یه مفهوم اقتصادی به ساده ترین زبان ممکن

چهارشنبه ، 29 مرداد 1393 ، 13:26

 

پیوند سیاست و اقتصاد برکسی پوشیده نیست اما نسبت تصمیمات پولی و مالی دولت بر اقتصاد و نحوه اثر گذاری آن از جمله مواردی است که همیشه جای سوال است.

به گزارش بانکی دات آی آر، سیاست های پولی، سیاست هایی هستند که توسط بانک مرکزی در جهت کنترل نقدینگی اعمال می شود. بانک سعی می کند از طریق اعمال این سیاست ها بر الگوی مصرف خانوار و تولید بنگاه ها و در نهایت تورم تاثیر بگذارد. ابزارهای عمومی سیاست پولی در بانکداری سنتی شامل نرخ تنزیل مجدد، نسبت سپرده قانونی و عملیات بازار باز است. به علاوه در موارد خاص از ابزارهای خاصی استفاده می شود که مهمترین آنها اعمال سقف های اعتباری است که در واقع یک ابزار مستقیم برای جهت دادن اعتبارات در بخش های اقتصادی موردنظر یا محدود کردن حجم کل تسهیلات بانک ها به منظور جلوگیری از رشد بی رویه نقدینگی است.

سیاست های مالی عبارتست از استفاده از مخارج و فعالیت های درآمد زای دولت برای رسیدن به اهداف خاص.

از دیگر سو یکی از اهداف برنامه پنجم توسعه اقتصادی کشور، کنترل و مهار نرخ تورم در اقتصاد ایران است. برای دستیابی به این هدف، ابتدا باید مهم ترین عوامل ایجاد تورم را در اقتصاد کشور شناسایی کرد و سپس بر اساس آن، سیاست های مناسب برای کنترل تورم را در دستور کار قرار داد.

با توجه به این که عامل اصلی تغییرات نرخ تورم در اقتصاد ایران، تغییرات رشد حجم پول است، روشن است که سیاست های اقتصادی برای کنترل نرخ تورم در سطح یک رقمی، باید معطوف به کنترل نرخ رشد حجم پول باشد.

دقیقا به همین دلیل هر از چند گاهی مساله کاهش نرخ سود بانکی مطرح می شود تا از این طریق تورم کنترل شود البته برای تحقق این امر هم موانعی وجود دارد همچنین مردم سرمایه گذاری در بانک ها را یکی از امن ترین شیوه های سرمایه گذاری به حساب می آورند که کاهش نرخ سود ها می تواند بر نحوه نگرش مردم و حرکت پول ها ازبانک به سوی سایر نهاد های اقتصادی شود.

اگر دولت برای این امر برنامه ریزی کرده باشد پس از کاهش نرخ سود ها از تغییرات ناگهانی و حبابی شدن قیمت در برخی بازار ها پیش گیری خواهد کرد اما اگر آمادگی نداشته باشد همچنان که پیشتر شاهد بودیم با افزایش ناگهانی نرخ مسکن، طلا و یا هر کالایی که در ایران سرمایه ای به حساب می آید خواهیم بود.

بازنگری در سیاست مالی دولت در راستای حفظ انضباط مالی، کاهش کسری بودجه و نگهداری بخش مهمی از درآمدهای نفتی در صندوق ذخیره ارزی  هم از جمله مواردی است که برنامه پنجم توسعه برای کاهش تورم مد نظر قرار داده است.

تنها راه مهار تورم در اتخاذ صحیح سیاست های پولی و مالی کشور است به همین دلیل در بسیاری از کشورها مانند کره جنوبی، مکزیک، نیوزیلند و انگلستان که با اعمال سیاست های اصولی موفق به کاهش تورم به حدود۲ الی ۳ درصد شدند، دلیل عمده آن تعامل این کشورها بین بانک مرکزی با دولت برای کنترل تورم بوده است،که این امر برای دولتمردان سیستم پولی و اقتصادی ما باید مایه عبرت باشد.

امری که قطعا مد نظر ایشان قرار دارد.

اخبار منتخب بانکی دات آی آر:

===================

► بازار تلفن همراه در تهران به اغما رفت
ایران چک‌های جدید ۵۰ هزار تومانی رونمایی شد ◄

مطالب مرتبط
بنر