سمیعی درباره سامانه نیما اظهار کرد: فرض کنید در یک شهر ماموران راهنمایی و رانندگی تصمیم بگیرند مقرراتی را برای تردد اتومبیل ها از جمله رانندگی با گواهینامه و تردد با نصف ظرفیت وضع کنند.
وی ادامه داد:همچنین پلیس راهنمایی و رانندگی این شهر تردد از تمام معابر را به جزء یک جاده آزاد اعلام کند.فرض کنید اسم جاده ممنوعه شهر «نیما» باشد و دلیل ممنوعیتÂ تردد ازآن هم خطرات احتمالی برای رانندگان مانند ریزش سنگ از کوه اعلام شده باشد.
سمیعی بیان کرد:تصور کنید در این شهر رئیس پلیس جدیدی منصوب شود و تصمیم بگیرد که تمام جاده ها و اتوبان هایی که قبلاً تردد از آنها آزاد بوده را ممنوع اعلام کند و تنها تردد از جاده نیما مجاز باشد در این صورت رانندگانی که دارای گواهینامه بودند و قوانین را رعایت میکردند دیگر این کار را نمیکنند به عنوان مثال به جای سوار کردن کمتر از نصف ظرفیت،دو برابرمسافر سوار کرده و محدودیت سرعت را هم رعایت نمیکنند.
رئیس اسبق کانون صرافان ایرانÂ تصریح کرد:این مثال برای سامانه نیما مصداق دارد.در حال حاضر طبق اساسنامه صرافیها, هیچ صرافی اجازه فعالیت و خرید و فروش ارز به صورت الکترونیکی و مجازی را ندارد. این در صورتی است که در سامانه نیما به اجبار کار به صورت الکترونیکی انجام می شود و این خلاف مقررات بانک مرکزی است.
وی با اشاره به اینکه صرافان غیر رسمی، آزاد هستند هرگونه فعالیتی داشته باشند، گفت:صرافی هایی که با سامانه نیما کار میکنند، اقدام به خرید ارز از کارخانهها و شرکت ها کرده، اما قبل از اینکه ارز به حساب صرافی واریز شود، ریالÂ را به حساب فروشنده واریز میکنند ، که این مصداق پیشخرید ارز است.همانطور که می دانید پیش خرید ارز طبق مقررات بانک مرکزی ممنوع است.
سمیعی گفت:صرافان ارزی را که هنوز به حسابشان واریز نشده دوباره به مشتری می فروشند و پولش را میگیرند.این در حالی است که هنوز ارزی برای فروش ندارند. این مسئله همÂ پیش فروش محسوب شده و خلاف محسوب می شود. همچنین طبق مقررات بانک مرکزی هیچ صرافی حق ندارد بیش از نصف سرمایه ثبتی خودش معامله کند، در حالی که بیشتر معاملات در نیما رقمهای بسیار بالاتر و تا چندین برابر سرمایه های ثبتی صرافان است.
رئیس اسبق کانون صرافان ایران بیان کرد:در واقع سامانه نیما یک جاده ممنوعه است که تنها صرافان مجاز به تردد از آن را دارند.همانطور که گفته شد صرافان غیررسمی میتوانند هر نوع معامله ای را آزادانه انجام دهند و بیشتر معاملات هم توسط آنها انجام می شود. در واقع اگرصرافان غیر رسمی فعالیت نداشته باشند بیشترÂ امور مختل میشود.
وی تصریح کرد:اگر صرافان غیر رسمی بخواهند در سیستم نیما معامله ای انجام دهند, مشمول ممنوعیتهای پایه خواهند شد زیرا با تابلوی ممنوعه جاده نیما رو به می شوند و باید مطیع قانون باشند که دست روی دست بگذارد، هزینه ها را بپردازند و خود را از درآمد و مردم را از سرویس و خدمات محروم کنند.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان