مسئولان و کارشناسان اقتصادی این روز ها تقریبا دائما از رکود تورمی و درگیری ایران با رکود تورمی سخن می گویندو از برنامه هایی که برای خروج از آن در نظر گرفته شده صحبت می کنند.
به گزارش بانکی دات آی آر، در این گزارش می کوشیم شما را با مفهوم دقیق”رکود تورمی” دلایل شکل گیری و نحوه برون رفت از آن آشنا کنیم.
رکود تورمی به وجود همزمان تورم و رکود اقتصادی گفته میشود. رکود در تعریف اقتصادی به دو دوره سه ماهه پیاپی رشد منفی در اقتصاد یک کشور اطلاق میشود.
«دورهای که کاهش معنی دار در چهار عامل تولید، درآمد، اشتغال و تجارت ایجاد شود.» این دوره معمولاً حداقل بین ۶ ماه تا یکسال است.
رکود در مفاهیم اقتصادی کاهش مداوم نرخ رشد تولید ناخالص داخلی یک کشور برای چندین دوره متوالی است و تورم نیز افزایش فزاینده قیمتها در دوره های مختلف زمانی که هر دو به تنهایی میتواند آسیبهای بزرگی را برای اقتصاد ایجاد کند. طبق تعاریف اقتصادی رکود تورمی زمانی در اقتصاد ایجاد میشود که نرخ رشد اقتصادی یک سرزمین در مسیر کاهش قرار گیرد و همزمان با آن نرخ تورم در این سرزمین افزایش یابد. در شرایط رکود تورمی که اقتصاد با کاهش نرخ رشد مواجه است، مشکل بیکاری نیز در اقتصاد وجود خواهد داشت.
در مواجهه با این پدیده غالبا سیاستمداران و اقتصاددانان خود را ملزم میسازند که با استفاده از سیاستهای مختلف پولی و مالی راهکاری را برگزینند که به قیمت افزایش موقتی در یکی از دو عامل (تورم یا بیکاری)، دیگری را کاهش میدهند. در مقابل برخی معتقدند که با ایجاد ترکیبی از راهکارها، توانایی حل هر دو مشکل به طور همزمان وجود دارد.
مهمترین راهحلهای مقابله با رکود تورمی در ایران میتواند انضباط مالی دولت از طریق تنظیم صحیح بودجه و اجتناب از تداوم بیشتر کسری بودجه، کنترل و کاهش هزینههای جاری دستگاهها، نحوه استفاده از دلارهای نفتی به گونهای که موجب افزایش پایه پولی و به تبع آن افزایش نقدینگی نشود، اصلاح ساختار مالیاتی، اصلاح بازارهای مالی و افزایش سرمایهگذاریهای برخوردار از توجیه اقتصادی به نحوی که به افزایش تولید منجر شده، پرهیز از سیاستهای انبساطی پولی و سیاستهایی که عواقبی چون فعالیت فعالیتهای رانتجویانه و دلالی دارد (مانند بازار مسکن)، زیرا تخصیص بهینه را به خطر میاندازد و در نهایت اینکه افزایش تولید و بهرهوری از بهترین راهکارهای مقابله با رکود تورمی است.
کارشناسان بر این عقیده اند برای جلوگیری از بروز مجدد رکود تورمی در کشور به دو اصل مهم در این زمینه توجه شود:
۱) عدم بروز تشدید کسری بودجه،
۲) استقلال بانک مرکزی، بانک مرکزی اهرم اقتصادی مستقلی باید باشد که متعهد به حفظ نرخ رشد با ثبات پول متناسب با رشد تولید ملی باشد.
اخبار منتخب بانکی دات آی آر:
=================
- متلاشي شدن باند جاعلان عابر بانک در اصفهان
- چهار دلیل خوشبینی کارشناسان به آینده بازار سرمایه
- استخدام های روز- ۲۶ خرداد ۹۳
- ۵ برنامه همراه برای دسترسی به ایمیل
- مهاجر پذیرترین استانها معرفی شدند
- زولبیا و بامیه امسال کیلویی چقدر است؟
- سود مسابقات پیامکی جام جهانی چقدر است؟
- آدم باید در زندگی چند بار اخراج شود!
- با ایران چک ها پایه پولی افزایش نمی یابد
- با این روش از اعتبار لیزینگها مطمئن شوید
- جزئیات پرداخت وام ۵ میلیون تومانی برق به مردم
- پیش بینی نرخ بیکاری برای ایران
- هشدار به سپرده گذاران با نرخ های سود بالا
- نقشه راه خروج غیرتورمی از رکود