سومین جهش بزرگ بورس در سال ۹۳ با رشد ۱۲۶۷ واحدی نماگر اصلی بازار در روز گذشته و صعود پرقدرت آن به نیمه محدوده ۷۳ هزار واحدی به ثبت رسید تا هرچه بیشتر روزهای بهاری بورس در فصل پاییز را برای سرمایهگذاران شاهد باشیم. در پی رشد کم سابقه ۷۵/۱ درصدی شاخص کل در سال جاری، نه تنها مقاومت پرقدرت در محدوده ۷۲ هزار و ۴۰۰ واحدی شکسته شد، بلکه این نماگر توانست پس از گذشت حدود ۳ ماه رشدی فراتر از هزار واحد را تجربه کند و با جهشی بزرگ در محدوده ۷۳ هزار و ۵۴۸ واحدی آرام بگیرد و در نهایت سومین صعود پرقدرت شاخص را به ثبت برساند.
رشد مشابه روز گذشته را در سال ۹۳ پیشتر در تاریخهای ششم اردیبهشت ماه و ۱۴ تیر ماه سال جاری شاهد بودهایم که البته در این دو تاریخ شاخص صعود بیشتری را تجربه کرده بود بهطوریکه دماسنج بازار در این دو تاریخ به ترتیب با ۸۷/۱ و ۸۱/۱ درصد رشد روبهرو شده بود. به گزارش «دنیای اقتصاد»، با احتساب رشد روز گذشته در بورس، زیان بازار از ابتدای سال تا کنون به ۹/۶ درصد کاهش یافته و نکته قابل توجه در این میان هم سطح بودن محدوده شاخص با مدت مشابه سال قبل است، بهطوریکه در ۲۸ مهر سال گذشته نیز دماسنج بازار سرمایه در محدوده ۷۳ هزار و ۵۰۰ واحدی قرار داشته است. از سوی دیگر ارزش و حجم کل معاملات نیز رکوردشکن بود؛ بهطوریکه در مجموع، بازار روز گذشته حدود ۸۵۸ میلیون سهم و حق تقدم به ارزش ۲ هزار و ۴۷۴ میلیارد ريال دادوستد شد که در مقایسه با روز یکشنبه به ترتیب ۵۹ و ۶۵ درصد رشد را تجربه کرده و در مقایسه با یک ماه گذشته نیز به ترتیب ۱۴۷ و ۱۵۰ درصد رشد داشته است، در نهایت با احتساب رشدهای روز گذشته ارزش بازار نیز به بیش از ۳۲۹ هزار میلیارد تومان افزایش یافت.
کارشناسان بازار معتقدند در راستای رشد روز گذشته بازار دو سناریو وجود دارد؛ عدهای معتقدند که این حرکت مثبت بازار با رشد دیروز آرام آرام آغاز شده و به تدریج با حضور دسته جمعی صنایع و شرکتهای مختلف قوت خواهد گرفت و عدهای دیگر رشد دیروز را هیجانی میدانند که به تدریج از شدت آن کاسته خواهد شد و به روندی متعادل باز میگردد، اما در مجموع میتوان گفت این رشد شروعی برای ورود قیمتها و شاخصها به مدار صعودی و جبران زیان ماههای گذشته سهامداران است.
به عقیده کارشناسان بازار روند صعودی شکل گرفته ناشی از خوشبینی نسبت به آینده مذاکرات، گزارشهای مثبت ۶ ماهه و امکان تحقق بودجههای شرکتها و کف منطقی قیمت سهام با توجه به افتهای پیاپی را عوامل حرکت مثبت بازار میدانند و معتقدند در صورت تحقق خوشبینیهای ایجاد شده و ورود پولهای جدید از سوی حقوقیها و حقیقیها و همچنین ارزنده بودن قیمتهای فعلی و کاهش ریسک صنایع، بازار به مسیر صعودی خود ادامه خواهد داد.
افزایش امیدواریها
یکی از فعالان بازار سرمایه در گفتوگو با «دنیای اقتصاد»، اصلیترین عامل جهش دیروز را ایجاد امیدواری نسبت به اقتصاد و آینده بازار سرمایه عنوان کرد و گفت: در حال حاضر مولفههای اصلی اقتصاد تغییر خاصی نداشته که منجر به رشد چشمگیر در بازار سرمایه شود، بلکه انتظار به بهبود باعث ترغیب به خرید و دادوستد سهام در میان سرمایهگذاران شده است.
وی ادامه داد: از سوی دیگر با توجه به حاکمیت افت و وجود رکود و عدم رونق در ۱۰ ماه گذشته، بازار مستعد رشد است، اما رشد دیروز بیشتر تحت تاثیر عوامل روانی و امیدواریها بوده نه عوامل بنیادی. بنا به عقیده این فعال بازار سرمایه، مولفههای اقتصادی به راحتی نمیتوانند بهبود یابند و تغییر آنها منوط به زمان و برنامهریزی بلندمدت است. وی مصاحبه مسوولان نظام را طی روزهای اخیر درباره کاهش نرخ بهره بانکی از دیگر عواملی دانست که کمک شایانی به رشد بورس داشته است.
ورود نقدینگی جدید باعث تقویت بازار سهام شده است
در این راستا مدیر نظارت بر بورسها و بازارهای سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: ثبات در شاخص و قیمتها طی هفتههای گذشته در روند اعتمادسازی سهامداران و علاقهمندان به سرمایهگذاری در بورس اثر مثبتی داشته و این استنباط که نقدینگیهای جدید با روند آرام، اما مداوم درحال ورود به بازار است، مورد توجه اکثر سرمایهگذاران قرار دارد.
محمودرضا خواجهنصیری با بیان مطلب فوق گفت: روند با ثبات و کمنوسان از اوایل شهریورماه شروع شد و در حقیقت از آن زمان تاکنون بازار باثبات بوده است. وی که با «سنا» گفتوگو کرده در ادامه افزود: ثبات بیش از هر عامل دیگری باعث اعتمادسازی بین سهامداران میشود و وقتی این ثبات بیش از یک ماه طول کشید، عرضهها کم و تقاضاها بیشتر شد. همچنین برخی شرکتها نیز که با اخبار مثبتی همراه بودند با رشد قیمت روبهرو شدند و به این ترتیب تقاضای بازار افزایش یافته است.
این مقام مسوول درباره افزایش ارزش روزانه معاملات گفت: طی هفتههای گذشته حجم و ارزش معاملات خرد با روند ملایمی در حال افزایش بوده است و تغییر جهت بازار از سیکل منفی به مثبت کمنوسان از جمله نشانههای این ادعا است. خواجهنصیری تصریح کرد: بر اساس اعلام برخی فعالان بازار ورود نقدینگی جدید در بازار دیده میشود که این امر باعث تقویت بازار و رونق بیشتر معاملات میشود.
وی درباره اثر عوامل سیاسی و اقتصادی در بازار خاطرنشان کرد: هم اکنون دو فاکتور اساسی و اثرگذار در بازار وجود دارد. یک عامل بیرونی که معطوف به مذاکرات هستهای است و عامل درونی، تغییر شرایط رکودی حاکم بر کشور است.
مدیر نظارت بر بورسها و بازارهای سازمان بورس ادامه داد: مذاکرات هستهای از چند جنبه بر بازار اثرگذار است. از طرفی اثری که بر نرخ قیمتها و بالطبع ارزها دارد و از طرفی، فضای امنیت سرمایهگذاری را بالا میبرد. خواجهنصیری به ورود سرمایهگذاریهای خارجی بعد از توافق هستهای اشاره کرد و گفت: سرمایهگذاران خارجی در انتظار توافق هستهای برای ورود به بازار سرمایه ایران هستند. وی به ضرورت خروج کشور از رکود پرداخت و تصریح کرد: جریان رکودی اقتصاد به دلیل کنترل تورم در حال ترمیم است. یکی از نشانههای آن هم در صورتهای مالی شرکتهای بورس دیده میشود.
بورس بهعنوان گلچین صنایع برتر کشور در گزارشهای ۶ ماهه نشان میدهد که شرکتها با وجود مشکلات فراوان، گامهای موثری برای خروج از رکود برداشتهاند.
در بازار چه گذشت؟
در جریان معاملات دیروز حدود ۸۶ درصد از نمادهای معامله شده در بورس و فرابورس با نوسان مثبت دنبال شدند، همچنین تمام شاخصهای بورس با افزایش روبهرو شدند بهطوری که شاخص بازار اول ۹۸۵ واحد، بازار دوم ۲۱۵۶ واحد، صنعت ۱۰۴۲ واحد، ۳۰ شرکت بزرگ ۵۹ واحد و آزاد شناور ۱۶۳۲ واحد رشد را تجربه کردند. همچنین روز گذشته در حالی اکثر شرکتها با صف خرید سنگین و ورود حقیقیها همراه بودند که نگاهی به روند معاملات نشان میدهد حقوقیها مایلند بیشتر عرضه کنند؛ در حالی این اتفاق رخ میدهد که اکثر شرکتهای حقوقی بر حمایت از بازار تاکید دارند و این رفتار در فروش سهام خودرویی و سیمانی به چشم میخورد.
در جریان معاملات دیروز فولاد مبارکه اصفهان، چادرملو، مخابرات، ملی صنایع مس ایران، هلدینگ تامین، کشتیرانی جمهوری اسلامی، سرمایهگذاری غدیر، بانک تجارت، بانک پارسیان، توسعه معادن و فلزات، همراه اول، ایران خودرو و سرمایهگذاری گروه توسعه ملی بیشترین تاثیر افزایشی را بر شاخص کل داشتند. گروه خودرویی نیز با داد وستد ۲۱۳ میلیون سهم به ارزش ۴۷۰ میلیارد ريال بهعنوان برترین صنعت در روز گذشته شناخته شد، گروه مالی و شیمیایی نیز به ترتیب در رتبه دوم و سوم برترین صنایع قرار گرفتند. در این روز نماد معاملاتی شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس پس از برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه بدون محدودیت نوسان قیمت با استفاده از مکانیزم حراج تک قیمتی قابل معامله شد.
الف
اخبار منتخب بانکی دات آی آر:
=================
- اقدام ویژه گمرک برای کمک به صادر کنندگان
- 70 درصد معاملات بورس آنلاین شد
- سود کلان “شاپرک” از تاخیر در انتقال پول
- مرغ هم سیاسی شد!
- اینترنت موبایل ارزان میشود
- احتمال گنجاندن نفت ۷۰ دلاری در بودجه ۹۴
- وام ۵۰ میلیونی مسکن را از رکود خارج نمیکند
- دریافت کارمزد از کارتخوان از آبان منتفی شد
- نرخ بانکی ۲۲ ارز افزایش و ۱۰ واحد پولی کاهش یافت
- 10 نکته برای مدیریت خود
- تزریق پول جدید به اقتصاد؟
- استخدام های روز- ۲۷مهر ۹۳
- پرونده ۶ بانک به هیأت انتظامی بانکها رفت
- خودرو از لیست کالاهای انحصاری خارج شود!
- چرخ اقتصادی مردم به سختی می چرخد