شرایط استفاده از ستاره مربع‌ها برای ارائه خدمات مالی اعلام شد

شنبه ، 30 شهریور 1398 ، 09:47
بر اساس قوانین منتشر شده از سوی کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات، استفاده از ستاره مربع‌ها برای ارائه خدمات و تراکنش‌های بانکی و مالی مشروط بر عدم وجود منع قانونی از سوی بانک مرکزی است.

به گزارش بانکی به نقل از خبرنگار ایبِنا، کدهای دستوری تلفن همراه یا همان USSD‌ها یکی از ابزارهای ارائه اطلاع رسانی و خدمات مختلف از جمله ارائه خدمات مالی، پرداخت و بانکی است که در طول یکسال گذشته در بخش خدمات مالی و بانکی حواشی متعددی داشت؛ بانک مرکزی در طول یکسال گذشته چندین مرتبه تاکید کرده است که بستر کدهای دستوری (USSD) برای ارائه خدمات مالی و بانکی به هیچ عنوان امن نیست و باید از سایر راهکارها از جمله اپلیکیشن‌ها استفاده شود، اما وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در برابر حذف سرویس کدهای دستوری برای خدمات بانکی مقاومت کرد و  تاکید شد که این کانال برای ارائه هرگونه خدمات امن است و به اپراتورها و شرکت‌هایی که قصد خدمات بر این بستر را دارند الزاماتی امنیتی به منظور افزایش امنیت ابلاغ شده است.

بانک مرکزی به منظور مهاجرت شرکت‌ها و مردم در خدمات بر بستر کدهای دستور محدودیت‌هایی را اعمال کرد و تاکید شد که به تراکنش‌هایی با استفاده از کدهای دستوری کارمزدی تعلق نخواهد گرفت و همین موضوع سبب جرقه بزرگی در نظام پرداخت کشور شد و تعداد بسیار زیادی از تراکنش‌ها به اپلیکیشن‌های موبایلی پرداخت سازان و موبایل بانک مراجعه کرد؛ کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات  حالا بعد از چندسال فعالیت کدهای دستوری آنهم بدون قوانین و مقررات شرایط فعالیت این کانال ارتباطی را اعلام کرده و تاکید داشته که استفاده از کد دستوری برای مشترک رایگان و بدون هزینه است.

شرط استفاده از سرویس USSD برای ارائه خدمات و تراکنش‌های بانکی و مالی

بر اساس قوانین اعلام شده از سوی کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات، استفاده از کدهای دستوری یا ستاره مربع‌ها صرفا برای استعلام یا اطلاع رسانی مجاز است؛ همچنین استفاده از ستاره مربع‌ها برای ارائه خدمات و تراکنش‌های بانکی و مالی مشروط بر عدم وجود منع قانونی از سوی بانک مرکزی است که بر همین اساس آن دسته از تراکنش‌هایی که دارای منع قانونی باشند نباید از طریق خدمات USSD ارائه شود.


اپراتورها موظف به بررسی مجوز ستاره مربع‌ها هستند

کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات در خصوص ستاره مربع‌ها تاکید کرده که اپراتور باید قبل از ارائه خدمات از طریق کد دستوری، از وجود مجوز اطمینان حاصل کنند؛ ارائه خدمات اختصاصی دارندگان پروانه خدمات ارتباطی (اپراتورها) به مشترکان از طریق سرویس USSD نیز بلامانع اعلام شده است.

ماموریت اپراتورها برای شفاف سازی سرویس‌های USSD

طبق این مصوبه، اپراتورهای خدمات ارتباطی باید نسبت به ثبت و انتشار فهرست کدهای دستوری، نوع و هزینه ارائه خدمات و مشخصات دقیق خدمات دهندگان مربوط، در وبسایت خود اطلاع رسانی انجام دهند.

صاحب مجوز ستاره مربع باید امنیت ارتباط کد دستوری را برقرار کند

تامین امنیت سرویس‌های USSD چالش بزرگ بانک مرکزی و وزارت ارتباطات بود که همواره این مشکل رفع نشده و پابرجا است؛ بر اساس تصمیم گیری کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات، تامین امنیت ارتباط کد دستوری بر عهده دارنده مجوز ارائه خدمات است و دارنده پروانه موظف است نسبت به ارائه خدمات کد دستوری در شرایط بحران و اضطرار برای مراجع ذی‌ربط مطابق دستورالعمل خدمات پیام انبوه اضطراری، اقدام کند.

کد دستوری برای مشترکان رایگان است

بر اساس اعلام این کمیسیون، استفاده از کد دستوری برای مشترکان رایگان و بدون هزینه  است و در صورتی که ارائه سرویس مبتنی بر کد دستوری به مشترک هزینه داشته باشد، باید سرویس دهنده قبل  از ارائه خدمات نسبت به اعلام هزینه به مشترک و اخذ تاییدیه وی اقدام کند.

میزان جریمه ارائه دهندگان سرویس USSD تا سقف ۵ میلیارد تومان

در این مصوبه میزان اعمال جریمه برای دارندگان پروانه در صورت عدم اجرای این دستورالعمل تعیین شده است. به این ترتیب تخلف برای بار نخست مشمول تذکر و جریمه تا سقف ۵ میلیارد تومان، تکرار تخلف برای بار دوم مشمول اخطار و جریمه از ۵ تا ۱۰ میلیارد تومان و تکرار سومین تخلف مشمول اخطار و جریمه از ۱۰ تا ۳۰ میلیارد تومان و یا تعلیق و کاهش مدت اعتبار و یا لغو پروانه فعالیت اپراتور خواهد بود.


► گوشی هوشمند خود را به کارتخوان تبدیل کنید
چرا بانک‌ها وارد حوزه پرداخت شدند؟ ◄

مطالب مرتبط

سقف تراکنش غیرحضوری در شبکه بانکی دوبرابر شد


براساس بخشنامه بانک مرکزی، سقف برداشت از حساب‌های بانکی به صورت غیرحضوری ۲۰۰ میلیون تومان به صورت روزانه و یک میلیارد تومان به صورت ماهانه مجاز شد.


به گزارش «تابناک»، براساس بخشنامه بانک مرکزی، سقف برداشت از حساب‌های بانکی به صورت غیرحضوری ۲۰۰ میلیون تومان به صورت روزانه و یک میلیارد تومان به صورت ماهانه مجاز شد.

حداکثر تراکنش خرید از هر کارت بانکی و کلیه کارت‌های متعلق به مشتری حقیقی، به روزانه ۲۰۰ میلیون تومان افزایش یافت.

بانک مرکزی در بخشنامه شماره ۲۲۸۴۸‏/۰۳ مورخ ۴‏/۰۲‏/۱۴۰۳ موارد زیر را به شبکه بانکی ابلاغ کرد:

پیرو بخشنامه شماره ۴۸۶‏/۰۳ مورخ ۰۵‏/۰۱‏/۱۴۰۳ معاون محترم فن‌آوری‌های نوین بانک مرکزی درخصوص افزایش سقف تراکنش‌خرید اشخاص حقیقی، به استحضار می‌رساند هیأت عامل بانک مرکزی در جلسه مورخ ۲۷‏/۱۲‏/۱۴۰۲ با استناد به اختیارات مقرر در ماده (۱۷) دستورالعمل شفاف‌سازی تراکنش‌های بانکی اشخاص با اصلاحات و الحاقات بعدی آن، مصوب شورای پول و اعتبار ابلاغی طی بخشنامه شماره ۳۳۹۴۴‏/۰۲ مورخ ۱۸‏/۰۲‏/۱۴۰۲ که طی آن افزایش آستانه‌های مقرر در دستورالعمل مذکور در حدود شاخص بهای کالا و خدمات مصرفی به رئیس‌کل محترم بانک مرکزی تفویض شده است، با افزایش آستانه‌های مندرج در مواد (۸)، (۱۰) و (۱۲) دستورالعمل شفاف‌سازی تراکنش‌های بانکی اشخاص، به شرح زیر موافقت نمود:


آستانه مجاز مجموع مبالغ برداشت از طریق درگاه‌های پرداخت غیرحضوری، از کلیه حساب‌های سپرده غیرتجاری متعلق به مشتری حقیقی در هر مؤسسه اعتباری، تا دو میلیارد ریال به صورت روزانه و ده میلیارد ریال به صورت ماهانه افزایش می‌یابد.


الزام به تکمیل قسمت (فیلد) بابت در فرم‌های مربوط و ارایه اسناد مثبته دال بر انجام معامله، قرارداد و یا علت انتقال وجه در نقل و انتقالات الکترونیکی حضوری درون بانکی و بین بانکی روزانه اشخاص حقیقی از گروه حساب‌های غیرتجاری آن‌ها که تا زمان ابلاغ این بخشنامه برای مبالغ بالاتر از دو میلیارد ریال اعمال می‌گردید، از این پس برای مبالغ بالاتر از چهارمیلیاردریال ضرورت می‌یابد. هم‌چنین در نقل و انتقالات الکترونیکی حضوری درون بانکی و بین بانکی مربوط به حساب‌های غیرتجاری اشخاص حقیقی با مبالغ بیشتر از دو میلیارد ریال تا چهارمیلیاردریال، گرچه ارایه اسناد مثبته دال بر انجام معامله، قرارداد و یا علت انتقال وجه ضرورت ندارد، لیکن تکمیل قسمت (فیلد) بابت در فرم‌های مربوط، الزامی است.


حداکثر تراکنش خرید از هر کارت‌پرداخت و نیز کلیه کارت‌های پرداخت متعلق به مشتری حقیقی، به روزانه مبلغ دو میلیارد ریال افزایش می‌یابد. کنترل آستانه مذکور در خصوص هر کارت بر عهده مؤسسه اعتباری صادرکننده کارت پرداخت است.


بانک‌ها موظفند، ضمن ایفاد نسخه اصلاحی دستورالعمل شفاف‌سازی تراکنش‌های بانکی اشخاص و نیز ارسال نسخه‌ای از «دستورالعمل نحوه اخذ مستندات موضوع تبصره ماده (۷)، تبصره (۲) ماده (۱۰) و تبصره ماده (۱۱) دستورالعمل شفاف‌سازی تراکنش‌های بانکی اشخاص» که ماده (۴) آن با توجه به تغییرات فوق‌الاشاره مورد اصلاح قرار گرفته است، مراتب را با لحاظ مفاد بخشنامه شماره ۱۴۹۱۵۳‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏/۹۶ مورخ ۱۶‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏/۵‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏/۱۳۹۶ به تمامی واحدهای ذیربط آن مؤسسه اعتباری ابلاغ و بر حسن اجرای آن نظارت کنند.‏‏‏‏‏‏

بنر