بانکی دات آی آر: یک کارشناس امور بانکی درخواست برای کاهش نرخ سپرده قانونی بانکها نزد بانک مرکزی را اساسا مثبت ارزیابی کرد و گفت: مساله اینجاست که آیا بانکها همان پولی که اکنون در اختیار دارند را در مسیر درست و صحیح آن مصرف میکنند و شرطهای لازم برای آزادسازی این منابع مهیاست؟
محمد صدرهاشمی در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه سپرده قانونی بانکها نزد بانک مرکزی امری رایج در بسیاری از کشورها و در تمام سیستم بانکداری است، گفت: اما آنچه که در ایران اتفاق میافتد برای بانکها و تسهیلاتدهی آنها صدها مشکل ایجاد کرده است.
وی افزود: وقتی که اشکالات بسیاری در مورد سپردههای قانونی و تسهیلاتدهی بانکها وجود دارد، تنها با کاهش نرخ این سپرده نمیتوان تمامی موانع را برطرف کند.
مدیر عامل سابق بانک اقتصاد نوین با بیان اینکه در اقتصاد بانکمحور ایران بانکها باید نقش بسیار فعالتری نسبت به گذشته ایفا کرده و در خدمت اقتصاد باشند، گفت: بنابراین درخواست وزیر صنعت، معدن و تجارت برای کاهش نرخ سپردههای قانونی بانکها نزد بانک مرکزی کاملا درست است و باید منابع و تجهیزات بانکها به افزایش تولید، صنعت، توسعه معادن و سایر بخشها اختصاص یابد.
صدرهاشمی با اشاره به اینکه شرایط کافی برای کاهش سپردههای قانونی و باز شدن دست بانکها در تسهیلاتدهی بیشتر مهیا نیست و قبل از آن باید اصلاحات لازم انجام شود، گفت: در حالی که هیچ کدام از حوزه های مختلف اقتصادی در مسیر صحیح حرکت نکرده و اگر قرار باشد بانکها در خدمت آنها باشند به مسیر نادرستی وارد میشوند، دلیلی برای افزایش بیشتر منابع در اختیار آنها نیست.
وی با اشاره به نبود تضمین کافی برای بازگرداندن تسهیلات پرداختی از سوی بانکها گفت: وقتی همین منابع موجود هم به سختی از سوی دریافتکنندگان تسهیلات به بانکها بر میگردد و تضمین و پشتوانه محکمی برای آن نیست، اگر قرار باشد سپردهها نیز آزاد و به آن اضافه شود مطمئنا آمارهای گوناگون معوقات بانکی را از 90 یا 120 هزار میلیارد کنونی تا 200 هزار میلیارد هم پیش میبرد، آن هم در حالی که فقط آمار اعلام میشود، اما راهکاری برای ممانعت از آن مطرح نمیشود.
این کارشناس بانکی توضیح داد: زمانی باید انتظار کاهش نرخ سپرده قانونی از سوی بانک مرکزی داشت که صنعت ما یک صنعت غیررانتی و کشاورزی از وضعیت کنونی خارج شود و معادن با تولید واقعی و تمامی بخشها با ارزش افزوده بالا تولید کنند. در این صورت بازتر شدن دست بانکها برای تسهیلات دهی بلامانع می شود.
صدرهاشمی همچنین نسبت به احتمال تورمزا بودن کاهش نرخ سپرده قانونی تاکید کرد و گفت: اگر قرار است پول آزادشده به سمت بازار دلالی برود، آنگاه کاهش نرخ سپردههای قانونی جز تورمزا بودن اثر دیگری ندارد، اما در صورتی که پول برگشت بانکها به تولید صحیح و سالم و با ارزش افزوده بالا و غیررانتی اختصاص یابد، نه تنها اثر منفی در تورم نخواهد داشت، بلکه با افزایش تولید به کاهش نقدینگی و تورم نیز منجر خواهد شد.
در جلسه هم اندیشی فعالان بازار سرمایه با مسئولان اقتصادی کشور، وزیر صنعت ، معدن و تجارت از نامهنگاری برای کاهش سپرده قانونی بانکها نزد بانک مرکزی خبر داد. وی در نامه ای به رئیس جمهور خواستار کاهش نرخ بهره بانکی و سپرده قانونی بانکها شد.