آیا میدانستید ۳۳ درصد از مدیران پس از ۹۰ ثانیهی اول دیدار با متقاضیان شغلی برای استخدام کردن یا نکردن آنها تصمیم میگیرند؟ پژوهشهای مختلف نشان میدهد که تأثیر اولیه در مصاحبهی شغلی بهشدت مهم است و اگر مدیریت و وظیفهی استخدام را برعهده دارید باید تلاش کنید روشهای صحیح این مسئله را بهدرستی بیاموزید و بهکار بگیرید.
در شرایط رقابتی امروز تمام شرکتهای بزرگ و موفق به دنبال جذب بهترین و بااستعدادترین نیروها هستند. پس از بررسی رزومهها، مصاحبه شغلی اولین گام برای شناسایی میزان توانایی و علاقهی متقاضی است. به همین دلیل فرایند مصاحبهی شغلی برای گزینش کارکنان جدید بسیار مهم است. در ادامه چند روش برای کمک به جذب نیروهای ارزشمند در فرایند استخدام و مصاحبهی شغلی مطرح شده است. با ما همراه باشید.
۱. جستوجوی ظرفیتها، نه موفقیتهای گذشته
مطالعه و بررسی رزومه، اطلاعات خوبی دربارهی شایستگیها و تواناییهای فرد متقاضی در اختیار میگذارد، اما یادتان باشد که دستاوردهای گذشته به معنای موفقیتهای آینده نیست و نخواهد بود. در هنگام جذب نیروی جدید و بااستعداد بهتر است به دنبال متقاضیانی بگردید که در گذشته در حیطهی موردنظر شما موفق عمل کردهاند.
در جذب نیرو برای استارتاپها و شرکتهای کوچک باید به جذب نیروهایی اقدام کرد که توانایی رشد و تطبیق با محیطهای متغیر را داشته باشند و لازم نیست چندان در جستوجوی رزومه و سوابق آنها باشید. جذب نیروی جوان و تازهنفسی که بااستعداد و باانگیزه است به نفع شما خواهد بود چون ضمن داشتن نیرویی عالی و کارآمد، حقوق و دستمزد کمتری هم پرداخت خواهید کرد.
۲. پرسیدن سؤالات مناسب
زمان مصاحبه و شناسایی نیرو بسیار محدود است. پس باید تلاش کنید در این فرصت کوتاه بهترین گزینهها را شناسایی و انتخاب کنید. هر پرسشی که در مصاحبهی شغلی مطرح میشود باید هدف مشخصی را دنبال کند و معیار مناسبی برای سنجش تواناییهای متناسب با سازمان تلقی شود.
بهعنوان کسی که در سمت مصاحبهکننده است باید به موارد زیر در مورد متقاضیان توجه کنید:
مهارتهای ویژهی شغلی، مهارتهای رهبری و سازمانی، خلاقیت، ذهنیت حل مسئله و ظرفیت انجام کار تحت فشار.
۳. آزمودن عملی متقاضی
راه مناسبِ بررسی مهارتهای متقاضی، سنجش توانایی او برای رتقوفتق مسئلهای موردی و واقعی است. افراد توانا با اندکی راهنمایی چنین مسائلی را حلوفصل میکنند. بسته به اینکه خواهان جذب چه نیرویی هستید، میتوانید از آزمونهای مختلفی برای سنجش متقاضی کمک بگیرید.
برای نمونه اگر در مصاحبهی شغلی به دنبال سنجش میزان توانایی فرد در زمینهی ابراز خلاقیت و تفکر سریع هستید، میتوانید از معماهای پیچیده استفاده کنید. مثلا:
«آقای «الف» ۲۵ اسب دارد و میخواهد ۳ اسبی را که نسبت به بقیه سرعت بیشتری دارند، انتخاب کند. او فقط ۵ مسیر اسبدوانی دارد یعنی فقط میتواند ۵ اسب را همزمان در زمین بدواند و سرعتشان را بررسی کند. کرنومتری هم برای سنجش سرعت همهی اسبها در اختیار ندارد. او با حداقل چند مسابقه میان اسبها میتواند ۳ اسب پرسرعت را بیابد؟»
۴. سنجش پرسشهای متقاضی
زمانی که به پرسیدن سؤالات موردنظر متقاضی اختصاص میدهید، در واقع فرصتی عالی برای سنجش توانایی و استعداد اوست. در این فرصت، فرد باانگیزه نشان میدهد که از قبل برای مصاحبهی شغلی آماده شده است و فقط به پرسیدن سؤالاتی که در اینترنت هم جوابشان معلوم است، اکتفا نمیکند. متقاضی باهوش در این موقعیت سؤالات باز میپرسد که ضمن طرح آنها علاقهمندی خود به شغل و شرکت را نیز نشان بدهد.
پرسشهای هوشمندانه به فرهنگ شرکت، آموزش، چالشهای جاری، چگونگی ارزیابی عملکرد و فرصتهای توسعه و رشد شغلی میپردازند. این مباحث ثابت میکند که متقاضی به فعالیت در محیط موردنظر علاقهمند است و برای پیشبرد اهداف و عملکرد آن سازمان و شرکت گامهای مهمی برخواهد داشت.
۵. مصاحبهی چندباره با متقاضی مناسب
سعی کنید با متقاضی مناسب چندبار مصاحبه کنید. شما در آستانهی اخذ تصمیم مهمی هستید، پس نباید از مصاحبههای چندباره شرمگین شوید. شما قصد دارید فرد مناسبی را انتخاب کنید و باید جدی و بادقت به این مقوله بپردازید.
انتخاب کارمند جدید تنها به انتخاب فردی که وظایف شغلی خود را میشناسد، محدود نمیشود. باید کسی را برگزینید که ضمن داشتن تواناییهای شغلی با فرهنگ سازمانی و کار تیمی شما متناسب باشد. برای آگاهی از نظرات سایر اعضای تیم کاریتان سعی کنید با ۳ متقاضی منتخب و اعضای تیم جلسهای تشکیل بدهید.
وقتی متقاضیان با اعضای تیمتان دیدار کنند، انتخاب فرد مناسبتر از میان آنها سادهتر خواهد شد. برگزاری مصاحبههای شغلی متعدد تاحدودی خستهکننده و البته وقتگیر است اما در هر حال نوعی سرمایهگذاری مهم و ضروری بهشمار میرود. انتخاب فرد شایسته از ابتدا موجب میشود زمان زیادی را برای آینده ذخیره کنید که برای پیشبرد و پیشرفت اهداف کسبوکارتان بسیار مفید خواهد بود.