشدار داده است که خود را با هنجارهاي بين المللي حسابداري و الزامات حزم در معاملات سازگار سازند.

پيچيدگي رو به فزوني [و ابهام] سرمايه گذاري هاي پيشنهادي بانک هاي اسلامي کارشناسان ديگري را نيز به ترديد واداشته است. در واقع در به کارانداختن اين موجودي ها، دارائي هاي ملموسي مانند ساختمان و يا مواد اوليه را پشتوانه آنها ساخته اند تا از منع رباخواري بگريزند، يعني همان بخش هائي که دستخوش سفته بازي و نوسانات اند، که ناچار دير يا زود داد و ستدهائي بار زيان آنرا بر دوش خواهند کشيد که خود را به اين بخش ها وابسته کرده اند. با اينهمه اين ذخيره هاي کلان نمي بايد بر پويائي اوج گيرنده دارالمال هاي اسلامي خللي بياندازند. در ماه هاي آينده جدا از نفس بحران، تشکيل بيش از ده کنفرانس بزرگ درباره اين مضمون در اروپا و در آفريقاي شمالي پيش بيني شده است.

 منبع: سایت خبری الف(لوموند دیپلماتیک، مارتین بولار)

به اشتراک بگذارید
فریناز مختاری
فریناز مختاری
مقاله‌ها: 35586

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *