قدرت خرید و هزینه متوسط خانوارهای شهری از سال ۱۳۵۳ تا ۱۳۸۶ تغییر نکرده و تنها نرخ تورم ۳۳ سال گذشته را پوشش داده است. اگر متوسط هزینه خانوار شهری با رقم ۲۳۴۶۸۶ ریال در سال ۱۳۵۳ را در نظر بگیریم و بر مبنای نرخ تورم سال های ۱۳۵۳ تا ۱۳۸۶، متوسط هزینه خانوار را در نرخ تورم ضرب کنیم تا به ارزیابی این نکته برسیم که متوسط هزینه خانوار در سال ۱۳۸۶ و ۳۳ سال بعد چه تغییری کرده و میزان مخارج خانوار ایرانی و رفاه چه تحولاتی داشته است. به این نتیجه می رسیم که رقم متوسط هزینه خانوار شهری سال ۵۳ برای آنکه بتواند قدرت خرید سال ۵۳ را برای یک خانوار حفظ کند و تورم سال های ۵۳ تا ۸۶ را پوشش دهد باید در سال ۱۳۸۶ این رقم به هفت میلیون و ۵۰۳ هزار تومان و در سال ۱۳۸۵ به شش میلیون و ۶۰۴ هزار تومان برسد.
این در حالی است که ارقام هزینه متوسط خانوار شهری در سال ۸۵ و ۸۶ نیز تقریباً نزدیک به همین عدد است و معادل شش میلیون و ۷۲۸ هزار تومان در سال ۸۵ و هفت میلیون و ۸۷۲ هزار تومان در سال ۸۶ است. به عبارت دیگر، با وجود افزایش سطح زندگی و تغییر کالاها و خدمات و اضافه شدن کالاهایی مانند آموزش غیرانتفاعی، تلفن همراه، کامپیوتر، مبلمان، وسایل خانگی جدید و… قدرت خرید خانوار شهری تنها متناسب با تورم این سال ها افزایش یافته و همچنان در سطح سال ۱۳۵۳ است. بررسی روند متوسط هزینه های خالص سالانه یک خانوار شهری نشان می دهد که این شاخص در سال ۸۶ با احتساب۷۸۷۲۴ هزار ریال نسبت به سال ۷۶ حدود ۸۳ درصد رشد کرده است.
بررسی متوسط هزینه های خالص سالانه یک خانوار شهری نشان می دهد که این شاخص طی یک دوره ۱۰ ساله از متوسط رشد ۱۷.۵ درصدی برخوردار بوده است، به گونه ای که متوسط هزینه های خالص سالانه یک خانوار شهری در سال ۷۶ معادل ۱۳۳۴۵ هزار ریال بوده است که این شاخص با توجه به متوسط رشد۱۷.۵درصدی در سال ۸۶ به۷۸۷۲۴ هزار ریال رسیده است. بررسی این شاخص در سال ۸۵ نسبت به سال ۸۴ نیز حکایت از رشد ۱۲ درصدی هزینه های یک خانوار شهری دارد.
همچنین با احتساب تورم ۱۸.۶درصدی در پایان سال ۸۶ متوسط هزینه های یک خانوار شهری ۷۹۶۶۶ هزار ریال برآورد می شود که پیش بینی این شاخص در سال جاری نیز با احتساب تورم۲۵ درصد به ۹۹۵۸۲ هزار ریال می رسد.
بررسی این شاخص نشان می دهد روند افزایش ۱۷.۵ درصدی هزینه های یک خانوار شهری که در سال ۷۶ حدود ۱۳۳۴۵ هزار ریال بوده در سال ۸۶ به ۷۸۷۲۴ هزار ریال رسیده که این شاخص در سال ۸۶ نسبت به سال ۷۶ حدود۶۰۰ درصد رشد کرده و بیانگر افزایش ۸۳.۰۴ درصدی هزینه های یک خانوار شهری است.
روند بررسی متوسط هزینه های یک خانوار شهری نشان می دهد که در سال ۵۳ متوسط هزینه کل یک خانوار شهری حدود ۲۳۴ هزار ریال بوده که این رقم در مقایسه با سال ۸۶ حدود ۳۳۶.۴ برابر رشد است. در سال ۵۸ نیز متوسط هزینه های یک خانوار شهری حدود ۵۲۸ هزار ریال بوده است که این رقم در سال ۸۶ حدود ۱۴۹۰۰ درصد رشد کرده که به عبارت دیگر ۹۹.۳ درصد داشته است.
ادامه این روند در سال ۸۶ نیز نشان می دهد که در سال مذکور متوسط هزینه های یک خانوار شهری ۲۰۸۶ هزار ریال بوده است که این هزینه ها در سال ۸۶ نسبت به سال ۶۸ حدود ۳۷۷۴ درصد رشد کرده و تقریباً ۹۷.۳ برابر شده است.
همچنین بررسی متوسط هزینه های یک خانوار روستایی نشان می دهد که این شاخص در یک خانوار روستایی طی ۱۰ سال مورد بررسی از متوسط رشد۱۶.۰۴ درصدی برخوردار بوده است. این شاخص که در سال ۷۶ برای یک خانوار روستایی ۸۵۰۵ هزار ریال بوده است در سال ۸۶ با احتساب روند افزایش۱۶.۰۴ درصدی به ۴۸۲۳۷ هزار ریال رسیده که پیش بینی می شود این شاخص در سال ۸۷ به ۵۵۹۴۷ هزار ریال برسد. روند متوسط هزینه های خالص سالانه یک خانوار روستایی نشان می دهد که این شاخص از۱۳۲ هزار ریال در سال ۵۳ به ۴۸۲۳۷ هزار ریال در سال ۸۶ رسیده که بیانگر رشد ۳۶۵.۴ درصدی است به عبارت دیگر متوسط هزینه های خالص یک خانواده روستایی در سال ۸۶ نسبت به سال ۵۳ تقریباً۹۹.۷ برابر شده است.
منبع: روزنامه سرمایه