اصل ۴۴ سه ساله شد

۱۴شرکت بزرگ دولتي از زمان ابلاغ بند ج اصل ۴۴ قانون اساسي در تير ۸۵ بخشي از سهام خود را در بورس اوراق بهادار تهران عرضه کرده اند.

خصوصي ‌سازي شرکت‌ هاي دولتي در اين مدت موجب شد تا حجم و ارزش معاملات در بازار سهام به طور چشمگيري افزايش پيدا کند .

به اختصار روزشماري از دستاوردهاي اصل ۴۴ ارايه مي شود:

 صنايع ملي مس ايران

۱۵ بهمن ۸۵ نخستين شرکت دولتي در راستاي اجراي اصل ۴۴ در تالار بورس اوراق بهادار تهران عرضه شد تا تجربه اي جديد در بازار سرمايه ايران شکل بگيرد.
در اين روز ؛۱۷۴ ميليون سهم ( ۳ درصد ) از سهام اين شرکت با نماد ” فملي” عرضه شد و هر سهم با قيمت ۳۷۷۸ ريال به فروش رفت.
اين تعداد سهام را ۱۷۲ متضاضي، خريداري کردند، پس از اين عرضه، بلوک هاي ۵ درصدي شرکت صنايع ملي مس ايران به تدريج در بازار عرضه شد که با استقبال سهام ­داران روبرو شد.

فولاد مبارکه اصفهان

فولاد مبارکه اصفهان با ورود به بازار سهام نام بزرگ‌ترين شرکت بورس را با خود يدک مي کشيد، اين شرکت که 21 اسفند 85 در بورس اوراق بهادار عرضه شد، 10 درصد از ارزش بازار آن روز بورس را در اختيار خود داشت و با سرمايه­اي معادل 15 تريليون ريال وارد بورس شد.
نماد اين شرکت با قيمت ۱۹۰۰ ريال در تابلوي بورس اوراق بهادار وارد شد، ارزش بازاري فولاد در روز نخست عرضه به سه هزار ميليارد تومان رسيد و در مدت عرضه اين سهم، ارزش بازارسهام نخستين بار از مرز ۴۰ هزار ميليارد تومان گذشت .
فولاد مبارکه پس از مدت کوتاهي سود مناسبي را ميان سهام داران خود تقسيم کرد و با افزايش قيمت هاي جهاني فلزات در سال ۸۷ روند رو به رشدي را تجربه کرد.

 آلومينيوم ايران

آلومينيوم ايران با نماد ” ايرالکو” سومين شرکتي بود که سازمان خصوصي سازي در راستاي اجراي سياست هاي اصل ۴۴ در ۲۱ خرداد ۱۳۸۶ اقدام به عرضه سهام آن در بورس اوراق بهادار کرد.
هشت ميليون و ۲۵۰ هزار سهم از سهام اين شرکت در اين روز با قيمت هر سهم ۱۲۰۰ ريال عرضه شد ، حجم عرضه کمتر از ۱۰ ميليارد تومان بود اما موجب رشد ۳۴ واحدي شاخص شد و خريداران اميدوار بودند نزديکي برپايي مجمع سالانه و تقسيم ۲۰۰ تومان سود به ازاي هر سهم و تجربه افزايش قيمت‌هاي قبلي آنان را در کوتاه‌مدت به سود قابل‌توجهي برساند.
بعد از عرضه سهام ايرالکو بلوک ۲۰ درصدي اين شرکت نيز در مراحل بعدي واگذار شد.

فولاد خوزستان

فولاد خوزستان يکي ديگر از شرکت هاي فولادي ۱۶ مرداد ۸۶ وارد بورس اوراق بهادار شد، اين شرکت به همراه فولاد مبارکه و ملي مس در جمع ۱۱ شرکت بزرگ بورس قرار گرفت و با اين اتفاق سه شرکت مشمول اصل ۴۴ در مجموع ۲۳ درصد از ارزش بازار سهام را در اختيار گرفتند.
در اين روز بيش از ۱۰۰ ميليون سهم فولاد خوزستان به ۳۲۹ خريدار فروخته شد.
رقابت براي خريد ۵ درصد از سهام ( معادل ۱۰۹ ميليون و ۴۰۰ هزار سهم) فولاد خوزستان موجب شد تا اين تعداد از سهام شرگت فولاد خوزستان با قيمت ۳۳۵ تومان به فروش برسد.
جذاب ترين نکته در عرضه سهام فولاد خوزستان حضور يک سهام دار حقيقي به نام محمد جابريان بود که بلوک ۳۰ و نيم درصدي اين شرکت را خريداري کرد.
وي که مدير عامل مجتمع فولاد آرين بود توانست در يک رقابت ۹ روزه در ۹ تير ۸۷ بلوک ۳۰ درصدي فولاد خوزستان را با ارزش معادل ۱۳۶۰ ميليارد تومان خريداري کند.

 مديريت پروژه‌هاي نيروگاهي ايران

چهارم شهريور۸۶ بورس شاهد عرضه ۳۸۰ ميليون و ۸۰۰ هزار سهم ( معادل ۵ درصد) از سهام شرکت مديريت پروژه هاي نيروگاهي ايران با نماد” رمپنا ” و با ميانگين قيمت ۱۳۵۲ ريال بود.

 فولاد خراسان

هشتم آبان ۸۶ سهام شرکت مجتمع فولاد خراسان با ميانگين قيمت ۳۸۱۹ ريال در بورس اوراق بهادار تهران عرضه شد.
در اين عرضه ۱۵۱ ميليون سهم ، معادل ۱۵ و يک دهم درصد از سهام شرکت فولاد خراسان در ۴۳۰ ايستگاه معاملاتي عرضه شد. اما از آنجا که سهميه هر کارگزار ۴۰۰ هزار سهم پيش بيني شده بود و برخي از کارگزاري ها بيش از سهميه خود خريداري کردند؛ از همين رو اضافه خريدها باطل شد و در مجموع ۱۴۹ ميليون و ۸۰۰ هزار سهم به ارزش ۵۷۲ ميليارد ريال فروخته شد.

 پتروشيمي فن‌آوران

در ۱۴ بهمن ۸۶ ، سهام پتروشيمي فن آوران به عنوان نخستين شرکت از زيرمجموعه وزارت نفت به بخش خصوصي واگذار شد.
۴۷ ميليون و ۵۰۰ هزار سهم (معادل ۵ درصد) از سهام پتروشيمي فن آوران نخستين بار پس از پذيرش و درج نام اين شرکت در ۴۴۰ ايستگاه معاملاتي عرضه شد.

 سيمان کردستان

۲۰ ميليون و۲۸۰ هزار سهم (معادل ۱۲ و نيم درصد) از سهام شرکت سيمان کردستان ششم مرداد ۸۷ نخستين بار پس از پذيرش و درج نام در فهرست شرکت هاي پذيرفته شده بورس اوراق بهادار تهران در نماد ” سکرد ” و در تابلوي فرعي بازار اول به قيمت ميانگين هر سهم ۸۰۰۷ ريال عرضه شد.
۴۳۵۰ نفر سهام اين شرکت سيمان را خريداري کردند که بر اساس آمار ۱۱۴ شخص حقوقي و ۴۲۳۶ شخص حقيقي بودند.
در مجموع سهم اشخاص حقوقي در عرضه اوليه سهام سيمان کردستان ۲۵ درصد و سهم اشخاص حقيقي ۷۵ درصد از کل حجم خريد بوده است.
نام شرکت سيمان کردستان (سهامي عام) به عنوان چهارصد و چهل و چهارمين شرکت پذيرفته ‌شده در بورس، اواخر اردبيهشت امسال در فهرست بازار دوم درج شد.

کشتيراني جمهوري اسلامي ايران

۱۱۸ ميليون و ۶۶۸ هزار سهم شرکت کشتيراني با قيمت هر سهم ۲۵۰ تومان و به ارزش ۲۹ميليارد و ۷۰۰ ميليون تومان در ۲۹ ارديبهشت ۸۷ به فروش رسيد.

پالايشگاه نفت اصفهان

۹ تير ۸۷ بازار سهام شاهد حضور تعداد ۲۰۸ ميليون و ۱۱۲ هزار و ۹۰۵ سهم معادل ( ۵درصد از سهام شرکت پالايشگاه نفت اصفهان ) در بورس اوراق بهادار تهران بود.
سهام اين شرکت نخستين بار پس از پذيرش و درج نام شرکت در فهرست شرکت‌هاي پذيرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در تابلوي اصلي بازار اول و در نماد (شپنا) عرضه و قيمت 580 تومان بر اي آن کشف شد.
عرضه ۵ درصدي سهام پالايشگاه اصفهان از ۴۴۰ ايستگاه معاملاتي سراسر کشور صورت گرفت و در مجموع۲۰۸ ميليون و ۱۱۲ هزار و ۹۰۵ سهم در تابلوي اصلي بازار اول بورس عرضه شد.

مخابرات

۱۹ مرداد ۸۷ يک صنعت جديد به بورس اوراق بهادار اضافه شد. در اين روز دو ميليارد و ۲۳۰ ميليون سهم از سهام مخابرات ، با کشف قيمت ۱۵۰ تومان به فروش رسيد.
ارزش ۵ درصد از سهام عرضه شده با قيمت ۱۵۰ توماني به ۳۴۳ ميليارد و ۹۵۰ ميليون تومان رسيد و از مجموع سهام خريداري شده، ۸۷۰ ميليون سهم (معادل ۳۹ درصد)، را ۱۶ هزار و ۴۸۰ سهامدار حقيقي و ۱۳۶۰ ميليون سهم معادل ۶۱ درصد را ۲۷۹ سهامدار حقوقي خريداري کردند.
کل پرداخت هاي سهامداران حقيقي ۱۳۰۶ ميليارد ريال بود و حداقل تعداد سهام خريداري شده ۱۰۰۰ سهم و حداکثر آن ۷ ميليون و ۳۲۶ هزار سهم بود.
سهامداران حقوقي نيز ۲۰۴۰ ميليارد ريال سهم خريداري کردند که حداقل تعداد سهام خريداري شده ۱۹۸۰ سهم و حداکثر تعداد سهام ۱۱۴ ميليون سهم است .

بانک ملت

۳۰ بهمن ۸۷ نخستين بانک دولتي مشمول اصل ۴۴ قدم به تالار شيشه اي بورس گذاشت، بانک ملت در زمستان ۸۷ وارد بورس اوراق بهادار شد تا سهام داران هر سهم اين شرکت را با قيمت ۱۰۵ تومان خريداري کنند.
پس از آن دو بلوک ۵ درصدي ( در مجموع يک ميليارد و ۳۱۰ ميليون سهم) از سهام بانک ملت در بازار اول بورس اوراق بهادار عرضه شد.
بلوک اول سهام اين بانک به قيمت هر سهم ۱۳۲۹ ريال به فروش رسيد و بلوک دوم ۵ درصدي از سهام اين بانک هم به قيمت ۱۳۳۸ ريال مورد معامله قرار گرفت.
اين دو بلوک به ارزش بيش از ۱۷۴۶ ميليارد ريال،‌ به صورت يکجا و نقد در بازار اول واگذار شد.

 بانک تجارت

سهام بانک تجارت با نماد (وتجارت) در ۲۸ ارديبهشت وارد بورس اوراق بهادار شد تا نام دومين بانک دولتي نيز بر تابلوي بورس اوراق بهادار خودنمايي کند.
بانک تجارت به تنهايي بيش از يک ميليارد دلار به ارزش بورس اضافه کرد.
پيش از اين ۴۰ درصد از سهام بانک تجارت به سهام عدالت واگذار شده بود و ۲۰ درصد از سهام نيز امسال از طريق بورس به مردم واگذار مي شود.
در ابتدا قرار بود تا ۵ درصد (۵۲۱ ميليون و ۸۶۹ هزار سهم) از سهام بانک تجارت در بازار سهام واگذار شود و سهميه هر ايستگاه معاملاتي شرکت هاي کارگزاري يک ميليون و ۲۰۰ هزار سهم تعيين شده بود که با توجه به رقابت خريداران و کشش بازار ، سازمان خصوصي سازي ميزان عرضه سهام را به ۶ درصد افزايش داد.
بنابراين تعداد ۶۲۶ ميليون و ۱۸۳ هزار سهم (۶ درصد) به ارزش ۷۵۴ ميليارد ريال در بورس اوراق بهادار عرضه شد.
۵ درصد (۵۲۱ ميليون و ۸۶۹ هزار سهم) از سهام اين بانک به قيمت هر سهم ۱۲۰ تومان و يک درصد مازاد به قيمت هر سهم ۱۲۳ تومان خريداري شد.
بانک تجارت با سرمايه بيش از ۱۰ ميليارد و۴۳۷ ميليون ريال به عنوان چهارصد و چهل و نهمين شرکت در نماد «وتجارت» در بورس پذيرفته شده است.

 بانک صادرات

با عرضه ۶ درصد ( يک ميليارد و ۸ ميليون و ۱۸۰ هزار سهم) از سهام بانک تجارت و کشف قيمت ۱۰۰۱ ريالي هر سهم، سومين بانک‌ مشمول اصل 44 و حاضر در بورس با ارزش روز 16 هزار و 819 ميليارد و 803 ميليون ريال، سومين شرکت بزرگ بورس شناخته شد و بيش از 3 درصد از ارزش کل 54 ميليارد دلاري بورس ايران را به خود جذب کرد.
عرضه شش دقيقه‌اي 6 درصد از سهام بانک صادرات موجب افزايش 1680 ميليارد توماني ارزش بازار و رسيدن آن به 54 هزار و 400 ميليارد تومان در اين روز شد.
در حال حاضر صنعت بانکداري کشور ۱۳ و شش دهم درصد ارزش بورس اوراق بهادار تهران را در اختيار دارد.

واگذاري‌ها ادامه دارد

اين در حالي است که شرکت‌هاي بزرگ ديگري از جمله صنعت بيمه شامل بيمه‌هاي البرز، دانا و آسيا،‌ شرکت هواپيمايي جمهوري اسلامي ايران،‌ تعدادي از پالايشگاه‌ها و پست بانک در حال آماده سازي و تطبيق با شرايط و قوانين اوراق بهادار و ارزيابي و قيمت‌گذاري مناسب توسط دست اندرکاران سازمان خصوصي‌سازي بوده و در صف عرضه سهام حضور دارند که به زودي اين امر محقق مي‌شود.

منبع: جام جم آنلاین

به اشتراک بگذارید
فریناز مختاری
فریناز مختاری
مقاله‌ها: 35594

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *