عملکرد متفاوت بانک ها در توسعه شبکه مجازی

افزایش عددی ابزارها و تجهیزات پرداخت الکترونیک شبکه بانکی کشور اعم از بانک های دولتی و خصوصی در طول هفت ماهه فروردین تا پایان مهر امسال رشدی مثبت را نشان می دهد اما از میان ۱۷ بانک دولتی و خصوصی موجود در آمار بانک مرکزی، چهار بانک دولتی و یک بانک خصوصی نه تنها تحرکی در این زمینه نداشته اند بلکه برخی از آنها حتی از تعداد تجهیزات خود نیز کاسته اند.

آمار جدید اداره نظام های پرداخت بانک مرکزی از تعداد ابزارها و تجهیزات پرداخت الکترونیک مجموعه بانک های فعال ایران که تا پایان مهرماه ۸۷ محاسبه و اعلام شده بیانگر آن است که از پایان اسفند ۸۶ تا انتهای مهر ۸۷ تعداد کل دستگاه های خودپرداز شبکه بانکی۷.۱۸ درصد، تعداد دستگاه های پایانه فروش POS)7.44 )درصد و تعداد پایانه های شعب Pin-Pad) 1.20 )درصد افزایش پیدا کرده است.

براساس این آمار، کل خودپردازهای شبکه بانکی از ۹ هزار و ۹۱۷ دستگاه در پایان سال گذشته به ۱۱ هزار و ۷۷۰ دستگاه در پایان مهرماه امسال افزایش یافته است به عبارت دیگر در این فاصله هفت ماهه یک هزار و ۸۵۳ دستگاه بر تعداد خودپردازهای بانک ها افزوده شده است که از این تعداد، ۴۵۳ دستگاه در تهران و یک هزار و ۴۰۰ دستگاه در استان ها نصب و راه اندازی شده است.

پایانه های فروش نظام بانکی نیز ۱۹۰ هزار و ۷۸۰ دستگاه افزایش پیدا کرده و از ۴۲۷ هزار و ۸۲ دستگاه در پایان سال ۸۶ به ۶۱۷ هزار و ۸۶۲ دستگاه در انتهای مهر ۸۷ رسیده است که از این دستگاه ها ۵۵ هزار و ۷۸۶ دستگاه(۱/۳۵ درصد) در تهران و ۱۳۴ هزار و ۹۹۴ دستگاه (۳/۵۰ درصد) در استان ها به کار گرفته شده است.

تعداد دستگاه های پایانه شعب بانک ها نیز در این فاصله هفت ماهه چهار هزار و ۳۶۷ دستگاه افزایش یافته است اما رشد این دستگاه ها برخلاف پایانه های فروش، در تهران بیشتر از استان ها بوده است به گونه ای که این تجهیزات در تهران یک هزار و ۲۹۵ دستگاه رشد پیدا کرده است که برابر با ۳.۲۴ درصد رشد است در حالی که افزایش سه هزار و ۷۲ دستگاهی پایانه های شعب استان ها به معنی رشد۷.۱۸ درصدی این دستگاه ها طی هفت ماهه سپری شده از سال جاری است. اما در میان ۱۷ بانک فعال کشور که در این آمار به تفکیک از آنها یادشده است بانک هایی مشاهده می شوند که در یکی از این شاخص ها یا در دو یا حتی هر سه شاخص یادشده هیچ تغییری نداشته و بعضاً در این خصوص افت هم داشته اند.

از جمله می توان به بانک پارسیان اشاره کرد که پایانه های شعب آن از ۳۳۴ دستگاه به ۱۷۹ دستگاه کاهش پیدا کرده است که به معنی کاهش ۱۵۵ عددی این دستگاه ها طی هفت ماهه سال جاری است. بانک رفاه نیز از دیگر بانک های مشمول این موضوع است چراکه تعداد خودپردازهای آن بدون هیچ تغییری در فاصله هفت ماهه پایان اسفند ۸۶ تا پایان مهر ۸۷ همان ۵۱۵ دستگاه سال گذشته بوده و از پایانه های فروش این بانک نیز یک دستگاه کاسته شده است.

بانک صنعت و معدن هم از جمله بانک های قابل ذکر است که رشد منفی شاخص های آن جلب توجه می کند زیرا خودپردازهای این بانک از ۴۴ دستگاه در پایان سال ۸۶ به ۴۳ دستگاه در پایان مهر ۸۷ کاهش یافته و بارزتر از آن تعداد پایانه های فروش این بانک است که طی هفت ماهه موردنظر ۹۴۳ دستگاه از تعدادآنها کاسته شده و به چهار هزار و ۲۶۹ دستگاه افت پیدا کرده است و فقط پایانه های شعب این بانک یک دستگاه بیشتر شده و به ۴۶ دستگاه رسیده است.

بانک توسعه صادرات از دیگر بانک هایی است که هر سه شاخص تعداد دستگاه های ATM، POS و Pin-pad آن بدون تغییر مانده و 13 دستگاه خودپرداز، 148 POS و 28 پایانه شعب آن در پایان اسفندماه 86 کماکان در پایان مهرماه 87 ثابت مانده است. پست بانک ایران نیز دقیقاً مشابه بانک توسعه صادرات عمل کرده یا به عبارت بهتر هیچگونه عملکردی نداشته است- چراکه خودپردازهای این بانک و پایانه های شعب آن در پایان مهرماه امسال به ترتیب همان 55 دستگاه پایان سال گذشته است و هیچ رشدی در تعداد این دستگاه ها مشاهده نمی شود ضمن اینکه پست بانک هیچ پایانه فروش نصب نشده و فعالیتی تاکنون نداشته است.

در مقابل این آمار باید به بانک های تجارت، ملت و ملی اشاره کرد که تعداد خودپردازهای آنها در این فاصله با رشدی مناسب به ترتیب ۴۳۷، ۴۳۶ و ۴۱۰ دستگاه افزایش یافته است.

رشد مثبت پایانه های فروش نیز در برخی بانک ها چشمگیرتر بوده مانند بانک های ملت، صادرات، کشاورزی و پاسارگاد که به ترتیب ۵۰۶۲۶، ۳۲۶۳۳، ۲۹۴۸۷ و ۲۱۸۲۰ دستگاه بر تعداد پایانه های فروش این بانک ها افزوده شده است. از نظر تعداد پایانه های شعب نیز بانک ملی با ۴۳۶۷، بانک ملت با ۲۴۷۹ و بانک مسکن با ۲۶۲ دستگاه افزایش سرآمد دیگر بانک ها از جنبه رشد پایانه ها شعب بوده اند.

منبع: روزنامه سرمایه

به اشتراک بگذارید
فریناز مختاری
فریناز مختاری
مقاله‌ها: 35586

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *