اعتبارات اسنادی ارزی، ضمانت نامه ارزی، بروات اسنادی بانک سرمایه

چهارشنبه ، 16 مرداد 1387 ، 14:55
 
اعتبار اسنادی ارزی
 
گشایش انواع اعتبارات اسنادی وارداتی:

بانک سرمایه آمادگی گشایش انواع اعتبارات اسنادی نقد (دیداری) و نسیه (مدت دار) را به تقاضای مشتریان دارا می باشد.
اعتبار اسنادی نوعی شیوه پرداخت بین المللی است که بانک گشاینده اعتبار در مقابل درخواست متقاضی (خریدار) تعهدی مشروط مبنی بر تسویه طلب ذینفع در قبال ارائه اسناد معین و رعایت شرایط و مقررات در زمان مشخص را به عهده می گیرد که به دو صورت دیداری و مدت دار انجام می پذیرد.
همچنین به منظور روشن شدن حدود وظایف و مسئولیت طرفین قرارداد علاوه بر قوانین و مقررات کشور، آخرین مجموعه شرایط اتاق بازرگانی بین الملل (Incoterms 2000) و مقررات متحدالشکل اعتبارات اسنادی (UCP 600) به هنگام طی مراحل اجرایی اعتبارات ملاک عمل قرار می گیرند.

مراحل اجرای گشایش اعتبار اسنادی:

متقاضی با مراجعه به شعب ارزی بانک نسبت به دریافت فرم تقاضای گشایش اعتبار اقدام نموده و پس از مطالعه و تکمیل، آنرا به همراه پروفورمای صادره توسط فروشنده، بیمه نامه معتبر، فرم ثبت سفارش که به تائید وزارت بازرگانی رسیده، مجوزهای ورود کالا و کارت بازرگانی معتبر به شعبه مورد نظر ارائه می نماید، مدارک ارائه شده، توسط شعبه با اطلاعات پروفورما و قوانین اعتبارات اسنادی و اتاق بازرگانی بین الملل و بخشنامه ها کنترل می شود و میزان پیش دریافت و وثایق مورد نیاز مابقی وجه نیز تعیین گردیده و پس از دریافت، نسبت به گشایش اعتبار مطابق فرم تقاضای گشایش اعتبار و پروفورمای فروشنده اقدام و اعتبار را به بانک کارگزار ابلاغ می نماید، بانک کارگزار پس از دریافت اعتبار را به ذینفع ابلاغ می نماید و اعلامیه قبولی وی مبنی بر پذیرش اعتبار و شرایط آنرا از طریق سوئیفت برای این بانک ارسال می نماید.
هنگامی که فروشنده کالا را برای مشتری ارسال نمود، اسناد مورد درخواست خریدار را به بانک کارگزار ارائه نموده و بانک کارگزار پس از بررسی اسناد و مطابقت آنها با شرایط اعتبار، وجه را به فروشنده پرداخت می نماید و اسناد معامله شده را به این بانک ارسال می دارد و بانک نیز بلافاصله متقاضی را آگاه نموده که وی بایستی فورا نسبت به پرداخت مابقی مبلغ اعتبار و تحویل گرفتن اسناد به بانک مراجعه نماید.


اعتبارات اسنادی صادراتی

بانک سرمایه در جهت کمک به گسترش صادرات غیر نفتی و حضور هرچه بهتر صادرکنندگان ایرانی در بازارهای جهانی اقدام به قبول و انجام عملیات اعتبارات اسنادی صادراتی از طریق این بانک نموده است، شایان توجه است که کلیه صادرکنندگان می بایست توانایی انجام امور صادرات را دارا بوده و دارای کارت بازرگانی معتبر باشند.
قوانین و شرایط حاکم بر اعتبارات اسنادی صادراتی که جهت تعیین نمودن حدود وظایف و مسئولیت طرفین قرارداد به کار می روند شامل مجموعه شرایط اتاق بازرگانی بین الملل (Incoterms 2000) و مقررات متحدالشکل اعتبارات اسنادی (UCP 600) می باشد.
انجام عملیات اعتبارات اسنادی صادراتی:

مراحل انجام عملیات اعتبارات اسنادی صادراتی به این صورت است که فروشنده ایرانی پس از ارتباط با خریدار خارجی نسبت به انعقاد قرارداد با وی اقدام نموده و پروفورمای خود را برای خریدار ارسال می نماید و خریدار پس از دریافت پروفورما با رعایت قوانین داخلی نسبت به گشایش اعتبار اسنادی در یکی از بانکهای معتبر خارجی یا شعب خارجی بانکهای ایرانی اقدام می نماید.
انک سرمایه آمادگی دارد پس از ابلاغ اعتبار توسط بانک کارگزار؛
• اعتبار را به صادرکننده اعلام نموده و قبولی یا عدم قبولی وی را به کارگزار اطلاع دهد.
• اسناد حمل را از صادرکننده دریافت نموده و پس از بررسی با شرایط اعتبار مطابقت داده و به همراه دستورالعمل مورد نیاز برای کارگزار ارسال نماید.
• وجه اعتبار را از کارگزار پیگیری و وصول نماید و ارز حاصله را به حساب ارزی مشتری واریز نماید یا به نرخ روز خریداری کرده و به حساب ریالی وی واریز نماید.


صدور انواع ضمانت نامه های ارزی

با توجه به اینکه ضمانتنامه های ارزی نقش مهمی در تضمین اجرای قراردادها و تسهیل مبادلات ایفا می کنند و معمولا هنگامی که طرفین قرارداد آشنایی و اعتماد کافی به یکدیگر ندارند به منظور اطمینان از اجرای صحیح قرارداد درخواست صدور ضمانتنامه به نفع خود را می نمایند، بانک سرمایه به منظور رفاه و تسهیل امور مشتریان خود اقدام به صدور انواع ضمانتنامه های ارزی می نماید:

1. ضمانتنامه شرکت در مناقصه Bid Bond / Tender Guarantee
2. ضمانتنامه حسن انجام کار Good Performance Bond
3. ضمانتنامه پیش پرداخت Advance Payment Guarantee
4. ضمانتنامه کسور وجه الضمان Retention Money Guarantee
در عرف بین الملل، متقاضی، ضمانت خواه Applicant یا Principal، بانک تضمین کننده، ضامن Guarantor و ذینفع Beneficiary یاGuaranteed Party نامیده می شوند.


بروات اسنادی

در تجارت بین الملل معامله اسناد علاوه بر روش اعتبارات اسنادی از طریق بروات اسنادی نیز صورت می گیرد که در این زمینه نیز بانک سرمایه خدمات بانکی از قبیل ثبت سفارش بروات، ابلاغ و اخذ قبولی و واریز وجوه را به متقاضیان این خدمات ارائه می دهد.
مقررات متحدالشکل بروات وصولی اتاق بازرگانی بین الملل (URC522) و دستورالعملهای موجود در مورد بروات وصولی ملاک عمل قرار می گیرند.

انواع بروات وصولی:

1- برات وصولی ساده: در مواردی که مشتری طلب مشخصی از طرف خارجی دارد پس از توافق با وی اقدام به صدور یک فقره برات ساده نموده و جهت قبولی و وصول در سررسید به بانک مراجعه می نماید بانک پس از اخذ کارمزد و هزینه های مربوطه برات را جهت قبولی و تائید برای کارگزار خود در کشور مورد نظر می فرستد.
اگر در سررسید وجه برات پرداخت گردید بانک وجه را به حساب مشتری واریز می نماید و در صورت عدم پرداخت وجه برات در سررسید در صورت درخواست ذینفع، برات واخواست گردیده و جهت انجام مراحل قانونی از طریق ذینفع پیگیری قضایی می گردد.

2- برات وصولی اسنادی: در این حالت صادر کننده کالا را مطابق با شرایط قرارداد برای خریدار ارسال نموده و اسناد حمل و اسناد مورد نیاز خریدار را به ضمیمه یک برات به یکی از شعب ارزی بانک ارائه می دهد و بانک پس از دریافت کارمزدهای مربوطه و هزینه های پست و ابطال تمبر، اسناد را به ضمیمه برات و دستورات خود برای کارگزار خود در کشور خریدار می فرستد، در صورتی که دستور خریدار تحویل اسناد در مقابل تحویل وجه باشد بانک کارگزار پس از ارائه اسناد و قبولی برات گیر وجه اسناد را دریافت کرده و برای بانک ارسال می نماید و در صورتی که دستور خریدار تحویل اسناد در مقابل قبولی برات گیر باشد کارگزار پس از قبولی برات گیر اسناد را به وی ارائه می دهد و در سررسید در صورت تعهد بانک کارگزار نسبت به دریافت وجه و واریز آن به حساب بانک اقدام می نماید و در صورتی که صرفا تعهد برات گیر خواسته شده باشد در صورت عدم پرداخت در سررسید نسبت به واخواست آن اقدام می گردد.
با توجه به اینکه نقش ضمانتی بانک در این نوع از تجارت بین الملل نسبت به اعتبارات اسنادی کمتر می باشد لذا به صادرکنندگان توصیه می شود پیش از انعقاد قرارداد به صورت بروات اسنادی وصولی موارد زیر را در نظر بگیرند:

• آشنایی با خریدار و اطمینان از روابط تجاری مناسب وی
• ثبات شرایط سیاسی اقتصادی و حقوقی کشور خریدار
• محدودیت های قانونی ورود کالا و خروج ارز در کشور خریدار

► حساب ارزی و سوئیفت بانک سرمایه
حوالجات ارزی، خرید و فروش ارز، مشاوره ارزی بانک سرمایه ◄

بنر