“بسته های ریاضت اقتصادی” مدتی است که میهمان ناخوانده و دوست نداشتنی مردم برخی از کشورهای اروپایی شده است. بسته هایی که قرار است فرشته نجات اقتصاد بحران زده حال حاضر اروپا باشند، هر چند اعتراض ها چیزی دیگری را نشان می دهد.
به گزارش بانکی دات آی آر، برای اینکه بتوان از تاثیر این ریاضت ها بر اقتصاد اروپا تعریف روشنی ارائه کرد، در درجه اول باید مفهوم “بسته ریاضت اقتصادی” به روشنی مشخص شود. اما ریاضت اقتصادی چیست؟ و چرا راهکار برون رفت از بحران تلقی می شود.
تعریف “بسته ریاضت اقتصادی”
ریاضت اقتصادی به طرحی گفته میشود که دولتها برای کاهش هزینهها و رفع کسری بودجه، به کاهش و یا حذف ارائه برخی خدمات و مزایای عمومی دست میزنند. این طرح که به منظور مقابله با کسری بودجه توسط برخی دولتها انجام میشود گاهی اوقات به افزایش میزان مالیات و افزایش دریافت وامها و کمکهای مالی خارجی میانجامد.
هدف از اجرای طرح های ریاضت اقتصادی بازگرداندن اعتماد از دست رفته، بهبود وضعیت مالی کشورها و توانمند کردن کشورها برای بازیابی طولانی مدت است.
ریاضت چه عایدی برای اقتصاد دارد؟
اینکه بر اقتصاد و شرایط بحران زده اش ریاضت و سختی تحمیل شود، در ظاهر اصلا کار خوشایندی به نظر نمی رسد، اما همانطور که در بالا نیز گفته شد، می تواند به بازیابی درازمدت اقتصاد کمک کند.
از جمله نتایجی که اجرای طرح های ریاضتی بر اقتصاد دارد، می توان موارد زیر را نام برد:
کاهش تقاضا
قطع برخی هزینه های دولتی و نیز بالا بردن مالیات منجر به پایین آمدن تقاضای کل و رشد اقتصادی می شود. در صورتی که در تولید کاهش شدید بوجود آید، شرکت ها میزان استخدام ها را کاهش داده و در نتیجه بیکاری بیشتر می شود.
همچنین کاهش هزینه های دولتی می تواند کارکنان بخش خدمات عمومی را به نیروهای زائد تبدیل کند. به علاوه پوشش رسانه ای “فشارهای ریاضتی” به سمت کاهش مشتری و اعتماد به کسب و کار می شود.
ترس از از دست دادن شغل و انتظار برای کاهش رشد، مشتری را ترغیب به پس انداز به جای هزینه کردن می کند و این یعنی کاهش تقاضا.
کاهش تورم
قطع برخی هزینه های دولتی می تواند به کاهش تورم بیانجامد. در وهله اول، کاهش شدید در تقاضای کل منجر به کاهش فشارهای ناشی از تورم می شود.
همچنین اگر دولت حقوق کارکنان بخش خدمات عمومی را محدود کند، این حقوق ها در سراشیبی سقوط قرار خواهد گرفت. رشد پایین میزان حقوق و دستمزد نقش اساسی در کاهش فشار تورم اولیه و اساسی دارد.
رقابت
امید ارائه دهندگان طرح ریاضت اقتصادی این است که فشارهای ناشی از بسته های ریاضتی در کاهش هزینه ها و قیمت ها نقش ایفا کند. فیمت پایین تر نیز به بهبود شرایط رقابتی کمک می کند. این مسئله به ویژه برای کشورهای ایرلند، یونان و اسپانیا حائز اهمیت است.
در سالهای شکوفایی آنها بازار غیررقابتی داشتند که منجر به کاهش تقاضا برای صادرات و کسری حساب های جاری شد. فشارها برای جلوگیری از داشتن اقتصاد دارای تورم باید بتواند صادرات را رقابتی تر کند.
مقابله با کسری بودجه
مالیات بالا و هزینه های پایین به معنای بهبود وضعیت کسری بودجه یک دولت است. این امر حتی در دراز مدت هم می تواند اوضاع مالی عمومی را بهبود بخشد.
این درحالیست که اگر فشارهای ناشی از ریاضت باعث کاهش رشد اقتصادی شود، دولت هم باید منتظر سقوط در میزان درآمدهای مالیاتی ادواری باشد. همچنین در صورتی که فشارهای ریاضتی به بیکاری بیانجامد، دولت را مجبور به صرف هزینه های بالاتر برای کمک های بیشتر کند.
اثر ریاضت اقتصادی چگونه خود را نشان می دهد؟
اما اینکه بسته های ریاضت اقتصادی چگونه و به چه نحوی خود را در یک کشور نشان می دهند، هم موضوعی است که باید مورد بررسی قرار گیرد. در ادامه از چگونگی تاثیر این سختی های اقتصادی بر اقتصاد می گوییم:
انعطاف پذیری بازارکار
در صورتی که بازار کار انعطاف پذیر باشد، قطع دستمزدها و هزینه های نیروی کار می تواند راحتتر باشد. این امر حفظ بارار رقابتی را نیز تسهیل می کند و رشد اقتصادی را نیز حفظ می کند. اما اگر مقاومت زیادی در کاهش هزینه های نیروی کار وجود داشته باشد، نگاه داشتن بازار در حالت رقابتی سخت تر از گذشته می شود.
هزینه هایی که کاهش می یابد
اقدام دولت در افزایش سن بازنشستگی به ۷۰ سال برای پایین آوردن هزینه ها، منجر به کاهش رشد نمی شود. در واقع، این امر می تواند به افزایش عرضه نیروی کار و رقابت پذیری کمک کند. اما در صورتی که دولت هزینه سرمایه گذاری های زیرساختی فعلی را کاهش دهد، این اقدام سبب کاهش تقاضای داخلی و در پی آن کاهش رشد اقتصادی می شود.
سیاست های پولی
ریاضت در هر شرایطی منتج به کاهش تقاضای داخلی می شود، اما اگر سیاست های پولی به خوبی مدیریت شود، اثرات تورم ناشی ار کاهش هزینه ها می تواند تعدیل شود ( به عنوان نمونه نرخ بهره پایین تر یا افزایش تزریق پول به بازار).
نرخ ارز
کنترل نرخ ارز می تواند تاثیر قابل توجهی در هرچه کمتر شدن آسیب های ریاضت اقتصادی داشته باشد، چراکه چنین مدیریت هایی می تواند بسیار بیشتر از تکیه بر اقدامات در سطح داخلی به حفظ بازار رقابتی کمک کند.
این کاهش ارزش به افزایش تقاضا در صادرات کمک می کند، کشورهای حوزه یورو نمی توانند کنترل های لازم را در کاهش نرخ ارز داشته باشند و بنابراین مجبور به کنترل های داخلی برای حفظ بازار رقابتی هستند.
رشد جهانی
ریاضت می تواند تا این حد آسیب زا نباشد، اگر سایر کشورها عملکرد درستی داشته باشند. در صورتی که رشد جهانی بالا باشد، تقاضای صادرات نیز به تبع آن بالا می رود. اما اگر همه کشورها از تجربه بحران اقتصادی رنج ببرند، سیاست های مالی تقلیل قیمت ها، تاثیر بیشتری بر کاهش تقاضای داخلی خواهد داشت.
مداخله بانک مرکزی
کشورهای حوزه یورو، بدون توجه به وام ها به عنوان آخرین راه علاج، می بایست هزینه های خود را بسیار سریع تر از کشورهای خارج از حوزه یورو کاهش دهند.
دلیل این امر این است که اوراق قرضه ای که بدهی را برای اروپا به دنبال داشته اند، به سبب ترس از کمبود نقدینگی به شدت رشد کرده اند.
سارا گلچین
اخبار منتخب بانکی دات آی آر:
=================
- شغلی جدید با درآمد شبی ۴۰۰ هزار تومان
- بهای سنگین نفس کشیدن در عصرکوکاکولا
- ابتکار تازه eBay برای استقبال از کریسمس
- از رنجی که می بریم یا کمدی پزشکی در سه پرده
- نرخ بیکاری تک رقمی تا پایان سال؛ آیا ممکن است؟!
- تصویری/چگونه یک سایت فیشینگ را بشناسیم؟
- نت بانک سامان راه اندازی شد
- بانک ملی بالاخره هشدار داد !
- تحریم نفت ایران ؛ ادعایی که در حد حرف باقی ماند
- اینفوگرافی/ ۱۰ استراتژی برای هدایت کار تیمی
- گزارش تصویری/ باز هم قصه پر غصه اهواز!
- داستان ۱۰ مدیر موفق که باعث رستگاری شرکتشان شدند + عکس
- ازدحام مردم بانک ملی قم را تعطیل کرد!
- ساده ترین تعریف از مالیات برارزش افزوده
- معترضان وال استریت: پیتزایمان را پس بدهید + عکس
- آیا حسین مظلوم ترین تاریخ است؟
- گزارش تصویری/ غارهای آبی، شگفتی که نمی توان ندید
- فراخوان هوندا برای رفع نقص خودروهایش + عکس
- بررسی امنیت خدمات بانکداری همراه
- بیمه عمر ؛ آری یا نه – بخش دوم
- گزارش تصویری/ آخرین بقایای صنعت در حال موت
- گزارش تصویری/ عجیب ترین ماشین خریدهای دنیا
- داستان موفقیت لیپتون: ثروتی به رنگ چای
- تعداد کاراکترهای استتوس فیس بوک محدود شد
- گزارش تصویری/ پلی زیر سطح آب!
- هشدارهای بانک مرکزی توخالی از آب درآمد
- تحقیر جوانان ایرانی توسط بانک ملت
- 12 نکته جالب درباره مک دونالد + عکس
- محبوبترین شخصیت های فیس بوکی + عکس
- بیمه عمر ؛ آری یا نه – بخش اول
- حاشیه های نشست مطبوعاتی اژه ای ادامه دارد
- خطرات خرید از تلفنبانک+سارقان با پولتان چه می کنند؟
- چطور دخل و خرجمان را مدیریت کنیم؟
- چند حقیقت جالب درباره آی کیو
- ایران ایر با ابتکار خود تحریم ها را در قلب انگلیس دور می زند
- گردشگری/ جادوی طبیعت را اینجا ببینید
- سیستم هایی که پته شما را روی آب می ریزند!
- گزارش تصویری/ زنان کنگویی که در معادن طلا کار می کنند
- طنز/چوب حراج به کریستیانو رونالدو و…
- روضه خوان های میلیونر که از امام حسین می خوانند
- گزارش تصویری/ انبار آمازون مهیای سرویس دهی به مشتریان
- شرایط اقتصادی خوبی ندارم ؛ چه کنم ؟
- شغلی که درآمد میلیونی دارد!
- ابهامات و خطرات خدمت جدید همراه اول !
- گزارش تصویری/ دنج ترین مناطق دنیا به روایت گوگل استریت ویو
- رتبه بندی صادرات در جهان اعلام شد ؛ ایران رتبه ۲۳
- گزارش تصویری/ رونق کسب و کار نوازندگان هندی در فصل عروسی
- حکایت های خواندنی از آزمونهای ۴ آذر
- 7 نکته جالب درباره فیس بوک که نمی دانید + عکس
- تصویری/ ۵۷۸ روز نجنگیدیم که اینطوری بشه!
- 10نکته کلیدی برای کسانی که کمتر به بانک می روند
- وقتی از سر بازت می کنند + راه های مقابله
- سایت گوگل موزیک راه اندازی شد + عکس
- ماهم حقوق مادام العمر می خواهیم
- بخشنامه بانک مرکزی برای مسدود کردن برخی حسابهای بانکی
- 9 روش برای داشتن حافظه بهتر
- تصویری/ برای اینکه باور کنی شکست پل پیروزیست
- وال استریتی ها به منزل شهردار رسیدند + عکس
- عجیب ترین اماکن زیرزمینی دنیا
- همه چیز در خصوص حقوق مادام العمر سیاسیون