«دیدار» از «سپیدار» به شورای رقابت شکایت کرد

شنبه ، 11 شهریور 1402 ، 14:16






به گزارش پیوست، شرکت‌های نرم‌افزاری حوزه CRM، در دومین جلسه صبحانه نرم‌افزاری نصر، یکی از مهم‌ترین مشکلات را نبود تعامل و همکاری برخی همکاران نرم‌افزاری خود در زمینه تبادل API عنوان کردند و مشخصاً از نبود همکاری شرکت همکاران سیستم و شرکت‌های زیرمجموعه آن گلایه کردند.
حمید محمودزاده مدیرعامل دیدار
تشکیل کمیسیون یا انجمنی در سازمان نظام صنفی رایانه‌ای کشور برای رفع مشکلات داخلی شرکت‌های حوزه CRM یکی از راهکارهای پاسخگو کردن آنها در قبال یکدیگر عنوان شد، اما گویا همکاران سیستم پاسخ درستی به نصر هم نداد و ششم شهریورماه حمید محمودزاده مدیرعامل شرکت نرم‌افزار CRM «دیدار» در توییتی خبر شکایت از شرکت سپیدار یکی از زیرمجموعه‌های شرکت همکاران سیستم را اعلام کرد.

در این توییت آمده بود شرکت سپیدار با ندادن API به سایر شرکت‌های نرم‌افزاری آنها را مجبور به خرید خدمات از شرکت CRM «سرو» می‌کند که یکی دیگر از زیر مجموعه‌های همکاران سیستم است

به‌رغم تمام تلاش‌های پیوست مبنی بر شنیدن نظرات شرکت سپیدار و همکاران سیستم در این زمینه، مدیران این شرکت از چنین شکایتی ابراز بی‌اطلاعی کردند.

حمید محمودزاده، مدیرعامل شرکت دیدار، درباره شکایت خود گفت: بیش از یک سال است مشتریان از ما می‌خواهند تا خدمات نرم‌افزارهای حسابداری خود را به دیدار وصل کنند؛ اما شرکت سپیدار، API نمی‌دهد و مشتریان ما را مجبور به استفاده از خدمات شرکت سرو می‌کند و از آنجا که سهم بازار سپیدار بیش از ۵۰ درصد بازار است، ما بسیاری از مشتریان خود را با این انحصارطلبی از دست دادیم و این روند همچنان ادامه دارد.

او افزود: بارها از مدیران این شرکت خواستیم در جلسه‌ای این مشکل را حل کنیم اما از آنجا که همکاران سیستم مدعی است بازار نرم‌افزار ایران را در اختیار دارد در جلسات شرکت نکرد و گفت، نه به جلسه می‌آییم و نه API می‌دهیم. جای تاسف است که بزرگ‌ترین شرکت نرم‌افزاری ایران که باید الگوی حوزه فناوری ما باشد به جای کیفیت برای توسعه به انحصار فکر می‌کند.

خلاف فرهنگ دنیای فناوری
محمودزاده ادامه داد: اوایل خواستیم مشکل را با نصر پیگیری کنیم اما این پیگیری نتیجه نداد و در نهایت ما مجبور به شکایت از همکاران سیستم در شورای رقابت شدیم. بزرگ‌ترین نرم‌افزارهای حسابداری دنیا به همکاران و رقبای خود API می‌دهند، چون عمر انحصارطلبی در جهان به سر آمده، اما متاسفانه هنوز در ایران فرهنگ آن جا نیفتاده است.
محمودزاده گفت: در حال حاضر همکاران سیستم APIهای خود را به سایت‌های وردپرسی و تجارت الکترونیکی می‌فروشد. در صورتی که API بخشی از محصول است و یک بار محصول فروخته شده است؛ اما به دیدار نمی‌فروشد چون مدعی است مشتریان سپیدار باید از سرو استفاده کنند.

انحصارطلبی غیرقانونی است
محمدحسین امیری مدیرعامل و هم‌بنیان‌گذار شرکت وینداد
از نظر محمدحسین امیری مدیرعامل و هم‌بنیان‌گذار شرکت وینداد، مشاور حقوقی شرکت دیدار، نیز به اشتراک نگذاشتن API از سوی شرکت سپیدار عملی انحصارطلبانه است: بحث فعالیت ضدرقابتی شرکت سپیدار موضوع مشخصی است. خیلی از مشتریان دیدار با روند انحصارطلبی سپیدار به مشکل خورده‌اند و بنا بر اصل ۴۴ قانون اساسی که بحث انحصار را مطرح می‌کند فعالیت ضدرقابتی و انحصاری که دسترسی دیگران را از خدمات شرکت دیگر قطع کند فعالیتی ضدرقابتی و غیرقانونی است.

امیری در پاسخ به این سوال که چرا سایر شرکت‌ها از مشکلاتی که همکاران سیستم و شرکت‌های زیرمجموعه آن مثل راهکاران و سپیدار عنوان کرده‌اند شکایت نکرده‌اند گفت: در این زمینه آگاهی‌های حقوقی وجود ندارد که قوانین ضدرقابتی فرایندی غیرقانونی است و موضوع انحصار را شورای رقابت رسیدگی می‌کند. البته فرایند زمان‌‌بر بودن و نداشتن اعتماد به سیستم حقوقی هم معضل بزرگی است. با نگاهی به کامنت‌های زیر پست توییتر آقای محمودزاده مشخص می‌شود چقدر شرکت‌های زیادی از این موضوع گلایه‌‌مند هستند و بهای سنگینی بابت گرفتن API از همکاران سیستم پرداخت کرده‌اند.
تنها ذی‌نفع در نظر گرفته‌نشده مشتری است
سیدمجید اورعی، عضو هیات مدیره و رئیس رسته توسعه نرم‌افزار نصر، هم در این باره به پیوست گفت: من از جانب خودم و نه از سمت نصر نظرم این است که تنها ذی‌نفعی که در این مساله دیده نشده مشتری و منافع آن است.
سیدمجید اورعی، عضو هیات مدیره و رئیس رسته توسعه نرم‌افزار نصر
او افزود: مالکیت داده با مشتری است و ما در حال حاضر با دو پیمانکار روبه‌رو هستیم: پیمانکار CRM و حسابداری، اما مالک داده تعیین‌کننده است و شرکت‌ها طبق درخواست مشتری باید با هم همکاری کنند.
اورعی درباره دخالت سازمان نظام صنفی در این موضوع گفت: نصر به خودی خود و تا زمانی که مشتریان شرکت‌ها از آنها نخواسته نمی‌تواند وارد جریان شود. یکی از ذی‌نفعان اصلی که در بحث دیده نشده خود مشتری است. یکی از وظایف نصر تنظیم‌گری بازار است و هر جا که حق و حقوق مشتریان در حال تضییع شدن باشد نصر وارد می‌شود. در واقع زمانی نصر وارد می‌شود که مشتریان بخواهند.
مشتریان می‌خواهند اما می‌ترسند!
پویا احمدی، مدیرعامل شرکت بیت‌اند یکی دیگر از شرکت‌های ناراضی از روند کاری همکاران سیستم، گفت: مشتریان ناراضی زیاد داریم اما مشتری طبیعتاً نمی‌آید بیزینس خود را در معرض ریسک بگذارد. ریسک مشتری این است که با خودش می‌گوید اگر با سپیدار یا راهکاران سرشاخ بشوم تیرماه و زمان تنظیم اظهارنامه اگر جوابم را ندهند و ما را بلک‌لیست کنند چه‌کار کنیم.
اگر شرکت‌ دیدار شکایت کرده چون کسب‌وکارش به این موضوع بستگی دارد و می‌ارزد که ریسک بزرگ‌تر کند. تازه ایشان بنا بر کسب‌وکارشان بیشتر با سپیدار درگیر شده‌اند.

تبادل API انتخاب یا ضرورت
احمدی ادامه داد: تبادل API در جهان و دنیای نرم‌افزار دیگر یک انتخاب نیست بلکه یک ضرورت است که هر نرم‌افزاری باید داشته باشد. اما داخل ایران هنوز این فرهنگ درک نشده است. این انحصارطلبی و عدم ارائه API البته منحصر به همکاران سیستم نیست اما چون اینها سهم بازار بیشتری دارند، بیشتر هم به چشم می‌آیند. در حال حاضر همکاران سیستم و شرکت‌های زیرمجموعه آن از لحاظ فنی محدودیت ندارند اما تیم فروش هنوز بر این باور غلط و قدیمی است که ندادن API برایشان انحصار ایجاد کند و بازارشان را گسترده‌تر کند. این موضوع در شرکت‌های غربی ۲۰ سال قبل داغ بود اما این صنعت در جهان به بلوغ رسید که انحصار کمکی نمی‌کند.

احمدی در آخر گفت: در خارج از ایران و دنیای پیشرو نرم‌افزار API یک ضرورت و جزو ویژگی‌های درون‌ساخته روی نرم‌افزار پیش‌بینی شده است. در همکاران سیستم هم اگر شما با نماینده‌ای طرف باشید که دست بر قضا نگاه بالغانه و پخته‌تری داشته باشد، می‌توانید از آن API بخرید، در واقع اینجا مساله انحصار است و فنی نیست.

► بررسی پروژه‌ های معتبر شبکه کاردانو
معرفی انواع دستگاه بسته بندی نادی پک ◄

مطالب مرتبط
بنر