سفره ایرانی/غذاهای بی نظیر جنوب ایران نوش جان!

يكشنبه ، 3 بهمن 1389 ، 16:32

 

غذا بخشی از فرهنگ و نگرش مردم هر جامعه ای را می سازد از این رو یکی از جالبترین جاذبه های گردشگری در هر منطقه ای انواع غذاهای آن سرزمین و نحوه طبخ آن است که با توجه به شرایط اقلیمی و تنوع آب و هوایی مناطق مختلف متفاوت است.

به گزارش بانکی دات آی آر هزینه های زندگی طی سال های اخیر در سطح جهان افزایش یافته و مشغله کسب و معاش ما را از سفر باز داشته در این مقاله تلاش شد با معرفی هر چند مختصر غذاهای ناحیه جنوب کشور شما را با عطر غذا های محلی به آن ناحیه ببریم.

غذاهای جنوبی به سبب نزدیکی به دریا سرشار از ماهی و فراورده های دریایی است درنتیجه نقش بی نظیری در سلامت ما ایفا می کند.

 

قلیه ماهی

 

مواد لازم:
ماهی=2 کیلوگرم(از نوع ماهیهای شیر،سنگسر،هامور یا شوریده)
پیاز متوسط=3 تا 4 عدد
گشنیز=1 کیلوگرم
شنبلیله=250 گرم
تمبر هندی=200 گرم
زردچوبه=2 قاشق مرباخوری
فلفل قرمز کوبیده شده=به مقدار کم(به نسبتی که میل داریم غذا تند باشد)
سیر=1 بوته
روغن=200 گرم
طرز تهیه:
سبزی را پس از تمیز کردن شسته در آبکش می ریزیم تا آب آن برود؛بعد آنرا ریز خرد می کنیم. پیاز را خرد کرده با روغن سرخ می کنیم تا طلایی شود. سیر را می کوبیم و در پیاز می ریزیم. سبزی را نیز به آن اضافه کرده، می گذاریم آب آن تبخیر و کمی سرخ شود. ماهی را تکه کرده با 1 استکان آب و کمی نمک می گذاریم در حرارت ملایم بپزد. پوست آن را می گیریم و به قطعات درشت خرد کرده در سبزی می ریزیم. تمبر هندی را در 1/2 لیوان آب جوش خیس می کنیم و در پارچه نازکی ریخته،شیره آن را می گیریم و آن را به سبزی و ماهی اضافه می کنیم؛زردچوبه و کمی نمک به آن زده مخلوط می نماییم. تمام مواد را همراه با یکدیگر،کمی سرخ می کنیم؛2 تا 3 لیوان آب در آن می ریزیم و در حرارت ملایم قرار می دهیم تا خورش آهسته بجوشد و جا بیفتد. در اواخر طبخ ترشی و نمک آن را اندازه می کنیم.

 

ماهی میدم

مواد لازم برای 6 تا 8 نفر:

برنج                              500 گرم

تره                                500 گرم

شبت                             1 کیلوگرم

ماهی                            1 کیلوگرم

پیاز متوسط                     3 عدد

روغن سرخ کردنی          100 گرم

روغن مایع                      100 گرم

گرد لیمو عمانی             1 قاشق سوپخوری

زردچوبه                         1 قاشق مرباخوری

نمک                              به مقدار کافی


طرز تهیه:

ماهی که برای این غذا انتخاب می کنیم، باید از نوع ماهی های گوشتی مثل ماهی شیر، هامور، سنگسر، میش ماهی و ... باشد.

سبزی را پاک کرده، می شوییم و در آبکش می ریزیم. وقتی آب آن کاملا گرفته شد، به صورت ریز خرد می کنیم.

پیاز را خلال کرده و با 100 گرم روغن سرخ کردنی سرخ می نماییم تا طلایی شود.

سبزی را به پیاز داغ اضافه می کنیم و گرد لیمو عمانی ، زردچوبه و کمی نمک به آن می زنیم و روی حرارت ملایم می گذاریم تا آب سبزی تبخیر گردد و کمی سرخ شود.

ماهی را قطعه قطعه کرده، می شوییم و با نصف استکان آب و کمی نمک در ظرفی می ریزیم. آن را در حرارت ملایم می گذاریم تا کمی بپزد.
ماهی

پوست ماهی را می گیریم و به قطعات کوچک تقسیم می کنیم و داخل سبزی می ریزیم.

آنها را هم می زنیم تا با سایر مواد آغشته شده و کمی سرخ شود.

برنج را خیس کرده و آبکش می کنیم.

50 گرم روغن را با نصف لیوان آب در کف قابلمه می ریزیم و می گذاریم داغ شود.

نصفی از برنج را در قابلمه می ریزیم. مخلوط سبزی و ماهی را روی برنج می ریزیم و با بقیه برنج روی آن را می پوشانیم.

ظرف برنج را روی حرارت ملایم قرار می دهیم و در ظرف را می بندیم.

بقیه روغن را که 50 گرم می شود با نصف لیوان آب جوشانده، روی برنج می دهیم و می گذاریم با حرارت ملایم به مدت 45 تا 60 دقیقه دم بکشد.

موقع کشیدن غذا، تمام مواد را در قابلمه مخلوط می نماییم و سپس در دیس می کشیم.

اوپیوزی ( اشکنه)

مواد لازم :
پیاز ، نان خشکیده، دانه خشک انار،ادویه (فلفل، نمک، زردچوبه)
طرز تهیه:
ابتدا پیاز را خرد کرده و بعد آنرا سرخ میکنیم ، وقتی پیاز سرخ شد به آن آب و ادویه را اضافه می کنیم و نان خشکیده را تکه کرده و در آن میریزند و بعد میگذارن تا بپزد و جا بیفتد ( در ضمن میتوان بجای دانه انار ، رب انار هم اضافه کرد .

برونی( صندلی سلطون)
مواد لازم:
باقلا، سیر،لیمو عمانی، فلفل و زرد چوبه
طرز تهیه :
ابتدا باقلای خشک را از پوست جدا کرده ، سپس آنرا درآب روی اجاق میگذارند ، سپس مقداری سیر به آن افزوده و بعد از آن فلفل و زردچوبه ومغز لیمو عمانی را به آن اضافه کرده و بعد آنرا هم زده و پس از اینکه کاملاًپخت آنرا با گوشکوب له میکنند تا کاملاً صاف و یکدست شود وبعد میتوان آنرا میل کرد.

برشک
مواد لازم :
آرد ، روغن، شکر، زعفران
طرز تهیه:
روغن را داغ کرده و بعد آرد را به آن اضافه می کنند وآن را سرخ کرده، آب و شکر زعفران را نیز به ان اضافه می کنند. این غذا بیشتر برای زن زائو خوب است .

حمیس توله
مواد لازم :
توله ، دانه انار خشک شده و رب انار ،پیاز و ادویه
طرز تهیه :
برای تهیه این غذا ابتدا توله را خرد کرده و بعد آنرا در آب روی اجاق می گذارند تا بپزد سپس آب آنرا جدا کرده و بعد پیاز را سرخ کرده و بعد دانه های انار را به آن اضافه می کنند سپس توله پخته شده رادر ماهیتابه سرخ کرده و بعد رب انار را به آن اضافه میکنند .


ماسووا
مواد لازم :
گوشت ، نخود ، برنج شوید وحلبه (شمبلیله) ، ماست
طرز تهیه :
اول نخود و گوشت را با هم پخته بعد یک پیمانه برنج را به آن اضافه می کنند تا بپزد بع مانند حلیم خوب کوبیده شده سپس شوید و حلبه را خورد کرده و به آن اضافه می کنند ، بعد از آن حدود یک کیلو ماست یا بیشتر رابه آن اضافه کرده میگذارند مدتی روی اجاق گاز بماند سپس سیر و پیاز داغ شده را به آن اضافه میکنند.

آش ارده
مواد لازم :
برنج، ماش، شیره کنجد ( ارده) ، شیره خرما ( سیلون)
طرز تهیه :
ابتدا ماشها را پخته و برنج را بعد از اینکه آبکش کردند ماش را در آن میریزند و آنرا میگذارند تا دم بکشد. بعد از اینکه برنج کاملاً پخت آنرا درون سینی بزرگی ریخته و سپس ارده را کم کم روی آن میریزندو هم میزنند ، سپس آن را به همراه شیر? خرما تناول می کنند.

شلّی ارده
مواد لازم :
برگ چغندر، چغندر، ماش، برنج، روغن، شیره کنجد ( ارده )
طرز تهیه :
چغندر و برگ چغندر را ابتدا خرد کرده و سپس آب پز کرده، ماش و برنج را به آن اضافه می کنند و می گذارند تا کاملاً پخته شود بعد از پختن کامل در ظرف ریخته و روی آن شیره کنجد (ارده) می ریزند و تناول می کنند.

باقله توحه
مواد لازم :
باقله سبز، سیر، نمک.
طرز تهیه :
باقلای سبز را همراه با غلاف آن در آب گذاشته و می پزند بعد از آن سیر را خرد کرده و در روغن نسبتاً زیادی سرخ می کنند و بعد روی باقلای پخته می ریزند و آنرا با نارنج و پیاز تناول می کنند.

حریسه (حلیم)
مواد لازم :
گندم(مخصوص حلیم)، گوشت، چربی دمبه ی گوسفند.
طرز تهیه :
گندم دو تکه شده را در آب خیسانده و می گذارند یک تا دو ساعت بماند، سپس آب گندم ها را دور ریخته و به همراه گوشت و دمبه در قابلمه می ریزند تا بپزد، وقتی که پس از یک تا دو ساعت پخت مقدار کمی نمک به آن اضافه کرده و با گوشت کوب یا همزن آنرا می کوبند و به هم می زنند، اگر آب آن کم بود یا سفت بود مقداری شیر یا آب به آن اضافه می کنند، آنقدر باید آنرا هم بزنند تا گندم ها در آن مشخص نباشند سپس با توجه به ذائقه ی خود آنرا با دارچین و روغن یا شکر میل می کنند. طبع این غذا گرم می باشد.

اخبار پربازدید سایت بانکی :

===================

 

► سفره ایرانی/غذاهای خوشمزه شهر شاعران (شیراز)
ایرانگردی در بانکی/آشنایی با جاذبه های گردشگری خرم آباد+تصویر ◄

مطالب مرتبط
بنر