مهندسی سرامیک
وقتی صحبت از مهندسی موادمیشود، دو علم شیمی و فیزیک اهمیت ویژهای پیدا میکند. چرا که بررسی خواص مواد بدون آشنایی با این دو علم امکانپذیر نمیباشد.
همچنین دانشجوی این رشته علاوه بر فیزیک و شیمی باید از دانش ریاضی اطلاعات کافی داشته و قدرت تجزیه و تحلیل خوبی داشته باشد.
آشنایی با زبان انگلیسی در تمام رشتههای مهندسی ضروری است. اما در مهندسی سرامیک این ضرورت بیشتر احساس میشود چرا که این رشته نسبتا جدید میباشد و در نتیجه کتابهای علمی آن کمتر به زبان فارسی ترجمه شده است.
مهندسي مواد و متالوژي
دكتر منصور سلطانيه، عضو هيأت علمي دانشكده «مهندسي مواد و متالورژي» دانشگاه علم و صنعت ايران در معرفي اين رشته مي گويند: مهندسي مواد يكي از رشته هاي مهندسي است كه به درستي لقب مادر رشته هاي مهندسي را به خود اختصاص داده است. به جرأت مي توان گفت: كه اكثريت قريب به اتفاق مصنوعات بشري كه در اطراف مي بينيم، حاصل تلاش مهندسان مواد است. اگر به اتومبيل، قطار و هواپيما توجه كنيم، قسمتهاي اصلي آنها مثل بدنه، شيشه و موتور از مواد تشكيل شده است و به طور كلي تحولاتي كه در عرصه علم و صنعت صورت گرفته، به طور مستقيم يا غيرمستقيم حاصل تلاش و پيشرفت در اين رشته مهندسي است. بنابراين، در طراحي و ساخت تقريباً تمام مصنوعات بشري در تيم طراحي يا ساخت، در كنار مهندسان برق، مكانيك، شيمي، عمران و صنايع حضور مهندسان مواد الزامي و غيرقابل اجتناب است، اين رشته در مقطع كارشناسي در سه گرايش متالوژي استخراجي، متالوژي صنعتي و سراميك دانشجو مي پذيرد.
در مورد كاربرد رشته مهندسي مواد و متالوژي بايد گفت: به دليل كاربرد وسيع مواد و بخصوص فلزات در ساخت همه قطعات صنعتي مي توان به زمينه اشتغال دانش آموختگان اين رشته در صنايع گوناگون پي برد. در بخش دولتي، شركتها و كارخانه هاي بزرگ نظير توليد فولاد، ذوب آهن، صنايع خودروسازي، صنايع هوا- فضا، صنايع نظامي و صنعت نفت، پتروشيمي و… در بخش خصوصي اكثر كارخانه هاي توليد قطعات صنعتي بخصوص در صنايع خودروسازي، ساختمان سازي، معادن و صنعت سيمان مي توانند زمينه هاي جذب دانش آموختگان اين رشته را فراهم آورند.
البته، در بخش گرايش سراميك كه يكي از زيرمجموعه هاي رشته مهندسي مواد است، از لحاظ بازار كار مي توان گفت: با توجه به رشد قابل توجهي كه اين صنعت در ايران داشته و دارد، بازار كار مناسبي را مي توان براي آن متصور شد. هر چند با ظرفيت قابل ملاحظه اي كه سالانه در اين رشته جذب دانشگاهها مي شوند، تا حدودي از قطعيت اين سخن كاسته مي شود و كشور ما داراي خلاءهاي بسياري براي محصولات و شاخه هاي جديد و نوين سراميكي است، اما همگام با توسعه همه جانبه كشور، نياز فراواني به مهندسان و دانشمندان تحصيلكرده در اين رشته وجود خواهد داشت و هر فرد متخصص با دارا بودن جديت، اعتماد به نفس و پشتكار، مي تواند بازار كار مناسبي براي خود پديد آورد.