اوضاع املاكي كه در سال ۸۶ – زمان اوج قيمت مسكن- خريداري شدهاند بعد از دو سال آن هم در شرايطي كه قيمت مسكن در اين مدت حداقل حدود 30 درصد كاهش پيدا كرده، چگونه است؟
تحقيقات نشان ميدهد در حال حاضر مالكان واحدهايي كه سال 86 آنها را خريداري كردهاند و الان قصد فروش دارند، مجبور هستند كمتر از آنچه دو سال پيش هزينه كردهاند، ملكشان را عرضه كنند.در اين ميان افرادي كه دو سال پيش با تصور خريد ملك و فروش آن به قصد سود بيشتر، حالا وارد بازار شدهاند، جز ضرر عايدي ديگري نصيبشان نخواهد شد.
آنچه هماكنون در بازار مسكن اتفاق افتاده جلوگيري از سوداگري و بازگشايي مسير خريدهاي مصرفي است. در غرب تهران مالك يك واحد 62 متري آن را در سال 86 متر مربعي يك ميليون و 500 هزار تومان خريداري كرد و در اين مدت ماهانه 240 هزار تومان قسط وام مسكن ميپرداخته است. اين فرد هفته گذشته بعد از تصفيه حساب با مستاجر ساكن در اين واحد، آن را به قيمت متري يك ميليون و 600 هزار تومان فروخت. مالك واحد مسكوني 62 متري به خبرنگار دنياياقتصاد گفت: اواخر سال گذشته با پيشنهاد متري دو ميليوني از جانب يك خريدار روبهرو بودم، اما با تصور اينكه قيمتها افزايش مييابد، از فروش آن منصرف شدم تا اينكه هفته پيش مجبور شدم زير قيمت دوسال پيش آن را عرضه كنم. مشاوران املاك درباره اوضاع خانههايي كه در سال 86 خريداري شده است ميگويند، بهطور قطع تا ماههاي آتي، ارزش اين واحدها به قيمتهاي سال 86 باز نخواهد گشت.
بيشترين ضرر متوجه خانههاي وامدار
اغلب مشاوران املاک در برخی از مناطق مختلف تهران میزان ضرر خریداران ملک در سال ۸۶ نسبت به سال ۸۸ را نسبتا زیاد اعلام کردند و به خصوص تاکید کردند که خریدارانی که در آن سال با کمک وام، ملکی را خریداری کردند در حال حاضر از دیگران بیشتر ضرر کردند.
صالحی بنگاهداری واقع در خیابان زمزم متضرر اصلی از این افزایش قیمت در سال ۸۶ را مالکانی دانست که با کمک وام خرید مسکن، واحدی را خریداری کردند و حال تصمیم به فروش دارند.
وی گفت: برخی از افراد که در سال ۸۶ بدون کمک وام واحدی را خریداری کردند امروز تنها متضرر قیمت متری هستند؛ یعنی اینکه اگر فردی در آن زمان واحدی را متری یک میلیون و ۱۰۰ هزار تومان خرید، در حال حاضر همان واحد متری ۹۵۰ هزار تومان برای فروش به بازار عرضه ميشود. از طرف دیگر برخی از افراد که با کمک وام واحدی را خریداری کردند، امروز بیشتر از آن دسته دیگر خریداران ضرر کردهاند، زیرا اگر اقساط وام باقی مانده باشد بازار مسکن به اندازه ای کساد است که خریداری از خرید این واحد استقبال نمی کند یا اگر تمام اقساط را مالک پرداخته باشد دیگر نمی تواند با فروش واحد خود مبلغ اقساط را زنده کند.
تورم دوساله را در نظر بگيريد
مشاور املاک دیگری در خیابان ونک در این رابطه اظهار کرد: در سال ۸۶ زمانی که قیمت مسکن اوج گرفت در ابتدا بازار کمی قوت گرفت و ۵۰ درصد افراد واحدی را با قیمت بالا فروختند و در ازاي آن واحد دیگری را با قیمت بالا خریداری کردند، اما ۲۰ تا ۳۰ درصد دیگر خریداران در بازار مسکن توسط وام توانستند خانهدار شوند؛ چراکه در سال 86 معضل وامدهی از سوی بانکها نبود و افراد به راحتی از وام خرید مسکن برخوردار میشدند و امروز آنها سود نکردند؛ بلکه ضرر کردند.
این دسته از خریداران تصور ميکردند حالا که قیمت مسکن با افزایش همراه شده است این روند ادامه پیدا ميکند و آنها با فروش ملک خود با گذشت زمان به علت تورم سالانه سود زیادی خواهند کرد، به همین خاطر برخی از افراد بودند که یک واحد 200 میلیون تومانی را با 50 میلیون تومان نقد، 50 میلیون تومان در رهن و مابقی مبلغ را با پرداخت اقساط ماهانه وام خریداری کردند، اما با رویدادی که برای قیمت مسکن در سال 88 رخ داد آنها نه تنها سود نکردند بلکه ضرر هم کردند.
عبدلی مشاور املاکی در مرکز تهران در پاسخ به پرسش دنیایاقتصاد گفت: اگر بخواهیم روند صعودی و نزولی قیمت مسکن در سال 86 و 88 را مقایسه کنیم باید گفت: قیمت مسکن در سال 86، 4 برابر رشد و در سال 88 یک برابر افت کرد. اگر بخواهیم فروش فعلی واحدهایی که در سال 86 خریداری شدهاند را بررسی کنیم باید گفت که مالک هم ضرر ميکند و هم سود. سود از آن لحاظ که افت قیمت مسکن طی سال گذشته به اندازهای نبوده که بخواهد صعود قیمت در سال 86 را خنثی کند و از آن رو اگر فروشنده بخواهد بنا به قیمت روز بفروشد در مقایسه با سالی که واحد را خریداری کرده است، ضرر خواهد کرد.