سطل زباله، مقصد یک چهارم مواد غذایی جهان

مطابق یک گزارش سازمان ملل محصولات بیش از یک‌چهارم زمین‌های زیر کشت جهان مستقیما به سطل‌های زباله ریخته می‌شود. در همین حال گرسنگی و سوء تغذیه جان و سلامت ۸۷۰ میلیون نفر را تهدید می‌کند.

سالانه یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون تن مواد غذایی در سراسر جهان دور ریخته می‌شود. بر اساس یکی از تازه‌ترین گزارش‌های سازمان ملل متحد، سرازیر شدن این حجم مواد خوراکی به زباله‌دانی‌ها نه تنها یک زیان اقتصادی بزرگ که معضلی جدی برای محیط زیست است.

بنابر این گزارش ۲۸ در صد از کشتزارهای جهان برای تولید محصولاتی به کار گرفته می‌شوند که هرگز خورده نمی‌شوند. پیامدهای انسانی، اقتصادی و زیست محیطی این وضعیت کشورهای مختلف را به چاره‌جویی واداشته است.

هدر دادن آب و خسارت‌های نجومی

میزان خسارت ناشی از دور ریختن محصولات کشاورزی سالانه ۵۶۵ میلیارد یورو برآورد می‌شود. در این رقم ارزش ماهی‌ها و خوراکی‌های دریایی دور ریخته شده در نظر گرفته نشده است.

در گزارش سازمان ملل در مورد تاثیر حیف و میل مواد خوراکی بر منابع طبیعی، نتیجه‌ی تولید بیش از نیاز بر تغییرات جوی، وضعیت زمین، ذخایر آب و تنوع در طبیعت بررسی شده است.

سازمان خواروبار و کشاورزی ملل متحد: به دلیل دورریز محصولات کشاورزی سالانه معادل ۵ برابر آب رودخانه ولگا به هدر می‌رود سازمان خواروبار و کشاورزی ملل متحد: به دلیل دورریز محصولات کشاورزی سالانه معادل ۵ برابر آب رودخانه ولگا به هدر می‌رود

این گزارش که توسط سازمان خواروبار و کشاورزی ملل متحد (فائو) و برنامه محیط زیست سازمان ملل تهیه شده روز پنج‌شنبه (۲۲ شهریور ۱۳۹۲/ ۱۲ سپتامبر) همزمان در پایتخت کنیا و ایتالیا (نایروبی و رم) در اختیار رسانه‌ها قرار گرفت.

به گزارش فائو هر سال ۲۵۰ میلیارد متر مکعب آب صرف تولید مواد غذایی‌ای می‌شود که در نهایت به دست مصرف‌کننده نمی‌رسد. این مقدار پنج برابر آبی است که هر سال در رودخانه‌ی ۳۷۰۰ کیلومتری “ولگا” در جنوب روسیه، به عنوان پرآب‌ترین و طولانی‌ترین رودخانه اروپا جریان دارد.

دور ریختن مواد غذایی با ۸۷۰ میلیون گرسنه

گزارش سازمان ملل نشان می‌دهد که ۵۴ درصد محصولات کشاورزی پیش از رسیدن به بازار و هنگام برداشت، آماده‌سازی و انبار از بین می‌رود. کشورهای در حال توسعه در این زمینه با مشکلات بیشتری روبرو هستند.

از سوی دیگر ۴۶ درصد مواد غذایی هنگام فرآوری، حمل و نقل و پس از رسیدن به دست مصرف کننده هدر می‌روند که این بخش بیشتر شامل کشورهای صنعتی و پیشرفته می‌شود.

ژوزه گرازیانو دا سیلوا، مدیر کل فائو معتقد است که همه‌ی ما “ماهیگیران، کشاورزان، تولیدکنندگان مواد غذایی، دولت‌ها و حکومت‌های محلی و مصرف‌کنندگان” باید در هر بخش از زنجیره‌ی انسانی تغذیه تغییری ایجاد کنیم که در وهله اول مانع دور ریخته شدن مواد غذایی شویم و در مرحله بعد از این مواد به بهترین شکل استفاده بکنیم.

مدیرکل فائو، در کنار پیامدهای زیست محیطی هدر دادن مواد غذایی، این وضعیت را به دلیل “وجود ۸۷۰ میلیون گرسنه” در جهان عملی غیراخلاقی توصیف می‌کند.

ضرورت تغییر الگوی مصرف

به نوشته‌ی “اشپیگل آنلاین” برخی از کارشناسان میزان هدر رفتن مواد غذایی را بسیار بیشتر از برآوردهای سازمان ملل و نزدیک به پنجاه درصد تخمین می‌زنند.

در این گزارش وجود صدها میلیون‌ها گرسنه در جهان واقعیتی “تراژیک” خوانده شده، زیرا کارشناسان معتقدند میزان مواد غذایی تولید شده در کشورهای مختلف برای تغذیه جمعیت هفت میلیاردی امروز جهان کافی است.

به گزارش اشپیگل آنلاین پژوهش‌های دولت آلمان نشان می‌دهد که هر شهروند آلمانی به طور متوسط سالانه ۸۲ کیلوگرم مواد خوراکی دور می‌ریزد.

به رغم این آمار، ایلزه آیگنر (Ilse Aigner) وزیر امور مصرف‌کنندگان و عضو حزب سوسیال مسیحی آلمان، به روند تغییر الگوی مصرف در این کشور، به ویژه با توجه به تبلیغات وسیعی که برای پرهیز از ریختن مواد غذایی به سطل زباله می‌شود، خوش‌بین است.

وزیر امور مصرف‌کنندگان آلمان می‌گوید اگر دیگر کشورها نیز همراهی کنند می‌توان به هدف کمیسیون اتحادیه اروپا که کاهش پنجاه درصدی دور ریختن مواد قابل استفاده تا سال ۲۰۲۰ است، دست یافت.

اخبار منتخب بانکی دات آی آر:

=================

به اشتراک بگذارید
فریناز مختاری
فریناز مختاری
مقاله‌ها: 35586

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *