بانکی دات آی آر: تا به حال به فکر راهاندازی کسب و کار شخصیتان افتادهاید؟ داستان «استارتاپ»ها (Startup)دقیقا از همینجا شروع میشود. در دنیای کسب و کاری امروز استارتاپ یکی از داغترین موضوعهایی است که همه دربارهاش صحبت میکنند. اما استارتاپ واقعا چیست؟ آقای چونگ مدیر عامل یکی از برترین استارتاپهای سال 2013 به نام Homejoy میگوید: «استارتاپ شیوهی مدرنی برای فکر کردن در دنیای تجارت است.» اما مفهومهای ارایه شده برای استارتاپ به همین جا ختم نمیشوند. تعجب نکنید اگر تعداد این مفهوم ها به اندازهی تعداد خود استارتاپها باشد. هر کارآفرین میتواند تعریف مخصوصی از استارتاپ ارایه دهد. استارتاپ تعریف مشخصی ندارد بلکه باید آن را به درستی درک کرد.
فیسبوک، یوتیوب، علیبابا همگی استارتاپهای معروفی هستند. تا به حال فکر کردهاید که این استارتاپها با چه هدفی راه اندازی شدهاند؟ بزرگترین هدف هر استارتاپ هر چند بسیار کوچک باشد، نوآوری است. نوآوری دو جنبه متفاوت دارد. زمانی که شما تکنولوژی موجود را وارد بازارهای جدید میکنید نوآوری افقی اتفاق میافتاد. اما در استارتاپ، ما به دنبال نوآوری عمودی هستیم. ایجاد و تجاری سازی تکنولوژی جدیدی که قبلا وجود نداشته است. یادمان باشد که تکنولوژی در واقع برای راحتتر کردن زندگی انسان است. ما در استارتاپها به دنبال نوآوریای هستیم که باری از دوشمان بردارد و زندگی را برای ما راحتتر کند.
عمر استارتاپ
۱ سال؟ ۳ سال؟ ۵ سال؟ عمر یک استارتاپ واقعا چقدر است. استیو بلنک، نویسندهی کتابهای کسب و کاری، می گوید استارتاپها سن مشخصی ندارند. طبق نظر استیو بلنک، استارتاپها شرکتهای موقتی و کوچکی هستند. این شرکتها به دنبال مدل کسب و کاری تکرارپذیر و مقیاسپذیری هستند. مدل کسب و کار زمانی تکرارپذیر است که بتوان آن را در شرایط مختلف اجرا کرد و نتیجهی یکسانی گرفت. مقیاسپذیر بودن مدل کسب و کار کمی پیچیدهتر است.
مدل کسب و کار مقیاسپذیر ویژگیهای زیر را دارد:
۱- هدفهای کسب و کار همراستا با هدفهای اجتماعی است. در این حالت کسب و کار به سرعت رشد میکند.
۲- سرمایهی کسب و کار توسط سرمایهگذران فرشتهخو و یا شرکتهای خصوصی تامین میشود.
۳- تکنولوژی جدید در قالب محصول یا خدمت طراحی شود. این محصول و یا خدمت باید به حل مشکلی کمک کند.
زمانی که شرکت به مدل کسب و کاری با این ویژگیها رسید دیگر استارتاپ نیست. پاول گراهام موسس (Y Combinator) نظری مشابه استیو بلنک دارد. به نظر گراهام استارتاپ شرکتی است که خیلی سریع رشد میکند. به همین سادگی!
هر کسب و کاری استارتاپ نیست
اگر به تازگی یک رستوران یا کافیشاپ راهاندازی کردهاید به شما تبریک میگوییم. حالا کسب و کاری جدید و مستقل دارید. اما این به این معنی نیست که صاحب استارتاپ شدهاید. خیلی وقتها کسب و کارهای کوچک با استارتاپ اشتباه گرفته میشوند. در حای که دو نهاد کاملا متفاوت هستند.
تفاوتهای استارتاپ و کسب و کارِ کوچک:
۱- سرعت رشد
استارتاپها قرار است به سرعت رشد کنند و به بلوغ برسند. آنها محصول نوآورانهای دارند که قرار است به بخش بزرگی از بازار عرضه شود. این یکی از دلایلی است که بسیاری از استارتاپها تحت وب شکل می گیرند.
در مقابل کسب و کارهای سنتی نه به دنبال رشد سریع هستند و نه بخش بزرگی از بازار. برای بسیاری از کسب و کارها در دست گرفتن بخش کوچکی از بازار و فعالیت طولانی مدت در آن مناسب است.
۲- نحوه تامین سرمایه
سرمایهگذاران فرشته خو و خطر پذیر یا بنگاههای سرمایهگذاری خصوصی بهترین گزینههای پیش روی استارتاپها هستند. کسب و کارهای کوچک بیشتر تمایل دارند سرمایه خود را از طریق وام و قرض تامین کنند.
۳- برنامه برای بازپرداخت سرمایه
حدود ۹۰% استارتاپها شکست میخورند. و سرمایهگذاران هم پس از مدتی پول خود را میخواهند. پس باید برنامهای برای بازپرداخت سرمایه داشته باشید. کسب و کارهای کوچک چون معمولا با سرمایه شخصی یا وام بلندمدت راه اندازی میشوند کمتر با چنین مشکلی مواجه میشوند.
کسب و کار استارتاپی برایتان مناسب است؟
استارتاپها بسیار جذاب هستند. اما این دلیل به تنهایی کافی نیست.در ادامه ویژگیهایی را بیان میکنیم که نشان میدهند شما احتمالا برای راهاندازی استارتاپتان آماده هستید.
۱- با کارتان ازدواج کردهاید
اسم کارآفرین سریالی را شنیدهاید؟ آنها شبانه روز کار می کنند. اگر شما هم میخواهید همهی ایدههایتان را عملی کنید باید بی وقفه تلاش کنید. معمولا استارتاپها برای موفقیت به 3 تا 5 سال زمان نیاز دارند. اگر صبر و حوصله کافی برای اینکار را ندارید شاید استارتاپ کسب و کار مناسبی برای شما نباشد.
۲- بازار بزرگی چشم به راه محصول یا خدمتتان است
بازار خیلی بزرگ برای محصول مساوی است با رشد سریع. اینترنت به راحتی میتواند میلیونها مشتری در اختیارتان بگذارد.
۳- خلاقیت و نوآوری در خونتان است
در دنیای استارتاپها، همه چیز در ایدهها و نوآوری خلاصه میشود. بسیاری از سازمانهای بزرگ به جای نوآوری درون سازمانشان به سراغ استارتاپها میروند. اگر شما خلاق و نوآور هستید، احتمالا استارتاپ از گزینههای کسب و کاری دیگر برایتان مناسبتر است.
استارتاپ یک فرهنگ است. فرهنگی که از شما میخواهد با کمک خلاقیت و نوآوری مشکلات را حل کنید.
منبع: مدیراینفو