۴۰ میلیون نفر همچنان کار نمی‌کنند

بیکاری زنان همچنان ۲ برابر مردان و شرایط اشتغال مردان بهتر از زنان شده است، از سویی در فاصله بهار تا تابستان امسال با وجود کاهش ۲۷۰هزارنفری تعداد بیکاران، ۳۰ هزارنفر نیز بر جمعیت غیرفعال افزوده شد.

۱۱۹ هزارنفر در نیمه اول امسال دوباره تصمیم به جستجوی شغل گرفتند که نشانه ای از افزایش امید به کار در ایران و یا بدتر شدن اوضاع اقتصادی مردم است؛ جمعیت اصلی بیکار کشور نیز همچنان زیر ۳۰ سال است که نشان دهنده ادامه وضعیت نامناسب بازار کار تا سال های آینده خواهد بود.

تحلیل جدیدترین آمارها و ارقام مربوط به وضعیت بازار کار ایران که از سوی مرکز آمار ارائه شده نشان می دهد که با وجود بهبود یک دهم درصدی نرخ مشارکت اقتصادی، اما بر تعداد جمعیت فعال کشور در نیمه اول امسال تنها ۱۱۹ هزار و ۶۵۷ نفر افزوده شده است.

هرچند دولت به تازگی گزارشی از رشد ۴.۶ درصدی اقتصاد ارائه کرده، اما تاثیرات چندانی از روند رو به بهبود اقتصاد کشور در بازار کار نمایان نیست و سایه رکود همچنان بر سر این بازار خودنمایی می کند. مقامات دولت تدبیر و امید در پاسخ به این ابهام می گویند آثار مثبت شدن نرخ رشد اقتصادی به فوریت در بازار کار مشخص نخواهد شد.

در عین حال، گزارش مرکز آمار می گوید تعداد جمعیت فعال کشور از ۲۳ میلیون و ۶۳۷ هزار و ۳۰۹ نفر در بهار امسال به ۲۳ میلیون و ۷۵۶ هزار و ۹۶۶ نفر در تابستان رسیده است که رشد ۱۱۹ هزارنفری را نشان می دهد. کارشناسان افزایش جمعیت فعال کشور را نشانه هایی از بهتر شدن امید به یافتن شغل در کشور تعبیر می کنند؛ از اینرو تعداد بیشتری از بیکاران غیرفعال برای انجام فعالیتی در اقتصاد، وارد چرخه فعالیت شده اند.

امید به کار در ایران بهتر شد؟

نکته حائز اهمیت دیگر درباره حال و روز فعلی بازار کار کشور، نرخ بیکاری زنان است که همچنان بیش از ۲ برابر مردان مانده است. در تابستان امسال نرخ بیکاری عمومی مردان ۷.۹ درصد و نرخ بیکاری زنان جویای شغل نیز ۱۸ درصد بوده است.

طی تابستان امسال حدود ۲۳ میلیون و ۷۵۷ هزارنفر از مردم کشور جزو جمعیت فعال اقتصادی قرار گرفته اند، اما از جمعیت ۶۳ میلیون و ۸۶۲ هزار و ۸۱۱ نفری که در سن کار قرار دارند، ۴۰ میلیون و ۱۰۵ هزار و ۸۴۵ نفر همچنان بدون هرگونه فعالیتی هستند و به اصطلاح کار نمی کنند و نقشی در جریان اقتصادی کشور ندارند.

تعداد جمعیت افرادی که در بهار امسال کار نمی کردند ۴۰ میلیون و ۷۵ هزار و ۱۱۴ نفر بوده که نشان دهنده افزایش ۳۰ هزار و ۷۳۱ نفری جمعیت افراد فاقد فعالیت اقتصادی در تابستان نسبت به بهار است. بنابراین در فاصله فصل اول تا دوم امسال، ۳۰ هزار نفر دیگر نیز به جمع افرادی پیوستند که کار نمی کنند و جمعیت این گروه بزرگ به ۴۰ میلیون و ۱۰۵ هزارنفر بالغ شد.

با وجود کاهش ۹ دهم درصدی نرخ بیکاری عمومی کشور، نرخ بیکاری زنان ۱۵ تا ۲۴ ساله از ۴۳.۴ درصد بهار به ۴۳.۶ درصد افزایش یافت. با این حال، شرایط جستجوی شغل برای مردان اندکی بهتر شده و نرخ بیکاری این گروه از ۲۱ درصد بهار به ۱۹.۱ درصد در تابستان کاهش یافته است.

زنان ۲ برابر مردان برای یافتن شغل مشکل دارند

وضعیت در بخش بیکاری مردان و زنان ۱۵ تا ۲۹ ساله اندکی بهتر است به نحوی که نرخ بیکاری مردان در این گروه سنی از ۱۷.۹ بهار به ۱۶.۳ درصد و نرخ بیکاری زنان نیز از ۴۱.۶ درصد به ۳۸.۹ درصد کاهش یافته است. به صورت کلی، یک میلیون و ۴۵۰ هزارنفر از مجموع بیکاران مطلق کشور در این گروه سنی قرار دارند که نشان دهنده ادامه انباشت بیکاری در گروه سنی زیر ۳۰ سال است.

مشارکت مردان نسبت به زنان در اقتصاد افزایش یافت و از ۶۲ درصد بهار امسال به ۶۲.۷ درصد در تابستان رسید؛ با این حال، وضعیت مشارکت زنان در اقتصاد بدتر شده به نحوی که نرخ مشارکت ۱۲.۲ درصدی بهار به ۱۱.۷ درصد در تابستان کاهش یافت.

در حالی که واکنش های مقامات دولتی درباره نامشخص بودن تاثیر رشد اقتصادی در بازار کار همچنان ادامه دارد، محمدباقر نوبخت در اینباره گفت: من آمار دقیق را ندارم اما تغییر قابل ملاحظه‌ای در اشتغال انجام نشده است.

به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از مهر، سخنگوی دولت افزود: عده ای فکر می‌کنند زمانی که رشد اقتصادی افزایش پیدا می کند، شغل هم باید ایجاد شود و این حرف از نظر اقتصادی هم درست است و هم غلط، چرا که اگر همه عوامل تولید مانند سرمایه و منابع طبیعی در حال ظرفیت کامل بود می توانستیم توقع افزایش اشتغال نیز داشته باشیم.

نوبخت تاکید کرد: قوانین و مقررات کشور ما اجازه نمی‌دهد که در دوران رکود کارفرمایان، کارگران مازاد را اخراج کنند؛ بنابراین آمار اشتغال در مقایسه زمان رکود با خروج از آن تغییر چندانی پیدا نمی‌کند.

جدول وضعیت نرخ مشارکت – تعداد شاغلان و افراد غیرفعال کشور از ۸۴ تا تابستان ۹۳

تعدادبیکاران

(میلیون‌نفر)

جمعیت‌غیرفعال

(میلیون‌نفر)

جمعیت‌فعال

(میلیون‌نفر)

نرخ‌مشارکت‌اقتصادی

(درصد)

سال
۲.۶ ۳۳.۳ ۲۳.۲ ۴۱ ۱۳۸۴
۲.۶ ۳۴.۵ ۲۳.۴ ۴۰.۴ ۱۳۸۵
۲.۵ ۳۵.۵ ۲۳.۵ ۳۹.۸ ۱۳۸۶
۲.۴ ۳۷.۲ ۲۲.۸ ۳۸ ۱۳۸۷
۲.۸ ۳۷.۳ ۲۳.۸ ۳۸.۹ ۱۳۸۸
۳.۲ ۳۸.۳ ۲۳.۸ ۳۸.۳ ۱۳۸۹
۲.۸ ۳۹.۸ ۲۳.۳ ۳۶.۹ ۱۳۹۰
۲.۹ ۳۹.۸ ۲۴.۱ ۳۷.۷ ۱۳۹۱
۲.۵ ۳۹.۵ ۲۳.۸ ۳۷.۶ ۱۳۹۲
۲.۵ ۴۰ ۲۳.۶ ۳۷.۱ بهار۹۳
۲.۲ ۴۰.۱ ۲۳.۷ ۳۷.۲ تابستان۹۳

اخبار منتخب بانکی دات آی آر:

================

 

به اشتراک بگذارید
فریناز مختاری
فریناز مختاری
مقاله‌ها: 35584

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *