اختصاص روز قرض‌الحسنه به تقویم ایرانی

يكشنبه ، 6 بهمن 1398 ، 14:11
شورای عالی انقلاب فرهنگی در جلسه ۸۲۵ خود که سوم دی ماه به رياست رئيس جمهوري روحاني برگزار شد، ۱۰ مناسبت را به تقويم کشور اضافه کرد که يكي از آنها، نامگذاري ۱۴ اسفند به‌عنوان روز ترويج فرهنگ قرض‌الحسنه است. هدف از نامگذاري اين روز، ترويج سنت نيكوي قرض‌الحسنه براي تقويت حس نوع‌دوستي جامعه عنوان شده است.

به گزارش بانکی به نقل از روابط عمومی بانک قرض الحسنه مهرا یران، پیشنهاد اضافه شدن این مناسبت به تقويم رسمي کشور از طرف دکتر مرتضي اکبري، مديرعامل بانك قرض‌الحسنه مهر ايران مطرح شد كه با تصويب در شوراي فرهنگ عمومي به تأييد نهايي شوراي عالي انقلاب فرهنگي رسيد و در نهايت، روز ترويج فرهنگ قرض‌الحسنه همزمان با روز احسان و نيكوكاري در ۱۴ اسفند، به تقويم كشور اضافه شد.

مدیرعامل بانک قرض‌الحسنه مهر ایران دلیل نام‌گذاری روزي براي ترويج سنت قرض‌الحسنه در تقويم کشور را احياي فرهنگ قرض‌الحسنه و نقش آن در توانمندسازي اقشار متوسط و ضعيف، عنوان کرده است. قرض‌الحسنه علاوه بر حمايت و توانمندسازي افراد، مي‌تواند چرخ اقتصاد را به حرکت بيندازد و نه تنها فرد قرض‌گيرنده بلكه جمعيت بيشتري از مزاياي اين سنت نيك بهره‌مند شوند.

اهمیت قرض‌الحسنه تا جایی است که نشریه معتبر بنکر به‌عنوان يکي از مراجع رتبه‌بندي بانک‌ها و مؤسسات مالي، در بخشي مستقل به بررسي عملكرد بانك‌ها و مؤسسات اسلامي مي‌پردازد. اين نشريه در آخرين ارزيابي خود طي دو سال گذشته، بانك قرض‌الحسنه مهر ايران را با توجه به شاخص‌هاي عملكردش به‌عنوان ده رتبه اول بانك‌هاي ايران و مؤسسات مالي اسلامي در جهان، معرفي كرده است.
چگونگی دستیابی بانک قرض الحسنه مهر ایران به اين جايگاه و مطالعه مسير موفقيت اين بانک در ترويج فرهنگ قرض‌الحسنه مي‌تواند به تحقق اهداف نام‌گذاري ۱۴ اسفند با عنوان روز ترويج فرهنگ قرض‌الحسنه کمک قابل توجهي داشته باشد.

تأکید مراکز مالی بین‌المللی بر رواج قرض‌الحسنه

جایزه نخبه اقتصادی جهان اسلام در نمایشگاه و کنفرانس سرمایه‌گذاري جهان اسلام که هر سال با مشارکت سازمان همکاري اسلامي اهدا مي‌شود، از سال ۲۰۱۱ به افرادي اعطا مي‌شود كه موفقيت‌هاي الهام‌بخشي براي ترويج اقتصاد اسلامي در سطح جهان داشته‌اند.
این جایزه در سال ۲۰۱۹ به پاس تلاش برای ترویج بانکداري اسلامي، توسعه توليد صنعتي، اقتصادي، اجتماعي و اشتغال‌زايي و کارآفريني به دکتر مرتضي اکبري، مديرعامل بانك قرض‌الحسنه مهر ايران اعطا شد و حالا نخبه اقتصادي جهان اسلام با پيشنهاد ثبت يك روز در تقويم رسمي كشور، قصد دارد با ترويج اين فرهنگ حسنه، جمعيتي به وسعت ايران از مزاياي قرض‌الحسنه بهره‌مند شوند.

قرض‌الحسنه که پیش از این به‌دلیل عملکرد برخی بانک‌هاي تجاري در تجهيز و تخصيص منابع آن، در حال از دست دادن جايگاه خود در جامعه بود، با تأسيس بانک‌هاي تخصصي جايگاه خود در نظام بانكي كشور و همچنين در بين مؤسسات مالي جهان را باز پس‌گرفته؛ تا جايي كه ارزيابي نشريه بنكر از بانك‌ها و مؤسسات مالي نشان داد بانك قرض‌الحسنه مهر ايران پيش‌تاز نظام بانكي ايران و مؤسسه مالي برتر اسلامي در سطح جهان است.
عملکرد این بانک تخصصی در شاخص‌های بانکداری و اهتمام به رعايت اصول بانکداري مدرن تا جايي است كه دكتر فرهاد دژپسند، وزير امور اقتصادي و دارايي نيز در دوازدهمين سالگرد تأسيس اين بانك، استفاده از فناوري‌هاي پيشرفته براي تحقق آرمان‌ها و آموز‌هاي ديني توسط اين بانك را گامي بلند براي رفع محروميت در كشور دانسته است.


گستره قرض‌الحسنه از روستاها تا صنایع

بررسی اقدامات بانک قرض‌الحسنه مهر ایران نشان می‌دهد این بانک چگونه توانست در ترويج فرهنگ قرض‌الحسنه در کشور، نقش داشته باشد. اين بانک طي بيش از ۱۲ سال فعاليت خود با ارائه خدمات به ۸ ميليون مشتري و پرداخت تسهيلات به بيش از ۶ ميليون نفر به ايفاي نقش و انجام وظيفه خود در راستاي ترويج فرهنگ قرض‌الحسنه در كشور پرداخته است.
منابع کم‌هزینه قرض‌الحسنه بدون سود و با کارمزد ۴ درصدی، اصناف، مشاغل و گروه‌های گوناگونی را تحت پوشش خود قرار داده‌اند. روستاييان در بخش‌هاي کشاورزي، دامپروري و صنايع دستي، يکي از گروه‌هاي هدف اين وام‌ها هستند.
حمایت از طرح‌های تولیدی و اشتغال‌زايي با همکاري سازمان‌هاي حمايتي مانند بنياد برکت، کميته امداد، بهزيستي، بنياد مسکن انقلاب اسلامي و سازمان بسيج سازندگي هم از اقداماتي است كه بانك قرض‌الحسنه مهر ايران براي ترويج سنت قرض‌الحسنه در پيش گرفته است. مشاغلي مانند قاليبافي و نيز توليد كالاهاي صنعتي از ديگر گروه‌هاي هدف در بانك قرض‌الحسنه مهر ايران هستند.


ترویج سنت قرض‌الحسنه در شبکه بانکی

ترویج فرهنگ قرض‌الحسنه علاوه بر جامعه هدف، در میان نظام بانکی کشور نیز داراي اهيمت است و بانک قرض‌الحسنه مهر ايران به‌عنوان بانک تخصصي در اين زمينه مي‌تواند مروج اين سنت حسنه در نظام بانكي كشور باشد.
در حالی که مجموع شبکه بانکی کشور به‌ طور میانگین تنها نيمي از منابع قرض‌الحسنه را به تسهيلات قرض‌الحسنه تخصيص مي‌دهند، بانك قرض‌الحسنه مهر ايران ۹۰ درصد اين منابع را به اعطاي اين تسهيلات اختصاص داده است. بر اساس قانون عمليات بانكي بدون ربا، تنها محل مجاز تخصيص منابع قرض‌الحسنه، پرداخت وام قرض‌الحسنه است كه مهر ايران نشان داده به‌طور جدي به اين قانون پايبند بوده است.
با توجه به عملکرد این بانک در نحوه تجهیز و تخصیص منابع که در هر دو طرف، صرفاً از طریق قر‌ض‌الحسنه انجام مي‌شود و همچين صورت‌هاي مالي که نشان‌دهنده كاركرد مثبت قرض‌الحسنه هستند، بانك مهر ايران مي‌تواند مروج فرهنگ قرض‌الحسنه در شبكه بانكي كشور باشد.



► چهارمین کنفرانس ملی فرهنگ سازمانی با رویکرد آینده‌پژوهی ارزش‌های اجتماعی
27 هزارفقره تسهیلات خرید مسکن از صندوق «یکم» پرداخت شد ◄

مطالب مرتبط

سقف روزانه تراکنش‌های بانکی چقدر است؟

بر اساس اعلام بانک مرکزی، سقف انتقال وجه روزانه کارت به کارت در خودپردازها، موبایل بانک و اینترنت بانک، ۱۰ میلیون تومان و در نرم‌افزار‌های پرداخت به پنج میلیون تومان می‌رسد.


بر اساس اعلام بانک مرکزی، سقف انتقال وجه روزانه کارت به کارت در خودپردازها، موبایل بانک و اینترنت بانک، ۱۰ میلیون تومان و در نرم‌افزار‌های پرداخت به پنج میلیون تومان می‌رسد.

به گزارش آرمان ملی آنلاین، طبق اعلام بانک مرکزی، سقف تراکنش بانکی روزانه بسته به نوع انجام عملیات تراکنش از پنج تا ۴۰۰ میلیون تومان متغیر است. همچنین سقف خرید روزانه از طریق دستگاه خودپرداز از ۵۰ میلیون برای هر کارت تا ۲۰۰ میلیون تومان برای تمام کارت‌های هر فرد متغیر است.

ایسنا نوشت: بر اساس اعلام بانک مرکزی، سقف انتقال وجه روزانه کارت به کارت در خودپردازها، موبایل بانک و اینترنت بانک، ۱۰ میلیون تومان و در نرم‌افزار‌های پرداخت به پنج میلیون تومان می‌رسد.

همچنین، سقف خرید روزانه از طریق درستگاه‌های کارتخوان با یک کارت ۵۰ میلیون تومان و با تمام کارت‌های هر فرد تا سقف ۲۰۰ میلیون تومان مجاز است.

علاوه بر این، سقف انجام تراکنش و عملیات انتقال وجه از طریق ساتنا و پایا به صورت غیر حضوری ۲۰۰ میلیون تومان و به صورت حضوری در شعب بانکی ۴۰۰ میلیون تومان است. همچنین، سقف مبلغ انتقال ساتنا در شعب بانکی با ارائه مستندات، بدون محدودیت است.

گفتنی است؛ حداکثر برداشت وجه در خودپرداز‌ها برای هر کارت بانکی مانند گذشته ۲۰۰ هزار تومان است.

خرج 205 هزار میلیاردتومانی برای فروکش التهاب بازار بین بانکی+ نمودار

نرخ بهره بین بانکی که مهمترین نرخ بهره برای سیاست‌گذار پولی است در هفته منتهی به 12 اردیبهشت همانند دو هفته گذشته خود....


اقتصادنیوز: نرخ بهره بین بانکی که مهمترین نرخ بهره برای سیاست‌گذار پولی است در هفته منتهی به 12 اردیبهشت همانند دو هفته گذشته خود در کانال 23.5 درصد باقی مانده و با کاهشی بسیار جزئی مواجه شده است.

به گزارش اقتصادنیوز، این درحالیست که میزان تزریق اعتبار توسط بانک مرکزی در بازار باز نیز که یکی از ابزار کنترل نرخ بهره است، از مرز 205 همت در هفته گذشته فراتر رفته و اعتبارگیری قاعده مند شبکه بانکی در حدود کمتر از 3 همت رقم خورده است. چکیده این موارد می‌تواند به معنای فروکش کردن التهاب تقاضای بانکی در ازای تزریق 205 همتی به بازار باز باشد.


جزئیات نرخ بهره بین بانکی در هفته گذشته

بر اساس آمارهای منتشر شده از بانک مرکزی نرخ بهره بین بانکی در هفته منتهی به 12 اردیبهشت 1403 معادل 23.5 درصد اعلام شده است که در مقایسه با دو هفته گذشته خود از ثبات نسبی برخوردار بوده است. این درحالیست که در اواخر سال 1402 و ابتدای 1403 نرخ بهره بین بانکی که به نوعی قیمت توافقی استقراض منابع مالی بین بانک‌ها به شمار می‌آید، با التهاب بازارها در نتیجه مسائل مربوط به آخر سال با افزایش مواجه شده بود و در اولین هفته فروردین معادل 23.62 درصد به ثبت رسید.


بر اساس گزارش اکوایران، به‌طور کلی بانک‌ها نیز مانند اشخاص حقیقی می‌توانند در صورت نیاز به منابع مالی از یکدیگر به مدت 24 تا 48 ساعت استقراض کنند. نرخ بهره این عملیات نیز به صورت شناور در یک کانال مدیریت شده توسط بانک مرکزی شکل می‌گیرد. با توجه به اینکه نرخ بهره بین بانکی مهمترین نرخ بهره در اقتصاد تلقی می‌شود، سیاستگذار پولی عموما با هدف کنترل نرخ بهره با استفاده از ابزاری مانند عملیات بازار باز و اعتبارگیری قاعده‌مند اقدام به دخالت غیرمستقیم در روند تغییرات نرخ بهره می‌کند.


فروکش التهاب در بازار بین بانکی در ازای تغذیه 205 همتی از بازار باز

بر اساس مطالعات، تغییرات نرخ بهره تابع فشار مازاد تقاضا در بازار بین بانکی است که بر اساس آن هرگاه مازاد تقاضا افزایش یابد فشارها در جهت بالاتر رفتن نرخ بهره شکل می‌گیرد. در مقابل هرگاه مازاد عرضه شدت بیشتری داشته باشد، بانک‌ها حاضرند در ازای نرخ بهره پایین‌تری به متقاضیان اعتبار قرض دهند و نرخ بهره کاهش می‌یابد. زمانیکه فشار تقاضا در بازار بین بانکی بالا باشد بانک مرکزی ممکن است تشخیص دهد که با استفاده از عملیات بازار باز بخشی از تقاضا را تامین کند تا فشار زیادی بر نرخ بهره بین بانکی وارد نشود.


مشاهده می‌شود میزان تزریق اعتبار توسط بانک مرکزی در بازار باز از ابتدای 1403 تا تاریخ مورد بررسی، حجم بالایی داشته است و در هفته اخیر به بیش از 205 همت که به نوعی سقف تاریخی محسوب می‌شود رسیده است. در مقابل اعتباردهی قاعده‌مند بانک‌ها از بانک مرکزی کاهش یافته که به نوعی می‌تواند نشان‌دهنده بازگشت آرامش به بازار بین بانکی در ازای تزریق اعتبار 205 همتی به بازار باز باشد

بنر