کاهش تعداد پرداخت‌های الکترونیکی پس از شیوع کرونا

دوشنبه ، 18 فروردين 1399 ، 12:58
تعداد تراکنش‌های شبکه پرداخت کشور (کارتخوان، موبایلی و اینترنتی) در اسفند ۹۸ که شیوع کرونا شتاب گرفت، کاهش داشته که علت اصلی آن را می‌توان در تعطیلی مشاغل و اصناف پر مشتری مانند رستوران‌ها، سینماها و ... جستجو کرد.

به گزارش بانکی به نقل از اگزیم نیوز بررسی جداول آماری شبکه الکترونیکی پرداخت کارت کشور نشان می‌دهد در اسفند ماه۱۳۹۸ تعداد دو میلیارد و ۲۸۰ میلیون تراکنش به ارزش ۳۲۸ هزار و ۱۷۰ میلیارد تومان در شبکه پرداخت کارت کشور انجام شده که از نظر تعداد تراکنش نسبت به بهمن ۱۳۹۸ حدود ۱.۳۷ درصد (معادل ۳۱ میلیون و ۵۸۰ هزار و ۷۶۲ تراکنش) کاهش یافته است.

ارزش تراکنش‌های شبکه پرداخت کشور در اسفند ۹۸ نسبت به بهمن همان سال رشد ۱.۲۲ درصدی را ثبت کرده است.

در بهمن ۱۳۹۸ تعداد دو میلیارد و ۳۱۲ میلیون تراکنش به ارزش ۳۲۴ هزار و ۲۳۰ میلیارد تومان از طریق شبکه پرداخت انجام شده بود.

کاهش ۱.۳۷ درصدی تعداد تراکنش‌های شبکه پرداخت در حالی رخ داده که در اسفند ۹۸ به دلیل شیوع کرونا، محدودیت‌هایی در استفاده از اسکناس و پول نقد ایجاد شده و همچنین تبلیغ گسترده‌ای برای استفاده از کارتخوان و سایر روش‌های پرداخت غیر حضوری انجام شد.

علت تعداد تراکنش‌ها، تعطیل شدن برخی اصناف و مشاغل به علت شیوع کرونا در اسفندماه بوده است.

 به عنوان مثال، رستوران‌ها، فست فودها، سینماها و مراکز فرهنگی و ... با استفاده از کارتخوان، بخش قابل توجهی از تراکنش‌ها را به خود اختصاص می‌دادند، اما پس از شیوع کرونا، میزان مراجعه و استفاده از این دسته از کالاها و خدمات به تدریج کاهش یافت و سپس متوقف شد.

البته با توجه به تشویق استفاده از خریدهای اینترنتی در هفته های اخیر، احتمالا میزان تراکنش های الکترونیکی به تدریج رو به افزایش گذاشته و روند صعودی بیابد.

 رشد ۱۱ درصدی در کارنامه یکساله

اگرچه میزان تراکنش‌های شبکه پرداخت در اسفند ۹۸ نسبت به ماه قبل خود کاهش داشته اما بررسی آمار یکساله نشان دهنده رشد قابل توجه در این بخش است.

جداول آماری شبکه الکترونیکی پرداخت کارت کشور (شاپرک(نشان می‌دهد تعداد تراکنش‌های شبکه پرداخت در اسفند ۹۸ نسبت به اسفند ۹۷ رشد ۲.۸ درصدی داشته است.

مبلغ و ارزش تراکنش‌های شبکه پرداخت نیز در دوره مورد بررسی نشانده دهنده رشد ۱۱.۶ درصدی در کارنامه یکساله آن است.

در اسفند ۹۷ تعداد دو میلیارد و ۲۱۸ میلیون تراکنش به ارزش ۲۹۳ هزار و ۹۲۲ میلیارد تومان در شبکه پرداخت الکترونیکی کشور انجام شده بود.



► بلیط امنیتی بانک دی ضامن تراکنش های اینترنتی مشتریان
مردم برای اموری که قابلیت انجام غیرحضوری دارد به شعب مراجعه نکنند ◄

مطالب مرتبط

سقف تراکنش غیرحضوری در شبکه بانکی دوبرابر شد


براساس بخشنامه بانک مرکزی، سقف برداشت از حساب‌های بانکی به صورت غیرحضوری ۲۰۰ میلیون تومان به صورت روزانه و یک میلیارد تومان به صورت ماهانه مجاز شد.


به گزارش «تابناک»، براساس بخشنامه بانک مرکزی، سقف برداشت از حساب‌های بانکی به صورت غیرحضوری ۲۰۰ میلیون تومان به صورت روزانه و یک میلیارد تومان به صورت ماهانه مجاز شد.

حداکثر تراکنش خرید از هر کارت بانکی و کلیه کارت‌های متعلق به مشتری حقیقی، به روزانه ۲۰۰ میلیون تومان افزایش یافت.

بانک مرکزی در بخشنامه شماره ۲۲۸۴۸‏/۰۳ مورخ ۴‏/۰۲‏/۱۴۰۳ موارد زیر را به شبکه بانکی ابلاغ کرد:

پیرو بخشنامه شماره ۴۸۶‏/۰۳ مورخ ۰۵‏/۰۱‏/۱۴۰۳ معاون محترم فن‌آوری‌های نوین بانک مرکزی درخصوص افزایش سقف تراکنش‌خرید اشخاص حقیقی، به استحضار می‌رساند هیأت عامل بانک مرکزی در جلسه مورخ ۲۷‏/۱۲‏/۱۴۰۲ با استناد به اختیارات مقرر در ماده (۱۷) دستورالعمل شفاف‌سازی تراکنش‌های بانکی اشخاص با اصلاحات و الحاقات بعدی آن، مصوب شورای پول و اعتبار ابلاغی طی بخشنامه شماره ۳۳۹۴۴‏/۰۲ مورخ ۱۸‏/۰۲‏/۱۴۰۲ که طی آن افزایش آستانه‌های مقرر در دستورالعمل مذکور در حدود شاخص بهای کالا و خدمات مصرفی به رئیس‌کل محترم بانک مرکزی تفویض شده است، با افزایش آستانه‌های مندرج در مواد (۸)، (۱۰) و (۱۲) دستورالعمل شفاف‌سازی تراکنش‌های بانکی اشخاص، به شرح زیر موافقت نمود:


آستانه مجاز مجموع مبالغ برداشت از طریق درگاه‌های پرداخت غیرحضوری، از کلیه حساب‌های سپرده غیرتجاری متعلق به مشتری حقیقی در هر مؤسسه اعتباری، تا دو میلیارد ریال به صورت روزانه و ده میلیارد ریال به صورت ماهانه افزایش می‌یابد.


الزام به تکمیل قسمت (فیلد) بابت در فرم‌های مربوط و ارایه اسناد مثبته دال بر انجام معامله، قرارداد و یا علت انتقال وجه در نقل و انتقالات الکترونیکی حضوری درون بانکی و بین بانکی روزانه اشخاص حقیقی از گروه حساب‌های غیرتجاری آن‌ها که تا زمان ابلاغ این بخشنامه برای مبالغ بالاتر از دو میلیارد ریال اعمال می‌گردید، از این پس برای مبالغ بالاتر از چهارمیلیاردریال ضرورت می‌یابد. هم‌چنین در نقل و انتقالات الکترونیکی حضوری درون بانکی و بین بانکی مربوط به حساب‌های غیرتجاری اشخاص حقیقی با مبالغ بیشتر از دو میلیارد ریال تا چهارمیلیاردریال، گرچه ارایه اسناد مثبته دال بر انجام معامله، قرارداد و یا علت انتقال وجه ضرورت ندارد، لیکن تکمیل قسمت (فیلد) بابت در فرم‌های مربوط، الزامی است.


حداکثر تراکنش خرید از هر کارت‌پرداخت و نیز کلیه کارت‌های پرداخت متعلق به مشتری حقیقی، به روزانه مبلغ دو میلیارد ریال افزایش می‌یابد. کنترل آستانه مذکور در خصوص هر کارت بر عهده مؤسسه اعتباری صادرکننده کارت پرداخت است.


بانک‌ها موظفند، ضمن ایفاد نسخه اصلاحی دستورالعمل شفاف‌سازی تراکنش‌های بانکی اشخاص و نیز ارسال نسخه‌ای از «دستورالعمل نحوه اخذ مستندات موضوع تبصره ماده (۷)، تبصره (۲) ماده (۱۰) و تبصره ماده (۱۱) دستورالعمل شفاف‌سازی تراکنش‌های بانکی اشخاص» که ماده (۴) آن با توجه به تغییرات فوق‌الاشاره مورد اصلاح قرار گرفته است، مراتب را با لحاظ مفاد بخشنامه شماره ۱۴۹۱۵۳‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏/۹۶ مورخ ۱۶‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏/۵‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏/۱۳۹۶ به تمامی واحدهای ذیربط آن مؤسسه اعتباری ابلاغ و بر حسن اجرای آن نظارت کنند.‏‏‏‏‏‏

بنر